Πολιτισμός

Βραβείο στην ηρωίδα του ναυαγίου της Κρήτης

brabeio

Το κορίτσι που έκανε το πανελλήνιο να δακρύσει. Την κοπέλα που προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό με τη γενναία στάση της και τον αλτρουισμό της.

Τη 19χρονη Ντοά Αλ Ζαμέλ από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα, μετά από τραγικό ναυάγιο μεταναστών νοτιοδυτικά της Κρήτης, βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών. Το Βραβείο της Ακαδημίας παρέλαβε η ίδια η Ντοά, η οποία σήμερα, μετά από τρεις και πλέον μήνες από το ναυάγιο, φιλοξενείται στο σπίτι του προέδρου του Συλλόγου Αιγυπτίων στα Χανιά, Καμπάλα Ασραφ (ο οποίος και τη συνόδευσε στο ταξίδι της στην Αθήνα). Σίγουρα αυτό το βραβείο συγκίνησε περισσότερο από όλα, χθες, στην καθιερωμένη γιορτή απονομής, ένα βραβείο ανθρωπιάς και φιλαλληλίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, λίγο πριν από την τελετή, με τον κ. Ασραφ, τον άνθρωπο που φροντίζει τη Ντόα σαν παιδί του, μας είπε οτι «η Ντόα αισθάνεται πολύ χαρούμενη για τη βράβευσή της. Κι αισθάνεται ακόμη χαρούμενη γιατί σε μία ξένη χώρα την τιμούν και την αγαπούν».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ντοά Αλ Ζαμέλ ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους επιζήσαντες του ναυαγίου ανοιχτά της Μάλτας, στις 10 Σεπτεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους – στο σκάφος επέβαιναν 500 άτομα. Η νεαρή γυναίκα, που έχασε σ’ εκείνο το ναυάγιο τον σύντροφό της, πάλεψε επί τέσσερις ημέρες και τρεις νύχτες με τα κύματα της Μεσογείου, καταφέρνοντας να κρατήσει στη ζωή το κοριτσάκι ενός άλλου ζευγαριού, με το οποίο την περισυνέλεξε διερχόμενο πλοίο.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το