Τοπικά

Αυξημένο ενδιαφέρον Βολιωτών για σπουδές στο εξωτερικό “Θ”

FOITITES

Πιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι για προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό είναι φέτος το ενδιαφέρον των υποψηφίων από το Νομό Μαγνησίας, όπου επικεντρώνονται σε πολυτεχνικές, οικονομικές σχολές, αλλά και στην εγκληματολογία, τις τέχνες.
Πλέον πολλοί υποψήφιοι προσπαθούν να συνδυάσουν τις σπουδές στο εξωτερικό με την εύρεση εργασίας μετά. Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία είναι κυρίως οι χώρες όπου στρέφουν το ενδιαφέρον τους.
Όσο δε για το Brexit αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν εκεί, αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί κανονικά η δανειοδότηση.
Ο υπεύθυνος σπουδών του MIV στον Βόλο κ. Βασίλης Μανιός τόνισε πως φέτος υπάρχει ακόμη πιο αυξημένο ενδιαφέρον για τις σπουδές στο εξωτερικό, καθώς και οι υποψήφιοι βλέπουν και την επόμενη ημέρα της πορείας τους, δηλαδή να σπουδάσουν σε μια χώρα του εξωτερικού και στη συνέχεια να βρουν εκεί εργασία, αφού στην Ελλάδα τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Επομένως έχει καταρριφτεί αυτό που ενδεχομένως να ίσχυε στο παρελθόν ότι στο εξωτερικό φοιτούν αυτοί που δεν έχουν γράψει καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό δεν ισχύει, αφού όσοι φεύγουν για το εξωτερικό, έχουν γράψει καλά και στην Ελλάδα, αλλά αγωνιούν και για το επαγγελματικό τους μέλλον.
Όσον αφορά στο οικονομικό κόστος, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερο σε σχέση με την Ελλάδα. «Για παράδειγμα τα δίδακτρα στην Αγγλία δεν υπάρχουν, ενώ και σε άλλες χώρες όπως Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, μάξιμουμ να κυμαίνονται μέχρι 2000 ευρώ το χρόνο για προπτυχιακές σπουδές» τόνισε ο κ. Μανιός και συμπλήρωσε πως «όταν κάποιος φοιτητής είναι μετρημένος στα έξοδά του, τα κόστη για την οικογένειά του δεν είναι μεγάλα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για την εγκληματολογία, ενώ πάντα το ενδιαφέρον των φοιτητών προσελκύουν οι οικονομικές και πολυτεχνικές σχολές, η ψυχολογία, η ειδική αγωγή, η αγγλική φιλολογία. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον και για τις τέχνες, όπως τη μουσική, τη ζωγραφική, τον χορό.
Αναφορικά με το Brexit ο κ. Μανιός υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξει επίδραση στους νυν, αλλά και στους μελλοντικούς φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού έχουν εξασφαλισμένη τη δανειοδότηση-χρηματοδότηση και δεν θα πληρώνουν δίδακτρα.
«Στους γονείς και τους φοιτητές επικράτησε μεγάλη ανησυχία μετά το Brexit, αλλά υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης που καθησυχάζει τα πράγματα και εξασφαλίζει τη συνέχιση του δανείου. Ακόμη από φέτος για πρώτη φορά η Βρετανία χρηματοδοτεί τα μεταπτυχιακά προγράμματα με 10.000 λίρες για άτομα ηλικίας μέχρι και 60 ετών. Η μόνη προϋπόθεση είναι να μην έχουν κάνει προηγούμενο μεταπτυχιακό» κατέληξε ο κ. Μανιός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το