Τοπικά

Πρόγραμμα για περισυλλογή αδέσποτων στον Δήμο Αλμυρού μετά τα φαινόμενα δηλητηρίασης και τα παράπονα για επιθέσεις

Όλο και συχνότερα είναι τα φαινόμενα δηλητηρίασης αδέσποτων στην περιοχή του Αλμυρού, ενώ πληθαίνουν και τα παράπονα των πολιτών τόσο για την κυκλοφορία των ζώων αυτών, όσο και την επιθετική τους συμπεριφορά κατά περιόδους. Για τον περιορισμό των προαναφερόμενων φαινομένων ο Δήμος Αλμυρού αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος περισυλλογής και μεταφοράς αδέσποτων ζώων, το οποίο προβλέπεται να συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο του πληθυσμού τους, στην καταγραφή τους, στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για την περισυλλογή των ζώων πρέπει να συγκροτούνται συνεργεία από κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα στην αιχμαλωσία των ζώων συντροφιάς τα οποία καθοδηγούνται σε χώρο περισυλλογής και ελέγχονται από κτηνίατρο.
Ο Δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, αλλά ούτε και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων και τη μεταφορά τους με αδειοδοτημένο όχημα μεταφοράς, με αποτέλεσμα να αναθέσει την εργασία σε ιδιώτη με το συνολικό ποσό των 9.920 ευρώ.
Ο ανάδοχος θα μεταβαίνει στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού που βρίσκεται το αδέσποτο ζώο με άτομο κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς και με όχημα κατάλληλο για την ασφαλή μεταφορά των ζώων. Το ζώο θα μεταφέρεται στον ανάδοχο κτηνίατρο και αφού γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις/επεμβάσεις θα επιστρέφει στον τόπο περισυλλογής του.

Ο ανάδοχος θα συμπληρώνει στην καρτέλα του ζώου τα στοιχεία του πολίτη που τηλεφώνησε, την ημερομηνία και τοποθεσία σύλληψης και θα τηρεί ημερολόγιο εργασιών.
Η περισυλλογή των ζώων θα γίνεται κατά προτεραιότητα με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
-Τα ιδιαιτέρων επιθετικά (αγέλες) προς τους πολίτες,
-Μεγαλόσωμα ζώα,
-Αρρωστημένα που χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, επίσης κακοποιημένα και χτυπημένα από αυτοκίνητα, αδέσποτα από δηλητηρίαση (φόλες), θερμοπληξία.
Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για την επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον για την οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα των επανεντασσομένων αδέσποτων ζώων έχει ο Δήμος με συνεργαζόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
Δεν επιτρέπεται η επαναφορά σε περιοχές όπου βρίσκονται, νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, αρχαιολογικοί χώροι και τουριστικά θέρετρα μεγάλης επισκεψιμότητας.
Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να παραλαμβάνει και να παραδίδει τα ζώα εντός των ορίων του Δήμου. Ο εντοπισμός του ζώου γίνεται μετά από αυτοψίες που διενεργούν οι εθελοντές και οι συνεργάτες του Δήμου, καθώς και από κλήσεις πολιτών που δέχεται ο Δήμος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το