Τοπικά

Αναμένεται εξαιρετική πληρότητα στα καταλύματα Σποράδων – «Βρόχος» η ακρίβεια

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις Σποράδες, αναφορικά με την τουριστική κίνηση του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά αγκάθι στην αισιοδοξία αποτελούν οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, που προκύπτουν σε προϊόντα απαραίτητα για τη λειτουργία ενός καταλύματος, όπως επίσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.

Ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί η φετινή τουριστική σεζόν για τους ξενοδόχους της Σκοπέλου, οι οποίοι καλούνται να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, καθώς έχουν ακριβύνει τα πάντα, από τα βουτυράκια του πρωινού έως και το γνωστό πρόβλημα με το ύψος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να γνωρίζουν εάν από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο θα μπορούν να πουν πως το ταμείο δεν είναι μηδενικό ή ακόμα χειρότερα μείον.
Αυτή τη στιγμή η πληρότητα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τους κατεξοχήν τουριστικούς μήνες της σεζόν, φτάνει το 60%, χωρίς, όμως να μπορεί να γίνει εκτίμηση για το πώς θα πάει και ο Σεπτέμβριος, καθώς πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην τουριστική κίνηση του ένατου μήνα του χρόνου, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες. Οι αυξήσεις στα πάντα φέρνουν άνοδο και στις τιμές, με τους τουρίστες να καλούνται να βάλουν λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να διαμείνουν σε κάποιο από τα πολλά καταλύματα της Σκοπέλου. Σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Μαίρη Διαμάντη, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση στα τιμολόγια της τάξης του 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά, προτείνοντας στους Έλληνες κυρίως, που θέλουν να περάσουν ορισμένες ημέρες ξεκούρασης να προτιμήσουν τον τρέχοντα μήνα ή τον Σεπτέμβριο, γιατί οι τιμές είναι φθηνότερες.
Όμως, η ακρίβεια «ψαλιδίζει» και τις ημέρες των διακοπών, με τους περισσότερους να κλείνουν το πολύ για μια εβδομάδα, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που θέλουν να περάσουν στο νησί ένα τριήμερο, όταν προηγούμενες χρονιές κατά μέσο όρο η διαμονή έφτανε ακόμα και τις δύο εβδομάδες. «Ο Ιούνιος είναι «χλιαρός» μέχρι στιγμής και έχουμε σποραδικές κρατήσεις. Τα έξοδα ολοένα και αυξάνονται και μέχρι τώρα έχουμε απορροφήσει την άνοδο στο κόστος των υλικών στα πρωινά που παρέχουμε στους πελάτες μας, με την ακρίβεια να σφίγγει τη θηλιά στους Έλληνες που θέλουν να κάνουν διακοπές» τονίζει, προσθέτοντας πως όλοι οι ξενοδόχοι βλέπουν την αξία στους λογαριασμούς του ρεύματος να έχει τριπλασιαστεί. Έτσι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος πλήρωνε για παράδειγμα 2.000 ευρώ, πλέον καλείται να καταβάλει 6.000 ευρώ, ευρισκόμενος αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της οικονομικής ασφυξίας. Ωστόσο, μια παγίδα που ακόμα δεν έχει φανεί, είναι η δήλωση των επιπλέον τετραγωνικών στους Δήμους το 2021, η οποία θα φέρει επιβάρυνση στα έξοδα των ξενοδόχων.
Όπως υπογραμμίζει η κ. Διαμάντη, οι επιχειρηματίες αγανακτούν γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε προτιμολόγηση, λόγω των συνεχών αυξήσεων, ενώ θεωρούν πως η σεζόν στο τέλος της θα έχει λιγότερα έσοδα από πέρσι. «Το θέμα είναι να μη δουλέψουμε τζάμπα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οικονομικοί μήνες ο Ιούνιος – Σεπτέμβριος
Αναφερόμενη στις τιμές που θα ισχύσουν, το δίκλινο Ιούνιο, Σεπτέμβριο κοστίζει 50-60 ευρώ στα μικρά καταλύματα 2-3 αστέρων, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι τιμές ανεβαίνουν στα 90 με 110 ευρώ. Στα πεντάστερα ξενοδοχεία και τις βίλες το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 150-250 ευρώ την ημέρα, τη στιγμή που για τετράκλινο θα πρέπει να δαπανηθούν περί τα 150 ευρώ την ημέρα.

