Τοπικά

Επιταχυντής διεθνών εξελίξεων η πανδημία – Ο κοσμήτορας Χρ. Κόλλιας στην εκπομπή «Η Θεσσαλία για την οικονομία»

Προσκεκλημένος στην πρώτη, για τη νέα σεζόν, διαδικτυακή εκπομπή «Η Θεσσαλία για την οικονομία», ήταν την περασμένη Δευτέρα ο κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας ο οποίος και απάντησε στα ενδιαφέροντα θέματα που τέθηκαν από τους παρουσιαστές, τον καθηγητή Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη και τον οικονομολόγο κ. Βασίλη Δανό.
Θέμα συζήτησης ήταν «Παγκόσμια Οικονομία και Γεωπολιτικές Εξελίξεις»
Ο κ. Κόλλιας ανάφερε πως «η ύφεση για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί γύρω στο -8,3% και είναι ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ επικρατεί μια ευρύτερη αβεβαιότητα, καθώς δεν ξέρουμε, πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αν και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει ένα γενικό Lockdown, όπως έγινε την περασμένη Άνοιξη, με κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Να δούμε τελικά, αν το 2021 θα λειτουργήσει σαν ελατήριο ανάπτυξη».
Ο κ. Κόλλιας επισήμανε πως η πανδημία δεν πλήττει ισομερώς όλες τις χώρες. Κάποιες οικονομίες θα βγουν λιγότερο και άλλες περισσότερο πληγωμένες. Για παράδειγμα η οικονομία της Κίνας έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Παράλληλα εκτίμησε πως η πανδημία του κορωνοϊού θα λειτουργήσει ως επιταχυντής εξελίξεων στη διεθνή οικονομία και γεωπολιτική.
Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θελήσει να αποκτήσει μια αυτονομία σε κρίσιμους τομείς, όπως στο δίκτυο 5G, που μπορεί να σημάνει και ένα επαναπατρισμό επιχειρήσεων.
Ακόμη για πρώτη φορά η Ε.Ε. δανείζεται συλλογικά από τις αγορές για να προχωρήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης και δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο. Πολλά θα κριθούν και από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Άλλωστε η προεδρία Τραμπ παρόξυνε τις τριβές με την Κίνα και μείωσε τους παραδοσιακούς δεσμούς με την Ευρώπη».

Νέος προσκεκλημένος ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Βλόντζος
Προσκεκλημένος αύριο Δευτέρα της διαδικτυακής εκπομπής θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Γιώργος Βλόντζος.
Ο Γιώργος Βλόντζος είναι αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αξιολόγηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων και στη διερεύνηση καταναλωτικών συνηθειών τροφίμων. Έχει δημοσιευμένο έργο στα παραπάνω αντικείμενα και συμμετέχει, μεταξύ άλλων, σε ανταγωνιστικά προγράμματα που συγχρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους , την ΕΕ, καθώς και από ιδιωτικές εταιρείες.
Παρακολουθείστε τη διαδικτυακή εκπομπή «Η Θεσσαλία για την οικονομία» κάθε Δευτέρα στις 8 το βράδυ μέσα από το www.e-thessalia.gr και ενημερωθείτε για όλες τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το