Κόσμος

Gazprom: Σταματά ακόμα μία τουρμπίνα του Nord Stream 1 – Μειώνεται περισσότερο η ροή φυσικού αερίου

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε τη Δευτέρα ότι σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 ξανά για λόγους συντήρησης, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών φυσικού αερίου.

Η Gazprom ανέφερε ότι λόγω της διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα του ρωσικού σταθμού συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) αερίου την ημέρα από τις στις 27 Ιουλίου. Η πλήρης δυναμικότητά υπερβαίνει τα 160 mcm την ημέρα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Επομένως, η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που βρίσκεται μόλις στο 40% της συνολικής δυνατότητάς του σήμερα Δευτέρα, από την Τετάρτη 27 Ιουλίου μειώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς η ροή θα πέσει στο μισό, δηλαδή στο 20%.

Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο εντάσεων, καθώς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση είναι τεταμένη και τα οικονομικά πλήγματα εξαιτίας αυτού πλήττουν πολλούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τη Δύση νωρίτερα αυτό τον μήνα πως οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν καταστροφικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού – επίπεδο στο οποίο η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μιας τουρμπίνας από τον Καναδά.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το