Τοπικά

ΛΑΣ: Ανοχύρωτος είναι ο Δήμος Βόλου ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

Τη λήψη μέτρων για την πυροπροστασία ενόψει και της θερινής περιόδου και τον προγραμματισμό έργων για την ανάπτυξη της αντιπυρικής προστασίας ζητά με ερώτησή της προς τη δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου.
Η ερώτησή της:

«Ανοχύρωτος είναι ο Δήμος Βόλου ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Οι υποδομές για την πυροπροστασία και δασοπροστασία είναι ανύπαρκτες, τα χρήματα που διατίθενται είναι «ψίχουλα» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, ενώ τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει ο δήμος ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα.
Ο Δήμος Βόλου μαζί με τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή 387 τ. χλμ. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται περιαστικά δάση (Κουκουράβα, Γορίτσα, Άλλης Μεριάς – Κατηχωρίου, κ.ά.), δάση ορεινών περιοχών, αγροτικές εκτάσεις με ποικίλες καλλιέργειες, μεγάλη βιομηχανική περιοχή, μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις σε περιφερειακά σημεία οικισμένων περιοχών, καθώς επίσης και μέσα στις πολεοδομικές ενότητες. Τους καλοκαιρινούς μήνες όλη η περιοχή του δήμου μπορεί να μετατραπεί σε πύρινο εφιάλτη, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις λαϊκές κατοικίες, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κυρίως τη ίδια τη ζωή των κατοίκων.
Στο παρελθόν οι κάτοικοι του Βόλου έχουν βιώσει την πύρινη απειλή. Ωστόσο, και η νυν δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν σοβαρότατες ευθύνες για την έλλειψη προστασίας απέναντι στον υπαρκτό κίνδυνο. Υλοποιούν κατά γράμμα την εγκληματική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, τις διαρκείς περικοπές των κρατικών δαπανών για πολιτική και αντιπυρική προστασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για την δασική υπηρεσία και το πυροσβεστικό σώμα, το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035%. Οι μειώσεις για τη πυροσβεστική υπηρεσία τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018 είναι περίπου 120.000.000 €. Το 55% περίπου των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 20ετιας.

Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση δίνουν προτεραιότητα με εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις και έργα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των εργολάβων και σε έργα «βιτρίνας», βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, μεταξύ των οποίων και η πολιτική προστασία.
Ο Δήμος Βόλου, για το 2018, έχει προϋπολογίσει περίπου 75.000 € για καθαρισμό περιαστικών δασών και πρασίνου, 25.000 € για καθαρισμό οικοπέδων, ενώ πρόσφατα επιχορηγήθηκε από τους ΚΑΠ με το ποσό των 139.000 €. Πρόκειται στην κυριολεξία για «ψίχουλα», που δεν αρκούν ούτε για τον καθαρισμό των άκρων των κεντρικών δρόμων από ξερόχορτα, που γίνεται με εργολαβίες και εποχικά, ενόψει του καλοκαιριού. Υπάρχει πλήρης έλλειψη σχεδιασμού διαρκούς παρέμβασης για αντιπυρική προστασία, με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η εικόνα είναι τραγική. Τα περιαστικά δάση επί χρόνια ακαθάριστα, αγροτικοί δρόμοι, οικόπεδα μέσα και έξω από τη πόλη με ξερόχορτα, βιομηχανική περιοχή «πυριτιδααποθήκη»! Υπάρχει παντελή απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους, αντιπυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές, κ.ά.
Η πρόσληψη εποχικού ανειδίκευτου προσωπικού (π.χ. 163 οκταμηνιτών σε όλη τη Μαγνησία, περιλαμβανομένων και των νησιών) για πυροπροστασία – καθαρισμό δασών μέσω ΟΑΕΔ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Είναι αποσπασματικό μέτρο στα πλαίσια της πολιτικής διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Ο εθελοντισμός, επίσης, δεν αποτελεί λύση. Μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά, σε καμιά περίπτωση όμως να μην υποκαθιστά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένο και άρτια εξοπλισμένο.

Η πυροπροστασία και η δασοπροστασία για να εξασφαλιστούν χρειάζεται σταθερή και διαρκή παρέμβαση στα πλαίσια του αναγκαίου κεντρικού σχεδιασμού. Χρειάζεται να υπάρχει επαρκές, μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό, που, έχοντας στη διάθεσή του τα κατάλληλα μέσα και υποδομές, θα επιχειρεί με κύριο στόχο, όχι μόνο την καταστολή, αλλά κυρίως την πρόληψη.
Σήμερα, επίσης, είναι άμεση ανάγκη να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (και που διατηρεί φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ) και να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία όλες οι ιδιοκτησίες, δασικές και άλλες, που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από ιδιώτες, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από εταιρείες ή την Εκκλησία. Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Να υπάρξει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, καθώς επίσης και μονιμοποίηση όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.
Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

• Τι μέτρα θα πάρει για τη ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας ενόψει και της θερινής περιόδου;
• Ποια έργα προγραμματίζει για την ανάπτυξη της αντιπυρικής προστασίας (ζώνες, δεξαμενές, κρουνούς, κ.ά) σε όλες δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου και κυρίες στις ορεινές και περιφερειακές;
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχει για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με τα κατάλληλα δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές του δήμου;
• Τι θα κάνει για την εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των ελλείψεων στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Νάνος Απόστολος
Τσαλούχας Θεόδωρος»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το