Τοπικά

Έχασαν τη ρύθμιση στο ΙΚΑ-ΟΑΕΕ τρεις στους δέκα, στο Βόλο “Θ”

gse-thumb-large

Τρεις περίπου στους δέκα υπαχθέντες στις ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) έχουν τεθεί εκτός ρύθμισης, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, σε ισχύ βρίσκεται ακόμη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία επιδοτείται η εργατική εισφορά στο ΙΚΑ.

Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες οφειλέτες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ στη Μαγνησία (περισσότεροι από 300), έχουν χάσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, στις οποίες είχαν υπαχθεί, τόσο με το καθεστώς των 100, όσο και των 12 δόσεων, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα ποσά που πρέπει να καταβάλουν.

Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΑΕΕ στο Βόλο, στο εν λόγω Ταμείο αιτία είναι για τους περισσότερους που χάνουν τις ρυθμίσεις, η αδυναμία τους να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές και όχι τα ποσά των δόσεων που έχουν ρυθμίσει.

«Αν και κατέβηκαν ακόμη και τρεις κατηγορίες στις ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνουν δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ λιγότερα, δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις», τόνισε το εν λόγω στέλεχος, μιλώντας στη «Θ».

Τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, αλλά και για την πορεία της θεωρούμενης ως της «πιο ευνοϊκής» ρύθμισης που έχει γίνει ποτέ, αποκάλυψαν τα στοιχεία της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου των δύο Ταμείων.

Στελέχη του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ επισημαίνουν ότι δεκάδες επιχειρήσεις, που είχαν χάσει τη ρύθμιση, έχουν υποβάλει αιτήματα επανένταξης που, όμως, δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, όπως κατά αποκλειστικότητα δημοσίευσε η «Θ», ξεκίνησε η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, που είχε «παγώσει» η κυβέρνηση έως και τις 31 Οκτωβρίου, ενώ το ΚΕΑΟ ανέλαβε τη διεκδίκηση οφειλών μέσω κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Σήμερα ισχύει ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας των 12 δόσεων μόνον, καθώς έχει σταματήσει η διαδικασία μέσω 100 δόσεων.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας Νίκος Μπουρμπούλιας «μετά τις αλλαγές στο άρθρο 8 του ν. 4321/15 (ρύθμιση των 100 δόσεων), που έφερε ο τελευταίος νόμος 4346/20-11-2015, η ρύθμιση μετά τις 15/12/2015 χάνεται και επαναβεβαιώνεται το ποσό που διαγράφτηκε στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης:

-Δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

-Δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

– Έχει ενταχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις.

-Δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, η οποία προθεσμία ορίζεται:

-Από 15/12/2015 30/6/2016 σε 30 μέρες από τότε που η νέα οφειλή έγινε ληξιπρόθεσμη, όχι από την λήψη της ειδοποίησης ότι έγινε ληξιπρόθεσμη.

-Από 1.7.2016 μέχρι τις 31.12.2017 σε 15 μέρες από τότε που η νέα οφειλή έγινε ληξιπρόθεσμη.

-Από 1/1/2018 πριν να λήξουν.

-Επιπλέον, από την 1.1.2017 μέχρι τις 31.12.2017, η ρύθμιση απόλλυται σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.

Η ρύθμιση δεν απόλλυται, εάν οι νέες οφειλές τελούν σε αναστολή είσπραξης ή υπάγονται σε ρύθμιση (εννοεί την πάγια των 12 δόσεων) μετά από αίτηση του οφειλέτη που υποβάλλεται πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Εάν το συνολικό ύψος των οφειλών, νέων και εντός ρύθμισης, υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση των νέων οφειλών χορηγείται μόνον εφόσον ο οφειλέτης επικαλείται και αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει οικονομική αδυναμία για την καταβολή τους μέσα στη νόμιμη προθεσμία».

 

Επιδότηση εργατικής εισφοράς Ι.Κ.Α.

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Μπουρμπούλιας, «με το άρθρο 14 του ν. 2837/2000, ισχύει η οικονομική ενίσχυση των χαμηλόμισθων εργαζομένων μέσω της μη παρακράτησης της εργοδοτικής εισφοράς του κλάδου σύνταξης του Ι.Κ.Α. και η απόδοσή της στους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με το Νόμο 2837/2000 «Ρύθμιση θεμάτων Ανταγωνισμού Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Τουρισμού και άλλες διατάξεις (ΦΕΚ Α’ 178/3.8.2000)», «οι απασχολούμενοι μισθωτοί, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που ασφαλίζονται στο I.Κ.Α. για τον κλάδο σύνταξης από παροχή εξαρτημένης εργασίας και αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) δικαιούνται από 1.1.2000 κατά μήνα εισοδηματική ενίσχυση.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής είναι και όσοι από τους πιο πάνω μισθωτούς λαμβάνουν τις προβλεπόμενες από Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. προσαυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων και χρόνου υπηρεσίας (τριετίες).

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης που απασχολούνται και ασφαλίζονται στο I.Κ.Α. Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο του ποσοστού της εκάστοτε προβλεπόμενης από τη νομοθεσία του I.Κ.Α. εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης του ασφαλισμένου, επί το τμήμα της αμοιβής που αντιστοιχεί στις εκάστοτε αποδοχές της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. άγαμου εργαζόμενου υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακά επιδόματα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το