Ελλάδα

Ξεκίνησαν επιδρομές οι κατασκηνωτές του ΑΠΘ

Το λεωφορείο του ΟΑΣΘ που κάλυψαν οι αναρχικοί με γκράφιτι και συνθήματα
Το λεωφορείο του ΟΑΣΘ που κάλυψαν οι αναρχικοί με γκράφιτι και συνθήματα

Καθημερινές «επιδρομές» σε επιλεγμένους στόχους μέσα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν ομάδες ανεξουσίαστων των No Borders που έχουν καταλάβει τους χώρους του ΑΠΘ.

Χθες το μεσημέρι, δέκα νεαροί έδρασαν σαν …κομάντος και με μια «καταδρομική» επιχείρηση σταμάτησαν λεωφορείο του ΟΑΣΘ στην οδό Εγνατία στο ύψος της Καμάρας. Κατέβασαν οδηγό και επιβάτες και κάλυψαν όλες τις εξωτερικές όψεις του λεωφορείου με ένα μεγάλο γκράφιτι και δεκάδες συνθήματα όπως «Fight Borders» (πολεμήστε τα σύνορα), ελεύθερη διέλευση, το Άλφα σε κύκλο κ.ά. Το απόγευμα της Κυριακής, ομάδα νεαρών κατέβασε την ελληνική σημαία από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ λίγη ώρα αργότερα περίπου 20 άτομα εισέβαλλαν στην ΕΡΤ3 ζητώντας να μεταδώσουν τα μηνύματά τους, την ώρα που δεκάδες άλλοι «πολιορκούσαν» εξωτερικά τις εγκαταστάσεις της.
Στο μεταξύ, με παρέμβασή του ο σύλλογος καθηγητών του ΑΠΘ κατηγορεί τόσο τη διοίκηση του πανεπιστημίου όσο και τα αρμόδια κρατικά όργανα για την αυθαίρετη κατασκήνωση των No Borders και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να προχωρήσουν σε μηνύσεις. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) καταλογίζει στις πρυτανικές αρχές ότι περιορίζονται σε ευχολόγια και εκκλήσεις και τους ζητά «να καταγγείλουν δημόσια, την αδράνεια των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας».
Η παρέμβαση προκάλεσε την έντονη ενόχληση των πρυτανικών αρχών. «Όταν κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν δημόσια ότι η μη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι συνειδητή κυβερνητική επιλογή και δεν αφυπνίζεται η κοινωνία, περιμένουν ότι θα αφυπνιστεί με δημόσια καταγγελία και μηνύσεις;», διερωτήθηκε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Γεώργιος Δέλλιος.
Οι No Borders πραγματοποίησαν χθες τη δεύτερη μηχανοκίνητη πορεία τους, αυτή τη φορά προς το κέντρο φιλοξενίας των Βασιλικών, ενώ στον απολογισμό της έως τώρα δράσης τους, που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, αναφέρουν οι ίδιοι ότι φιλοξενούν μέσα στο camp του ΑΠΘ και πολλούς πρόσφυγες.

«Άσυλο δεν θα πει ανομία», δήλωσε ο Γ.Μπουτάρης, ο οποίος επεσήμανε πως ένας από τους λόγους που ήρθαν οι No Borders στην Ελλάδα και κατέλαβαν τον πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ είναι γιατί η ανομία είναι κυρίαρχο στοιχείο στην Ελλάδα. «Η εισβολή αυθαίρετα μέσα στο πανεπιστήμιο και το σπάσιμο της πόρτας της Φιλοσοφικής είναι πέρα από κάθε λογική», είπε, ενώ για τη στάση της αστυνομίας σχολίασε πως έχει τη λογική «να αφήσουμε το θέμα να εκτονωθεί».
Με επιχείρηση της αστυνομίας απομακρύνθηκαν χθες 60 πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας Βαγιοχωρίου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το