Τοπικά

Κινητοποίηση μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου για αναγνώριση των σπουδών

 

Κινητοποίηση με κεντρικό αίτημα την αναγνώριση των σπουδών τους πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης.
Οι μαθητές κινήθηκαν σε διάφορους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, ενώ μετέβησαν και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Πάγιο αίτημα γονιών και μαθητών είναι η αναγνώριση των μουσικών σπουδών, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων, στο αντικείμενο της αρμονίας, της βυζαντινής μουσικής, των ελληνικών παραδοσιακών οργάνων και του ατομικού οργάνου επιλογής, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα μαθήματα σε ωδεία, τα οποία έχουν ήδη διδαχτεί στα σχολεία τους.
Με υπομνήματα η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων επανειλημμένα έχει θέσει το ζήτημα της αναγνώρισης των σπουδών που κάνουν τα παιδιά στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία.
Όπως αναφέρουν οι γονείς, η απόκτηση τίτλων σπουδών προβλέπεται από την υπουργική απόφαση για τα Μουσικά Σχολεία και έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά μέχρι σήμερα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, όσοι επιθυμούν ν’ αναγνωρίσουν το επίπεδο σπουδών τους και να αποκτήσουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, υποχρεώνονται να καταφύγουν στην ωδειακή εκπαίδευση, να αναλάβουν το κόστος κατατακτηρίων εξετάσεων και να φοιτήσουν για τουλάχιστον ένα έτος σε αναγνωρισμένο από το κράτος ωδείο, συχνά επαναλαμβάνοντας μαθήματα (ανάλογα με την πολιτική η οποία ακολουθείται από το ωδείο), όπως η Ιστορία της Μουσικής, η Θεωρία Ευρωπαϊκής Μουσικής, η Αρμονία και η Μορφολογία, τα οποία, όμως, επί σειρά ετών οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων έχουν ήδη διδαχθεί στα σχολεία τους».
Επίσης οι γονείς των μουσικών βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά των βιβλίων ειδικοτήτων και τη συντήρηση του εξοπλισμού των μουσικών οργάνων.
Όπως αναφέρουν «Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία λειτουργούν στο πλαίσιο της δημόσιας, δωρεάν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι αδιανόητο να αναγκαζόμαστε οι γονείς να καλύπτουμε το κόστος την προμήθειας των βιβλίων ειδικοτήτων και της αγοράς και συντήρησης του απαιτούμενου εξοπλισμού των μουσικών οργάνων. Στους μαθητές όλων των σχολείων πρέπει να παρέχεται το ίδιο δωρεάν εγχειρίδιο για όλα τα μουσικά μαθήματα, καθώς επίσης και σε κάθε σχολείο να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μουσικών οργάνωνν, τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το