Αθλητισμός

Β’ Εθνική μπάσκετ: Ξεπέρασε το άγχος της πρεμιέρας η Νίκη

Το άγχος της πρεμιέρας έδειξε αρχικά να την κυριεύει, αλλά στη συνέχεια το ξεπέρασε και έφτασε στην τελική επικράτηση με 64-54 επί της Δόξας Λευκάδας η Νίκη. Σημαντική ώθηση πήραν από τους φιλάθλους, που επέστρεψαν στις εξέδρες, οι «κυανόλευκοι».

Πάντα μια πρεμιέρα κρύβει δυσκολίες και στη Νίκη το βίωσαν για τα καλά χθες. Πόσο μάλλον όταν απέναντί της βρισκόταν μία από τις ισχυρές ομάδες του 3ου ομίλου στη Β’ Εθνική, η Δόξα Λευκάδας με προπονητή τον Γιώργο Ζαφειρούδη, ο οποίος έγινε δεκτός με ζεστό χειροκρότημα από τους φιλάθλους, που δεν ξεχνούν την τεράστια προσφορά του με αποκορύφωμα την ξέφρενη πορεία από την Γ’ Εθνική στην Α2 κατηγορία.
Τελικά οι «κυανόλευκοι» κατάφεραν να ξεπεράσουν το άγχος της πρεμιέρας και να βρουν τον τρόπο να κερδίσουν. Πάντως το παιχνίδι ήταν κακό ποιοτικά στη μεγαλύτερη διάρκειά του, αλλά οι Ανδρέας Μαύρος και Γιώργος Κοσμάτος βρήκαν λύσεις από τον πάγκο. Μάλιστα η βολιώτικη ομάδα μετά από τρία άσχημα δεκάλεπτα, στην τελευταία περίοδο «ξεκόλλησε» επιθετικά πετυχαίνοντας 28 πόντους.
Πρώτοι σκόρερ των νικητών ήταν οι Κουτίνας με 18 και Ξενιτίδης με 13 πόντους αντίστοιχα, αλλά κομβικό ρόλο έπαιξαν οι Μπουσκολίτης και Βερτζάγιας. Ο πρώτος σημείωσε καθοριστικά τρίποντα στην τέταρτη περίοδο, ενώ ο δεύτερος «βίδωσε» τον Τζακόπουλο και ουσιαστικά αποδιοργάνωσε το παιχνίδι του αντιπάλου.
Από την άλλη πλευρά οι Λευκαδίτες είχαν τον διεθνή με τις «μικρές» Εθνικές, Βαλάντη Κουρτίδη, σε εξαιρετική μέρα (19 πόντοι), αλλά δεν είχε βοήθεια από τους συμπαίκτες του.

«Έσπασαν» τα καλάθια στο α’ ημίχρονο οι δύο ομάδες
Το προπονητικό δίδυμο της Νίκης χρησιμοποίησε στην αρχική πεντάδα τους Σαριμπαλίδη (πλέι μέικερ), Βερτζάγια (σούτινγκ γκαρντ), Κουτίνα (σμολ φόργουορντ), Ξενιτίδη (πάουερ φόργουορντ) και Λόλα (σέντερ). Έκπληξη αποτέλεσε ότι ο Καλλές έμεινε στον πάγκο.
Νευρικά άρχισε τον αγώνα η Νίκη μένοντας για τρία λεπτά χωρίς πόντο. Εκείνος που «έσπασε το ρόδι» ήταν ο Κουτίνας στο 3’, αλλά η συνέχεια ήταν παρόμοια, αφού οι γηπεδούχου έβρισκαν συνέχεια τη… στεφάνη. Την ίδια στιγμή ο Κουρτίδης είχε πετύχει τους έξι πρώτους πόντους των φιλοξενουμένων (2-6 στο 5’). Το πρώτο τρίποντο της φετινής χρονιάς για τη Νίκη σημείωσε ο Ξενιτίδης, αλλά η ομάδα του παρέμενε χαμηλά στο σκορ (5-8 στο 7’).
Η τεχνική ηγεσία επιστράτευσε τον Καλλέ στο 8’ θέλοντας να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού και ταυτόχρονα να κλείσει τους διαδρόμους προς το καλάθι. Σ΄ έναν βαθμό τα κατάφερε (7-8 και 9-11), αλλά η Δόξα κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο με 11-15. Πάντως η περίοδος ολοκληρώθηκε μ’ ένα εντυπωσιακό μπλοκ του Καλλέ στον Καραγιαννίδη που σούταρε για τρεις πόντους στην εκπνοή.
Στο ίδιο τέμπο άρχισε και το δεύτερο δεκάλεπτο. Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο, με τους Ανδρέα Μαύρο και Γιώργο Κοσμάτο να δίνουν σαφή εντολή η μπάλα να πάει στον Καλλέ, προκειμένου να «πληγώσει» τους αντιπάλους από το «ζωγραφιστό»
Πράγματι ο έμπειρος σέντερ με μία βολή μείωσε σε απόσταση «αναπνοής» (16-17 στο 14’), αλλά ο Καραγιαννίδης με καλάθι μετά από επιθετικό ριμπάουντ και ο Κουρτίδης με ½ βολές αύξησαν κατά τι το προβάδισμα του συγκροτήματος της Λευκάδας (16-20 στο 16’).
Η είσοδος του Μπουσκολίτη βοήθησε τη Νίκη. Με δικό του τρίποντο ήρθε η ισοφάριση (22’22 στο 18’), αλλά ακολούθησε το αχρείαστο τρίτο φάουλ του Κουτίνα, που τον έστειλε στον πάγκο. Ταυτόχρονα έδωσε το δικαίωμα στον Κουρτίδη να «ξεκολλήσει» επιθετικά τη Δόξα από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» (22-24 στο 19’). Πάντως το βολιώτικο συγκρότημα πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στην πιο κατάλληλη στιγμή με τον Ξενιτίδη να ευστοχεί από τα 6.75μ. γράφοντας το 25-24 του πρώτου ημιχρόνου.

