Τοπικά

Στον “αέρα” ο Οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου – Καμία δέσμευση Κοντοζαμάνη

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα,  η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, σχετικά με τη πρόταση της Διοίκησης του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείο Βόλου για το νέο Οργανισμό που προβλέπει μείωση κλινών, καμία πρόβλεψη νέων θέσεων για ειδικότητες «πρώτης γραμμής» και ακύρωση της δρομολογημένης από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής. Για να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή προσήλθε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής με την πρόταση για το νέο Οργανισμό ανατρέπεται με καθοριστικό τρόπο ο προηγούμενος σχεδιασμός και υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες της μεγαλύτερης δομής υγείας στη Μαγνησία, καθώς πέρα από την ακύρωση της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής καταργείται η μία προβλεπόμενη θέση χειρουργικής θώρακος που προβλεπόταν στον ισχύοντα οργανισμό, καταργούνται και οι δύο προβλεπόμενες θέσεις ενδοκρινολογίας, ενώ από τις τρεις προβλεπόμενες θέσεις πνευμονολογίας – φυματολογίας στον ισχύοντα οργανισμό καταργούνται οι δύο, αφήνοντας μόνο μία θέση στον νέο Οργανισμό.
«Με τα ανωτέρω δεδομένα σας ρωτώ ευθέως, προτίθεστε, να επικυρώσετε την απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου του Βόλου για τον νέο Οργανισμό;», ανέφερε κλείνοντας την πρωτολογία του ο Βουλευτής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μεϊκόπουλος, “ο Υφυπουργός απαντώντας στο Βουλευτή φρόντισε να μας ενημερώσει μεν ότι ο προτεινόμενος Οργανισμός δεν έχει … ακόμα εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να απαντά ευθέως για τον αν τελικά το Υπουργείο προτίθεται να τον εγκρίνει. Προσφεύγοντας στη συνήθη τακτική της αοριστολογίας και της αποφυγής σαφών απαντήσεων, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η πρόταση για το νέο Οργανισμό έχει «αδύνατα σημεία», αλλά και ότι πράγματι το Νοσοκομείο Βόλου έχει δυνατότητες για νέες και περισσότερες υπηρεσίες, χωρίς να αναφέρει αν τελικά θα εισηγηθεί την ένταξη περισσότερων υπηρεσιών στο νέο Οργανισμό.
«Εκκωφαντική» ήταν η σιωπή του Υφυπουργού για το θέμα της ακύρωσης της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι εμμένει στη μη δημιουργία της Κλινικής που αποτελεί χρόνιο αίτημα των πολιτών της Μαγνησίας”.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος λαμβάνοντας και πάλι το λόγο τόνισε ότι ένας Οργανισμός είναι για κάθε νοσοκομείο «η ταυτότητά του» και αποτυπώνει το προφίλ του για τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια και θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις υγειονομικές απαιτήσεις της περιοχής που εξυπηρετεί. Ωστόσο, στο νέο Οργανισμό προβλέπονται μόνο 12 θέσεις παθολόγων για το Νοσοκομείο και καμία θέση Πνευμονολόγου. Δεν προκηρύσσεται καμία νέα θέση, παρά προβλέπεται στελέχωση των Τμημάτων με αναδιανομή από το ήδη υπάρχον προσωπικό.

«Πού είναι οι νέες προσλήψεις, λοιπόν, κύριε Κοντοζαμάνη, ειδικοτήτων ζωτικής σημασίας για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών; Πού είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία των απαραίτητων θέσεων ενδοκρινολόγου, πνευμονολόγου, δερματολόγου, θωρακοχειρουργού, θέσεις που αποτελούν αναγκαιότητα για την υγειονομική συνθήκη της Μαγνησίας;», σημείωσε δεικτικά ο Βουλευτής.
Ο κ. Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου που είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και περιλάμβανε τη δημιουργία νέας Ογκολογικής κλινικής και την αύξηση κλινών από 400 σε 460 και η οποία είχε γίνει ομόφωνα δεκτή από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. «Σήμερα, όμως, ποια είναι η ποιοτική διαφορά; Με την πρόταση που γίνεται για τον νέο Οργανισμό, το Επιστημονικό Συμβούλιο έδωσε μεν έγκριση, όμως η έγκριση αυτή ήταν «εκβιαστική», καθώς η 5η Υγειονομική Περιφέρεια διεμήνυσε ότι το Υπουργείο Υγείας, θα εγκρίνει μόνον έναν Οργανισμό που δεν περιλαμβάνει αύξηση κλινών και δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων θέσεων», ανέφερε εμφατικά ο Βουλευτής.
«Ποιο θέλετε να είναι το μήνυμα που στέλνει το Υπουργείο μέσα στις νέες επιδημιολογικές συνθήκες; Ένας Οργανισμός, ο οποίος στελεχώνει τα Τμήματά του εκ των ενόντων και εγκρίνεται δια της περιφοράς προσωπικού μέσα στο Νοσοκομείο;», αναρωτήθηκε κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καλώντας τον Υφυπουργό να πάρει άμεσα την πολιτική πρωτοβουλία και να εγκρίνει τον Οργανισμό στον οποίο συμφώνησε ομόφωνα το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου το 2017 και το 2018.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το