Τοπικά

Βγήκε «λευκός καπνός» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

«Λευκός καπνός» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χθες, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση των έξι νέων εσωτερικών μελών, εκλέχτηκαν τα πέντε εξωτερικά μέλη, και έτσι συγκροτήθηκε το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης από το οποίο θα εκλεγεί σε λίγες εβδομάδες και ο νέος πρύτανης.
Έτσι λύθηκε και ο γόρδιος δεσμός της συμφωνίας των έξι εσωτερικών μελών για την εκλογή των πέντε εξωτερικών, ένα θέμα που είχε ταλανίσει για μήνες το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα τα έξι εσωτερικά μέλη που είχαν αναδειχτεί από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, είχαν συνεδριάσει 18 φορές και δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν στα πέντε εξωτερικά μέλη. Μάλιστα το μόνο που είχε κατορθωθεί, ήταν να εκλεγεί ένας εκ των πέντε.
Και το αποτέλεσμα ήταν το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να οδηγηθεί σε νέες εκλογές μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Τα εσωτερικά μέλη που εκλέχθηκαν την περασμένη Τετάρτη, ήταν οι καθηγητές: Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Γεωργία Ανδρέου, Ιωάννης Θεοδωράκης, Γεώργιος Σταμούλης, Παντελεήμων Μπάγκος και Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Τώρα, όμως το κλίμα στα έξι εσωτερικά μέλη που αναδείχτηκαν από τις εκλογές της περασμένης Τετάρτης, φαίνεται πως ήταν διαφορετικό, και έτσι μόλις στη πρώτη φορά που συνεδρίασαν ως νεοεκλεγέντες χθες, κατέληξαν και στην εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών.
Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι για εξωτερικά μέλη ήταν 31, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με αυτούς που είχαν εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον τον περασμένο φθινόπωρο.
Τελικά οι πέντε υποψήφιοι που εκλέχτηκαν στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι οι εξής:
Γαγάτσης Αθανάσιος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου Karen Angeliki Krogfelt Professor MSO, Dept of Science and Environment, Roskilde University (RUC)
Μακρής Θάνος πολιτικός μηχανικός, δ/νων σύμβουλος Επιχειρήσεων,
Εξαδάκτυλος Αριστομένης καθηγητής, Πανεπιστήμιο Bern,
Τσαμαδιάς Κωνσταντίνος ομότιμος καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από τα πέντε άτομα συνεπώς μόνο το ένα προέρχεται από την αγορά και τα άλλα τέσσερα έχουν δραστηριότητα στον ακαδημαϊκό χώρο.
Στο επόμενο διάστημα θα γίνει πρόσκληση από την πρυτανεία για όποιον από τα έξι εσωτερικά μέλη θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πρύτανης, να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης που είναι και ο πλειοψηφών, έχει δηλώσει πως θέλει να είναι υποψήφιος για πρύτανης.
Ο ίδιος τόνισε για τη χθεσινή διαδικασία πως με αίσθημα ευθύνης και ωριμότητας και αναλογιζόμενοι τα ζητήματα δυσλειτουργίας που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, οι συνάδελφοι προέβησαν στην εκλογή των εξωτερικών μελών.
Μόλις ολοκληρωθεί η κατάθεση των υποψηφιοτήτων, τότε το 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης που αποτελείται από τα έξι εσωτερικά και τα πέντε εξωτερικά μέλη, θα εκλέξει τον νέο πρύτανη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρόνος πιέζει, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί και το Πανεπιστήμιο να έχει εκλέξει την νέα πρυτανική αρχή.
Μάλιστα το γεγονός πως υπήρξε συμφωνία για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών από την πρώτη συνεδρίαση των έξι εσωτερικών μελών, δείχνει ότι υπάρχει άλλη διάθεση πλέον, ώστε το Πανεπιστήμιο να διοικηθεί και έτσι να τελειώσει μια δύσκολη περίοδος κατά την οποία ναι μεν διαθέτει πρυτανική αρχή με παρατάσεις στη θητεία της, αλλά δύσκολα μπορούν να παρθούν αποφάσεις για πιο στρατηγικά θέματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το