Ανέβασε την απόδοσή της στην δ’ περίοδο η Νίκη
Στην επανάληψη η τεχνική ηγεσία ξαναέριξε στο ματς τον Λόλα, που είχε μείνει αδρανής μετά το 8’ δείχνοντας να έχει κάποιες ενοχλήσεις. Παράλληλα στον πάγκο έμεινε και ο Κουτίνας φορτωμένος με τρία φάουλ και το προπονητικό δίδυμο δεν ήθελε να ρισκάρει. Στη θέση του έπαιξε ο Μπουσκολίτης, με τον Σαριμπαλίδη στον «άσο», τον Ξενιτίδη στο «τρία» και τον Καλλέ στο «πέντε».
Ο Ξενιτίδης ήταν εκείνος που μπήκε «ζεστός» και με πέντε προσωπικούς πόντους έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στη Νίκη (30-26 στο 23’). Ο Καλλές με παλιομοδίτικη αλλά αποτελεσματική «ραβέρσα» πέτυχε το πρώτο του καλάθι εντός παιδιάς με την κυανόλευκη φανέλα (32-27 στο 16’)
Παρόλα αυτά η Δόξα είχε κολλήσει σαν… βδέλλα στη Νίκη και η τεχνική ηγεσία επανέφερε τον Κουτίνα στην προσπάθειά της να βελτιώσει την επίθεσή της. Εντούτοις οι «κυανόλευκοι» έδειχναν να μην έχουν καθαρό μυαλό, σε αντίθεση με τους νησιώτες, οι οποίοι άρχισαν να βρίσκουν το… χέρι τους και με τους Κουρτίδη, Σταματέλο και Βαγενά προσπέρασαν με 34-38 στο 29’. Ο Βερτζάγιας με μακρινό δίποντο (πατούσε τη γραμμή του τριπόντου) διαμόρφωσε το 36-38 του τρίτου δεκαλέπτου.
Βλέποντας την κακή εικόνα ο Σαριμπαλίδης πήρε τον λόγο στην ανάπαυλα και προσπάθησε να εμψυχώσει τους συμπαίκτες του. Κατόπιν ακολούθησαν οι οδηγίες από το προπονητικό τιμ. που συνέστησε ψυχραιμία και επιλογές χωρίς βιασύνη, όπως αυτές της τρίτης περιόδου.
Οι «κυανόλευκοι» εφάρμοσαν κατά γράμμα την εντολή του προπονητή τους και με λέι απ των Βερτζάγια και Κουτίνα πήραν «κεφάλι» στο σκορ με 40-38 (31’). Μάλιστα ο Βολιώτης γκαρντ/φόργουορντ) έγινε ο τρίτος παίκτης της Νίκης που ευστόχησε σε τρίποντο -μετά τον Ξενιτίδη και τον Μπουσκολίτη- με το ταμπλό να γράφει 43-40 στο 33’.
Ο Κουτίνας έδειχνε να ανακτά την αυτοπεποίθησή του κει με «τρελό» τρίποντο -χωρίς να υπάρχει συμπαίκτης του για ριμπάουντ- έστειλε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +6 (48-42 με 6.18 να απομένουν). Σ’ αυτό το σημείο ο Γιώργος Ζαφειρούδης κάλεσε τάιμ άουτ και γύρισε την άμυνα σε «ζώνη».
Η κίνηση αυτή φάνηκε να μπερδεύει αρχικά τους γηπεδούχους, με τους Ανδρέα Μαύρο και Γιώργο Κοσμάτο να συσκέπτονται για να λύσουν το πρόβλημα. Μία ενέργεια προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν η είσοδος του Μπουσκολίτη αντί του Βερτζάγια ποντάροντας στο καλό του σουτ από την περιφέρεια.
Ο Σαριμπαλίδης βρήκε το… αντίδοτο στη «ζώνη» και με τρίποντη «βόμβα» άνοιξε την ψαλίδα για πρώτη φορά στους 7 πόντους (53-46 στο 37’). Οι Κουρτίδης και Βαγενάς ευστόχησαν μόνο σε μία από τις τέσσερις βολές που εκτέλεσαν συνολικά, ενώ και ο Μπουσκολίτης ήταν εύστοχος κατά το ήμισυ από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» επαναφέροντας το +7 (54-47).
Ο Καλλές με λέι απ έδωσε «αέρα» 8 πόντων στη Νίκη (56-48) ενώ η «χαριστική βολή» στη Δόξα ήρθε από τον Μπουσκολίτη, που με δύο τρίποντα διαμόρφωσε το τελικό 64-54. Ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους παίκτες το προπονητικό τιμ, οι οποίοι μαζί με τον Μπάμπη Τουτουντζόγλου, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Νίκη-Νίκη» με τις ιαχές των φιλάθλων να τους συνοδεύουν.
Διαιτητές: Θεοδώρου, Αγραφιώτης, Τζιοπάνος
Δεκάλεπτα: 11-15, 25-24, 36-38, 64-54
ΝΙΚΗ (Μαύρος-Κοσμάτος): Νίκολης, Βερτζάγιας 8, Ξενιτίδης 13 (3)
Σκουφεζής, Ζησόπουλος, Κουτίνας 18 (2), Σούλης, Μπουσκολίτης 10 (3), Σιάνος, Καλλές 5, Σαριμπαλίδης 7 (1), Λόλας 3.
ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Ζαφειρούδης): Σταματέλος 5 (1), Αργυρός, Κοτούδης 4, Τζακόπουλος 6 (1), Βαγενάς, 10, Μούτσα 3 (1), Καφές, Μάλφας, Καραγιαννίδης 6, Κουρτίδης 19 (1), Λαζάρου 1.

