Τοπικά

Πολυμελής σερβική αποστολή χθες στον Βόλο με επικεφαλής τον γενικό πρόξενο της Σερβίας στην Αθήνα

Στον Βόλο βρέθηκε χθες 56μελής σερβική αποστολή με επικεφαλής τον γενικό πρόξενο στην Αθήνα της γείτονος χώρας κ. Milan Vukosaljevic και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και του Πολιτικού Κόμματος των Ελλήνων της Σερβίας Βασ. Προβελέγγιου και αντιπροσωπείας του αντίστοιχου τμήματος παιδείας και παιδικής πρόνοιας του Δήμου Βελιγραδίου.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του σερβικού σχολείου στον Βόλο με στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, τονίστηκε η προοπτική για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή τόνισε μεταξύ άλλων πως «η συνάντηση έχει ως στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο λαών, οι οποίοι είναι ήδη πολύ κοντά σε τουριστικό επίπεδο, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλοί Βολιώτες επισκέπτονται το Βελιγράδι, που αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς κοντινούς προορισμούς, αλλά και πολλοί Σέρβοι επισκέπτονται τον Βόλο. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θέλουμε να δυναμώσουμε τις σχέσεις των δυο λαών με συνδετικό κρίκο το σερβικό σχολείο που λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Βόλου και είναι ένα από τα πέντε σε όλη την Ελλάδα και φέτος ξεκινά η Γ’ Δημοτικού. Θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην οικονομία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό».

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόξενος κ. Milan Vukosaljevic επισήμανε πως «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που έχει ξεκινήσει η λειτουργία σερβικού σχολείου στον Βόλο και τη Λάρισα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της δικής μας δασκάλας. Στον Βόλο και τη Λάρισα φοιτούν περίπου 70 μαθητές χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Τα μαθήματα γίνονται μια με δυο φορές την εβδομάδα και η λειτουργία του σχολείου καλύπτεται πλήρως οικονομικά από το υπουργείο Παιδείας της Σερβίας. Μέσα από τη λειτουργία του σχολείου ανοίγονται πάρα πολλές δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε άλλους τομείς. Όλοι οι Σέρβοι που ζουν στην Ελλάδα είναι πολύ χαρούμενοι και την αγαπούν. Το ίδιο ισχύει και για τον Βόλο. Είμαστε ευγνώμονες που τυγχάνουμε πάντα θερμής υποδοχής από τους Έλληνες. Εμείς που δουλεύουμε στην πρεσβεία νιώθουμε σαν στο σπίτι μας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στη Σερβία Βασ. Προβελέγγιος ανέφερε ότι «στη Σερβία ζουν περίπου 15.000 Έλληνες και τα αισθήματα που τρέφουν για τους Σέρβους είναι το ίδιο θερμά με εκείνων. Είναι οργανωμένοι σε διάφορες μορφές ενώσεων και πολιτικού κόμματος. Έχουμε ελπίδα ότι του χρόνου θα είμαστε το πρώτο ελληνικό κόμμα που θα εισέλθει στο σερβικό κοινοβούλιο. Αυτό που κάνουμε ως ελληνική κοινότητα και είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η σύνδεση της κουλτούρας, της παράδοσης και της ιστορίας μέσω συνεργασιών σαν αυτή με τον Βόλο, ενώ στο οικονομικό πλαίσιο διοργανώνουμε επισκέψεις εκπροσώπων φορέων από τον Βόλο. Είναι η πρώτη επίσκεψη της γραμματείας Πολιτισμού της Σερβίας μαζί με την Κοινότητα των Ελλήνων στον Βόλο με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για νέα βήματα συνεργασίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η σύνδεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα αποτελέσει μελλοντικά τον πρώτο στόχο μας, γιατί πιστεύουμε στο κόμμα ότι οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν τον δρόμο τους» προσέθεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το