Τοπικά

Καμπάνια ενημέρωσης σε περιοχές ΡΟΜΑ για τα λοιμώδη νοσήματα

roma

Στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού των μικρών παιδιών απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα, ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη το Νοσοκομείο Βόλου στις περιοχές Αλιβερίου, Αγίας Παρασκευής και Ξηριά, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ΡΟΜΑ.
Υποσιτισμός, έλλειψη πρόληψης – εμβολιασμών, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ακριβό ή δυσπρόσιτο φάρμακο, μειωμένη γεωγραφική – οικονομική – πολιτισμική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, μετακίνηση, είναι μερικοί από τους δείκτες που συνδέουν τα λοιμώδη νοσήματα με τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα μόνο 4 στα 10 παιδιά κάνουν τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκο, τη μηνιγγίτιδα και την ανεμοβλογιά, το 70%-80% για την ιλαρά και την ερυθρά ενώ για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο εμβολιάζεται το 95%-100% των παιδιών στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, στις αρχές του 21ου αιώνα, τα λοιμώδη νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας, νοσηρότητας και αναπηρίας στα παιδιά και τους νέους, την ίδια στιγμή που η ιατρική επιστήμη και τεχνολογία πανηγυρικά αναγγέλλει την κατάκτηση οριστικής νίκης στις μάστιγες αυτές των πληθυσμών. Η κριτική επιδημιολογία αποδεικνύει την απόλυτη σύνδεση του φαινομένου αυτού με τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες: το βάρος των επιπτώσεων των λοιμωδών νοσημάτων πληρώνουν οι πιο ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες των πληθυσμών τόσο στις αναπτυσσόμενες αλλά και τις αναπτυγμένες χώρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το