Τοπικά

Απ. Αγιώτης: «Να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο» “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (8)

Εικοσιπέντε χρόνια βιβλιοπώλης στη Νέα Ιωνία ο Απόστολος Αγιώτης, μίλησε για την πορεία του βιβλίου στην πόλη μας. Συνέκρινε το παρελθόν με το παρόν, ενώ με το μεράκι που τον διακρίνει, που σφυρηλατήθηκε μέσα από την πορεία δυόμισι δεκαετιών, συνεχίζει τον αγώνα του για όσους αγαπούν πραγματικά και απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός βιβλίου.

Έκανε λόγο για μία σχέση που κρατάει για πάντα, τονίζοντας ότι το βιβλίο δεν είναι κάτι εφήμερο. «Ένα βιβλίο μπορεί να βρίσκεται πλάι μας για μία ζωή. Να είναι παντοτινός σύντροφός μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Αγιώτης, ο οποίος μίλησε για την αξία της ανάγνωσης βιβλίων, διηγούμενος ένα περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από πολλά χρόνια: «Όταν ο γιος μου ήταν μικρότερος, έπαιζε ένα βιντεοπαιχνίδι με πειρατές, οι οποίοι κυνηγούσαν μία φάλαινα. Βλέποντάς το, του ζήτησα να σταματήσει να παίζει. Πήγα στη βιβλιοθήκη και πήρα τον «Μόμπι Ντικ». Μία από τις εικόνες που υπήρχαν στο μυθιστόρημα, ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με το βιντεοπαιχνίδι. Αυτή είναι και η αξία ενός βιβλίου. Εγώ όταν πρωτοδιάβασα τον «Μόμπι Ντικ» έπλασα τις εικόνες με τη φαντασία μου, ενώ τα σημερινά παιδιά τις παίρνουν έτοιμες. Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, παιδευόμαστε και αναζητούμε τις εικόνες που θα «ντύσουν» την ιστορία που διαβάζουμε».
Ο Βολιώτης βιβλιοπώλης στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία που έχει η καλλιέργεια της ιδέας για την ανάγνωση βιβλίων από μικρή ηλικία: «Σίγουρα είναι το επάγγελμά μου, αλλά πέρα των άλλων, είμαι βιβλιόφιλος. Αγαπώ το βιβλίο. Για να επιβιώσει όμως ο κλάδος μας, πρέπει πάνω απ’ όλα να επενδύσουμε στους αυριανούς αναγνώστες μας. Κι αυτοί είναι τα παιδιά. Είναι απαραίτητο να δούμε λίγο πιο μακριά και να εκπαιδεύσουμε τα Ελληνόπουλα στο να αγαπήσουν το βιβλίο. Δεν θυμάμαι για παράδειγμα, όταν ήμουν εγώ μαθητής, να ήρθε κάποιος στο σχολείο και να μας μίλησε σχετικά. Κάποτε η Πολιτεία και κατ’ επέκταση οι γονείς, οφείλουν να στρέψουν τις νεότερες γενιές στο διάβασμα. Στη χώρα μας, συνήθως, ανακαλύπτουμε το βιβλίο σε μεγάλη ηλικία. Αυτό με δίδαξε η εμπειρία τόσων ετών στο επάγγελμα, αλλά το μέλλον είναι αποκλειστικά στα παιδιά».
Ο κ. Αγιώτης στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δουλειά του τα τελευταία χρόνια, στηλιτεύοντας τα… κακώς κείμενα: «Είμαστε κι εμείς θύματα της οικονομικής κρίσης. Αντιστεκόμαστε ως κλάδος, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλούς εχθρούς. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μέχρι και τα σούπερ μάρκετ, πουλάνε πλέον βιβλία, ενώ η πρόσφατη μόδα των μπαζάρ κάνει επίσης μεγάλο κακό σε όσους αγαπάνε το βιβλίο. Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός στη λιανική διάθεση βιβλίων, για να μη ξεχνάμε πέρα των άλλων και το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί από την κατάργηση της ενιαίας τιμής που άλλαξε άρδην το σκηνικό στις εκπτώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος θα κλείσουν όλα τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία. Γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση, για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το