Παραμένουν οι ελλείψεις
Στο μεταξύ με το κυάλι ψάχνουν προσωπικό σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει η τουριστική σεζόν. Οι ελλείψεις παρατηρούνται σε καμαριέρες, συντηρητές, κηπουρούς και όχι σε σερβιτόρους, μάγειρες, υπαλλήλους στην υποδοχή, με την πρόεδρο των ξενοδόχων να «δείχνει» τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία απορροφούν αυτές τις ειδικότητες, φυσικά χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ασφάλιση… Παράλληλα λόγω της καραντίνας της προηγούμενης περιόδου, αρκετοί Έλληνες εργαζόμενοι αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, βρίσκοντας δουλειά και παραμένοντας εκεί, χωρίς να επιστρέψουν πίσω, δημιουργώντας συνθήκες έλλειψης σε εργατικό δυναμικό.

Σκιάθος, όπως το 2019
Θα «βουλιάξει» από κόσμο το νησί της Σκιάθου, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Αλ. Ευσταθίου, αναμένεται το φετινό καλοκαίρι να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2019, όταν είχαν αφιχθεί στο νησί του Παπαδιαμάντη περίπου 185.000 τουρίστες μέσω πτήσεων από το εξωτερικό. Τα καταλύματα ειδικά τους μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν πολύ αυξημένη πληρότητα, ωστόσο, το κόστος λειτουργίας έχει εκτοξευτεί, βάζοντας σε βαθύ προβληματισμό τους επαγγελματίες του χώρου.
Τόσο οι τιμές σε όλα τα προϊόντα που χρειάζεται ένα κατάλυμα, όσο και το ηλεκτρικό ρεύμα που «καίει», δημιουργούν καταστάσεις, οι οποίες είναι άγνωστο πού θα οδηγήσουν. «Οι δυσκολίες αυξάνονται, τη στιγμή που στα βρετανικά αεροδρόμια παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, λόγω της έλλειψης προσωπικού, κάτι που έχει επίδραση και στη Σκιάθο. Το γεγονός είναι πάντως πως τα μεγάλα έξοδα γονατίζουν τους ξενοδόχους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές στα καύσιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Την Παρασκευή η αμόλυβδη βενζίνη στο νησί είχε φτάσει στα 2,55 ευρώ το λίτρο» ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Αποκομμένη η Αλόννησος κάθε απόγευμα
Δύο είναι οι μεγάλοι σκόπελοι που καλούνται να παρακάμψουν οι ξενοδόχοι της Αλοννήσου, καθώς εκτός από την ακρίβεια σε καύσιμα, ρεύμα και άλλα είδη, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη σύνδεσης με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων, από το απόγευμα και μετά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νησί να είναι τουριστικά αποκομμένο. Σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων κ. Αγγελική Μαλαματένιου, αν κάποιος τουρίστας από το εξωτερικό φτάσει απόγευμα με πτήση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου και θέλει να μεταβεί στη συνέχεια στην Αλόννησο, δεν μπορεί και θα πρέπει να μείνει στο νησί του Παπαδιαμάντη για ένα βράδυ, ώστε το επόμενο πρωί να πάρει το καράβι για Αλόννησο.
Οι ξενοδόχοι έχουν επισημάνει το πρόβλημα και έχουν ζητήσει να βρεθεί λύση, ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει γίνει κάτι.
Παράλληλα «βρόχο» για πολλούς επιχειρηματίες του νησιού αποτελεί η ακρίβεια σε πολλά είδη, όπως τα καύσιμα, με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ το λίτρο. «Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μην προβούν σε μεγάλες ανατιμήσεις στο προϊόν που πουλάνε, όμως, δεν ξέρω πώς θα βγουν τα έξοδα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές στο ίδιο επίπεδο με πέρσι» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μαλαματένιου. Όπως σημειώνει, την περίοδο αιχμής (Ιούλιος – Αύγουστος) ένα δίκλινο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων κοστίζει 120-130 ευρώ, με το κόστος να αυξάνεται παράλληλα με τα αστέρια. «Ευελπιστούμε να πάνε καλά τα πράγματα, όμως, οι δυσκολίες είναι πολλές, αφού η αιχμή της σεζόν για την Αλόννησο κρατάει μόλις έναν μήνα και συγκεκριμένα από τις 20 Ιουλίου έως και τις 25 Αυγούστου» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το