Τοπικά

Μαρία Σαμαρά: Σε απόγνωση οι ανθοπαραγωγοί στο Ανατολικό Πήλιο που ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης

«Η πανδημία των τελευταίων εβδομάδων έχει γονατίσει τους ανθοπαραγωγούς που αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους» τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά.
Στην ανακοίνωσή της η κ. Σαμαρά αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μια σημαντική κατηγορία παραγωγών με πλούσια παράδοση και συστηματική καλλιέργεια στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Ανατολικού Πηλίου αποτελούν οι ανθοπαραγωγοί που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες αξιοποιώντας την μαγευτική ανθοφορία της περιοχής λόγω της των ιδιαίτερων εδαφοκλιματικών συνθηκών.
Δεκάδες κάτοικοι έχουν επιλέξει να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή λουλουδιών τα οποία στην συνέχεια διαθέτουν σε κεντρικές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε καταστήματα και άλλους επαγγελματίες.
Σε αρκετά χωριά του δήμου μας ( Μακρυρράχη, Ανήλιο, Μούρεσι η ενασχόληση με την καλλιέργεια των ανθέων συνιστά μια δυναμική παράδοση που έρχεται από το παρελθόν με τις παλαιότερες γενιές να μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες την τεχνική και το μεράκι.
Οικογένειες ολόκληρες στηρίζονται αποκλειστικά από το εμπόριο των λουλουδιών τα οποία κοσμούν πολλές γωνιές της χώρας, σε σπίτια, καταστήματα και δημόσιους χώρους.
Δυστυχώς η πανδημία των τελευταίων εβδομάδων έχει γονατίσει τους ανθοπαραγωγούς που αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους όπως καμέλιες, γαρδένιες, αζαλέες και άλλα πολλά είδη κυρίως γλαστρικά.
Έκαναν τόσες θυσίες όλο το προηγούμενο διάστημα με έξοδα σε πρώτες ύλες και εφόδια, και βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει νεκρώσει, καταστήματα εστίασης και αναψυχής έκλεισαν, το ίδιο και τα ξενοδοχεία, ο καλλωπισμός στους δημόσιους και οικιακούς χώρους μετατέθηκε για πολύ αργότερα και η ζήτηση έχει κατρακυλήσει.
Η ανθοπαραγωγοί μετέφεραν στην δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» την αγωνία και την απόγνωσή τους για οικονομική τους επιβίωση. Έχουν μηδενικά έσοδα και τζίρους και δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς την άμεση στήριξή τους με μέτρα. Ζητάμε από τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου να λάβει πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση της οικονομικής τους θέσης.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα ξεχωριστό κομμάτι του πρωτογενούς μας τομέα, όπως είναι η ανθοπαραγωγή, επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα.

Οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, παραγωγούς λαϊκών αγορών και παραγωγών ανθοκομίας .
Η δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» θεωρεί πως αποτελεί αστοχία της σημερινής κυβέρνησης να μην εντάξει και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους ανθρώπους που πλήττονται από την πανδημία και να μην τους διαθέσει το οικονομικό βοήθημα των 800 ευρώ. Γι’ αυτό και ζητούμε να διορθωθεί η αδικία εις βάρος των αγροτών με κύρια δραστηριότητα την πρωτογενή παραγωγή και να ενταχθούν επίσης στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης τα οποία ήδη αγγίζουν ένα μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το