Τοπικά

Αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες για 44.000 στρέμματα – Εκτάσεις υπό αμφισβήτηση στο νομό Μαγνησίας

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι οποίοι αφορούν τμήματα που δεν έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις από πολίτες και είναι «ελεύθερα» να οριστικοποιηθούν. Στον Νομό Μαγνησίας, πάντως, οι εκτάσεις που αμφισβητούνται, ανέρχονται σε 44.000 χιλιάδες στρέμματα περίπου, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων το καλοκαίρι.

«Στόχος μας είναι εντός δύο μηνών να ξεκινήσει η κύρωση των δασικών χαρτών, στα κομμάτια τους που δεν έχουν αντιρρήσεις», ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Δασών, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, και προσέθεσε: «Είναι υποχρέωσή μας έναντι των θεσμών να κυρώσουμε περί το 90% μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Χάρη στη ρύθμιση που εντάχθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (Ν. 4964-2022) οι δασικές υπηρεσίες θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις στον δασικό χάρτη ακόμη και αφού αυτός έχει κυρωθεί, προκειμένου να αποκαθίστανται σφάλματα».
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο υπόλοιπο 10% των δασικών χαρτών, για το οποίο έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις.
Μάλιστα, πρόσφατα τέθηκε πλαφόν ανά επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων, ότι αν δεν εξετάσουν 100 αντιρρήσεις σε έναν μήνα δεν θα μπορούν τα μέλη της να πληρωθούν, ενώ υπάρχει πρόθεση να συσταθούν και νέες ανά περιοχή, καθώς φτάνουν τις 100 σε όλη τη χώρα.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι ενάμιση έτος θα ήταν ένας αξιοπρεπής χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων.

Οι αντιρρήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών κατατέθηκαν 331.874 αντιρρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2.552.218 στρέμματα (περίπου το 1,9% της χώρας). Ωστόσο, ο αριθμός τους ποικίλλει ανά περιοχή. Αντιρρήσεις για περισσότερα από 100.000 στρέμματα κατατέθηκαν στην Αττική, τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, στις Κυκλάδες, στη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία.
Όπως προαναφέρθηκε, στη Μαγνησία οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν αφορούν συνολική έκταση 44.000 στρεμμάτων περίπου.
Να αναφερθεί ότι οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων και υποβάλλονταν ηλεκτρονικά στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνουν αποφασισμένοι να μειωθεί ο αριθμός των αντιρρήσεων, καταθέτοντας εντός του Σεπτεμβρίου ρύθμιση για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις.
Επισημαίνεται ότι οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις καταλαμβάνουν 2.025.743 στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ να αναφερθεί ότι το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι τιμήματος. Το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το