Τοπικά

Οι υπολογιστές πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες του νου…

Πραγματοποιήθηκε χθες η διάλεξη του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ιωσήφ Σηφάκη με τίτλο «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Ο άνθρωπος διακρίνεται από την ικανότητά του να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τη γνώση για να κατανοήσει και να αλλάξει τον κόσμο σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Στη διάλεξη εξηγήθηκε από τον καθηγητή Πανεπιστημίου πώς ορίζεται η γνώση ως πληροφορία και συζήτησε βασικά προβλήματα που θέτει η ανάπτυξή της και η χρήση της, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν όρια στην κατάκτηση και ενιαιοποίηση της γνώσης.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε ποια είναι τα όρια των δυνατοτήτων του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο και σε ποιο βαθμό μπορεί να τον αλλάξει. «Ένα θέμα που είναι και τεχνικό και φιλοσοφικό» επισήμανε ο ίδιος.

Στην ερώτηση πώς η ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής συνδυασμένη με τη χρήση υπολογιστών, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της γνώσης, ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης επισήμανε ότι «οι υπολογιστές μάς επιτρέπουν σήμερα και να καταλαβαίνουμε και να αναλύουμε φαινόμενα που δεν θα μπορούσαμε να τα αναλύσουμε με τις κλασικές μαθηματικές μεθόδους. Π.χ. μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό για 15-20 μέρες, που χωρίς τους υπολογιστές δεν θα ήταν δυνατόν. Παράλληλα μπορούμε να κάνουμε κατασκευές τρομερά πολύπλοκες χάρη στη χρήση των υπολογιστών. Άρα οι υπολογιστές είναι ένα εργαλείο που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του νου μας και μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε επιστημονική γνώση περαιτέρω και να μπορούμε να κατασκευάζουμε τεχνουργήματα που δεν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε χωρίς υπολογιστές».
Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble. Είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στη Grenoble. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων σήμερα χρησιμοποιούμενη από εταιρείες όπως Intel, Microsoft και Google. Για τη συμβολή του στη θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική.

Σήμερα, τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας. Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της American Academy of Arts and Sciences και της Naitional Academy of Engineering. Το Γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Legion d’Honneur) το 2011. To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. To 2013 του απενεμήθη ο ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2012, του απενεμήθη το Leonardo Da Vinci Medal. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το