Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από τη Ζαγορά
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από τη Ζαγορά

Να αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές Τρικάλων επιχείρησε ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο, η προσέγγιση του ελικοπτέρου έγινε αντιληπτή από τους φρουρούς, που σήμαναν συναγερμό. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των φρουρών και των τεσσάρων επιβαινόντων του ελικόπτερου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένα άτομο.

Τραυματίας και ο βαρυποινίτης, που επιχείρησε να ανέβει στην ανεμόσκαλα που του έριξαν από το ελικόπτερο. Τελικά, το ελικόπτερο εξαναγκάστηκε σε προσγείωση δίπλα στις φυλακές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ελικόπτερο έγινε αντιληπτό από τους φύλακες στις 16:45 χθες το απόγευμα, την ώρα που προσέγγιζε το χώρο των φυλακών και στην προσπάθειά του να σηκώσει το ειδικό ηλεκτροφόρο δίχτυ. Μόλις το ελικόπτερο έγινε αντιληπτό από τους φρουρούς, σήμανε συναγερμός. Οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν τέσσερις, άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά των φρουρών.

Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των φρουρών και των τεσσάρων επιβαινόντων στο ελικόπτερο.

Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια της «μάχης», ο Παναγιώτης Βλαστός επιχείρησε να ανέβει στο ελικόπτερο από ανεμόσκαλα που του έριξαν, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Κατά την προσπάθειά του τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο αναρρωτήριο των φυλακών. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα ακόμη άτομο από τους σύνεργους του βαρυποινίτη στο ελικόπτερο.

Τελικά, το ελικόπτερο εξαναγκάστηκε σε προσγείωση δίπλα από τις φυλακές και οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν.

Η πληροφορία για την απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού ήταν γνωστή εδώ και καιρό, δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης.

Όπως δήλωσε, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στη διάθεσή του συγκεκριμένη πληροφορία για το συγκεκριμένο πρόσωπο, για το λόγο αυτό είχε μπει πρόσθετο πλέγμα στις φυλακές Τρικάλων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, στη διάρκεια της απόπειρας απόδρασης έγινε πραγματική μάχη μεταξύ φρουρών και επιβαινόντων στο ελικόπτερο, με περισσότερες από 500 σφαίρες να έχουν πέσει μέσα σε λίγη ώρα. Ο Κ. Καραγκούνης συνεχάρη τους φρουρούς για την άμεση και αποτελεσματική αντίδρασή τους.

Επί τόπου έχουν σπεύσει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης, ενώ η όλη αστυνομική επιχείρηση συντονίζεται από το διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων Ταξίαρχο Γιώργο Σουγλιέρη.

Αξίζει να τονισθεί ότι μέσα σε ένα από τα στικάκια που βρέθηκαν στη γιάφκα της οργάνωσης «Συνομωσίας» Πυρήνων της Φωτιάς υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο, ενώ πριν περίπου ένα χρόνο ο Παναγιώτης Βλαστός προσπάθησε να αποδράσει μαζί με μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Με βαρύ οπλισμό η απόπειρα

Βαρύ οπλισμό – καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, έφεραν οι πέντε συνολικά επιβαίνοντες του ελικόπτερου. Στο ελικόπτερο, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, επέβαιναν συνολικά πέντε άτομα, ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος και όλοι, εκτός από το βαρύτατο οπλισμό που έφεραν, φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Το ελικόπτερο, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προσέγγισε τον προαύλειο χώρο της φυλακής και επιχείρησε ρίχνοντας ανεμόσκαλα, να απελευθερώσει τον κρατούμενο Π. Βλαστό, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο προαύλειο της πτέρυγάς του. Ωστόσο, κατά το υπουργείο, «οι επιβαίνοντες άνοιξαν πυρ εναντίον των υπαλλήλων της εξωτερικής φρούρησης, οι οποίοι αντέδρασαν ακαριαία, ανταπέδωσαν στα πυρά και καθήλωσαν το ελικόπτερο».

Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τραυματίστηκαν ελαφρά ο χειριστής του ελικόπτερου και ο Π. Βλαστός. Όλοι οι επιβαίνοντες συνελήφθησαν. Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης «συγχαίρει θερμά για την αποτροπή της απόδρασης το διευθυντή της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπάλληλους και τους εξωτερικούς φρουρούς, οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Για την απόπειρα απόδρασης είναι σε εξέλιξη έρευνα, την οποία εποπτεύει η αρμόδια εισαγγελέας.

Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταβαίνει στις φυλακές Τρικάλων για να συγχαρεί τους σωφρονιστικούς υπάλληλους και τη διοίκηση των φυλακών για την αποτροπή της απόδρασης.

Από τη Ζαγορά…

Σύμφωνα με βραδινές πληροφορίες το ελικόπτερο, με το οποίο επρόκειτο να δραπετεύσει ο Βλαστός, απογειώθηκε από τη Ζαγορά Πηλίου χθες νωρίς το απόγευμα, με επιβάτες δύο άνδρες και δύο γυναίκες, οι οποίοι είχαν διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο της περιοχής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι τέσσερις, δύο άνδρες γύρω στα 35 και δύο γυναίκες, γύρω στα 27, διέμεναν σε ξενοδοχείο της Ζαγοράς από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Χθες το πρωί ζήτησαν από ταξιτζή να τους μεταφέρει στο Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες για σκι. Πήγαν για σκι, αλλά επέστρεψαν στο ξενοδοχείο, ζητώντας από τον υπεύθυνο να καλέσει ελικόπτερο, για να μεταβούν για σκι στο Καϊμακτσαλάν… Ο ξενοδόχος κάλεσε ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να πλήρωσαν το ποσό των 5.000 ευρώ για τη μεταφορά αυτή και οι τέσσερις αναχώρησαν νωρίς χθες το απόγευμα. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο γήπεδο της Ζαγοράς. Ττο ελικόπτερο κατευθύνθηκε στην περιοχή της Κατερίνης, όπου προφανώς προσγειώθηκε και όπου αποβιβάστηκαν οι δύο γυναίκες. Μαζί τους μετέφεραν και τον οπλισμό. Ο ένας εκ των ανδρών μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε καταθέσει στο ξενοδοχείο ταυτότητα, που αποδείχτηκε κλεμμένη από συνοριακό φρουρό… Στη Ζαγορά είχαν φθάσει ξημερώματα Σαββάτου με ΙΧ αυτοκίνητο νοικιασμένο, ενώ το δωμάτιο στο ξενοδοχείο το είχαν «κλείσει» τηλεφωνικά λίγες ώρες νωρίτερα. Χθες το βράδυ στη Ζαγορά εξελισσόταν επιχείρηση διερεύνησης της υπόθεσης από τον ίδιο τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας κ. Απ. Αλαμάνα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το