 

Ρεπό είχε ο Ολυμπιακός
Δεν είχε υποχρεώσεις στην πρεμιέρα της Β’ Εθνικής μπάσκετ ο Ολυμπιακός, αφού βάσει της κλήρωσης έκανε ρεπό. Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής στον 3ο όμιλο έχουν ως εξής:
Ίκαροι Τρικ.- Πρωτέας Γρεβ. 75-63
Αίολος Τρικ-ΑΓΣ Ιωαννίνων 64-48
Έσπερος Λαμ.-Μελίκη 86-63
Νίκη-Δόξα Λευκ. 64-54
ΣΚ Ιωάννινα-Τιτάνες Παλ. 85-71
Ερμής Σχημ-Αναγέννηση Καρδ. 80-40
Ρεπό: Ολυμπιακός

Βαθμολογία
(1η αγωνιστική)
1. Ερμής Σχημ. 1-0 2
2. Έσπερος Λαμ. 1-0 2
3. Αίολος Τρικ. 1-0 2
4. ΣΚ Ιωάννινα 1-0 2
5. Ίκαροι Τρικ. 1-0 2
6. Νίκη 1-0 2
7. Δόξα Λευκ. 0-1 1
8. Πρωτέας Γρεβ. 0-1 1
9. Τιτάνες Παλ. 0-1 1
10. ΑΓΣ Ιωαννίνων 0-1 1
11. Μελίκη 0-1 1
12. Αναγέννηση Καρδ. 0-1 1
13. Ολυμπιακός – –
* Ο Ολυμπιακός έχει κάνει ρεπό.

Επόμενη αγωνιστική
(Κυριακή 24/10)
Μελίκη-Αίολος Τρικ.
ΑΓΣ Ιωαννίνων-Ίκαροι Τρικ.
Δόξα Λευκ.-Ολυμπιακός
Τιτάνες Παλ.-Νίκη
Αναγέννηση Καρδ.-ΣΚ Ιωάννινα
Πρωτέας Γρεβ.-Ερμής Σχημ.
Ρεπό: Έσπερος Λαμίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το