Τοπικά

«Σβήνουν» σχολεία λόγω έλλειψης παιδιών – Ανέστειλε τη λειτουργία του το Νηπιαγωγείο στην Ανάβρα

Ακόμη ένα σχολείο της Μαγνησίας κινδυνεύει να σβήσει από τον χάρτη. Πρόκειται για το Νηπιαγωγείο Ανάβρας που ανέστειλε φέτος τη λειτουργία του, καθώς τα νήπια και τα προνήπια ήταν ελάχιστα, ενώ έπρεπε να αριθμούν τουλάχιστον πέντε παιδιά για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Και είναι ξεχωριστός ο αντίκτυπος για το κλείσιμο του σχολείου στην Ανάβρα, ένα χωριό που αποτέλεσε στη δεκαετία του 2000 και πρότυπο πανελλαδικά για την ανάπτυξή του, τη συγκράτηση των νέων στην ορεινή αυτή περιοχή του Αλμυρού που ασχολούνταν συστηματικά με την κτηνοτροφία και τη δυναμική που απέπνεε ένας ολόκληρος τόπος με αισιοδοξία και προοπτική για το μέλλον.

Ήρθαν, όμως οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη να αντικαθιστά τον Καποδίστρια και την Ανάβρα από αυτόνομη κοινότητα να εντάσσεται στον μεγάλο ενιαίο Δήμο Αλμυρού σε συνδυασμό βέβαια με την κρίση που γονάτισε όλη την Ελλάδα και αποθάρρυνε το παραγωγικό της δυναμικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας το Νηπιαγωγείο Ανάβρας είχε πρόπερσι τέσσερα παιδιά και πέρυσι έξι παιδιά. Φέτος τα τέσσερα νήπια μετακινήθηκαν σε άλλες γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο αριθμός για τη λειτουργία του σχολείου.

Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος τόνισε πως «προχωρήσαμε φέτος στην αναστολή λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Ανάβρας, γιατί δεν επαρκούσε ο αριθμός παιδιών για να συγκροτηθεί τμήμα. Για τη φετινή σχολική χρονιά υπήρχαν μόνο δύο παιδιά που θα φοιτούσαν στο Νηπιαγωγείο, καθώς κάποια άλλα παιδάκια που θα μπορούσαν να φοιτήσουν εκεί, πήγαν σε άλλες περιοχές. Γενικότερα βλέπουμε μια αποδυνάμωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιφέρεια της Μαγνησίας που ξεκινάει από το Νηπιαγωγείο και συνεχίζεται στο Δημοτικό».

Η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση νέων έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο.
Τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν Νηπιαγωγεία σε άλλες περιοχές, όπως στον Άγιο Λαυρέντιο, τη Χλόη, καθώς είτε δεν υπήρχαν μαθητές είτε οι γονείς τους θέλησαν να τα μεταφέρουν σε άλλα Νηπιαγωγεία κοντινών περιοχών.
Φέτος ήρθε η σειρά του Νηπιαγωγείου Ανάβρας και του χρόνου ίσως υπάρξει κάποιο σχολείο για να κλείσει.
Και το Δημοτικό της Ανάβρας από διθέσιο που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, έγινε μονοθέσιο. Πέρυσι φοιτούσαν εκεί δώδεκα μαθητές και φέτος είναι οκτώ.
Διαμορφώνεται έτσι μια τάση μείωσης των μαθητών σε μια περιοχή που πριν δέκα χρόνια απέπνεε έναν ιδιαίτερο δυναμισμό σε πολλά επίπεδα.
Πάντως από τη στιγμή που δεν λειτουργεί το Νηπιαγωγείο Ανάβρας, το Δημοτικό στεγάζεται στο κτίριο του Νηπιαγωγείου.

Δεν λειτουργούν
Στη Μαγνησία έντεκα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά είναι κλειστά φέτος. Ειδικότερα φέτος έχει ανασταλεί η λειτουργία στα εξής σχολεία: 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Βόλου, Νηπιαγωγείο Αγίου Βλασίου, Νηπιαγωγείο Αγίου Λαυρεντίου, Νηπιαγωγείο Χλόης, Δημοτικό Δρυμώνα, Δημοτικό Πλατάνου, Ειδικό Δημοτικό Βελεστίνου, Νηπιαγωγείο Ανάβρα, Νηπιαγωγείο Κεραμιδίου, Νηπιαγωγείο Μικροθηβών και Νηπιαγωγείο Πλατάνου.
Στα πιο πολλά από αυτά έχει ξεκινήσει η αναστολή λειτουργίας τους εδώ και λίγα χρόνια και δυστυχώς λόγω της υπογεννητικότητας δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν ξανά φέτος.
Για παράδειγμα το Νηπιαγωγείο Αγίου Λαυρεντίου είχε πρόπερσι πέντε παιδιά, ενώ πέρσι ήταν λιγότερα και οι γονείς τα μετακίνησαν σε άλλο νηπιαγωγείο κοντινής περιοχής, με συνέπεια να ανασταλεί η λειτουργία του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το