Τοπικά

«Ναι» στη μονάδα βιοντίζελ από το Περιφερειακό Συμβούλιο “Θ”

servisteel-facilities2_big

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αποφάσισε υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως προς τη λειτουργία μονάδας βιοντίζελ στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική, καθώς αρμόδια αρχή για τη λειτουργία της μονάδας βιοντίζελ είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες ο Δήμος Βόλου για το θέμα της μονάδας βιοντίζελ ανέφερε τα εξής: «Επειδή από ορισμένες πλευρές διακινούνται κακόβουλες φήμες και συστηματικά διαστρεβλώνεται η αλήθεια ως προς τη λειτουργία μονάδας βιοντίζελ στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου και επειδή σήμερα, Τετάρτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, θα λάβει απόφαση επί του θέματος, οφείλουμε στους πολίτες να ξεκαθαρίσουμε και πάλι, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχει μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα ως προς τη σκοπιμότητα ή μη της επένδυσης και σε καμία περίπτωση δεσμευτική για την έγκρισή της ή μη.

Την απόφαση, βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας, θα τη λάβει η αδειοδοτούσα Αρχή, που είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχει και την ευθύνη για την παρακολούθηση εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων για την ασφαλή για το περιβάλλον λειτουργία της επιχείρησης».

Κόντρα για έργα ΕΣΠΑ και Κάρλα

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να ενημερώνει το Σώμα για την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου ευρωβουλευτών στη λίμνη Κάρλα και την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου, για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψή του στην πλημμυρισμένη Σκόπελο, αλλά και για τις επαφές που θα έχει σήμερα Πέμπτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό η Περιφέρεια ζητεί από το ΥΠΕΣ 2 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του περιφερειακού δρόμου του νησιού, ενώ θα υποστηρίξει σχετικά αιτήματα περί οικονομικής συνδρομής και του τοπικού δήμου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων της αντιπολίτευσης με προτάσεις για τη στήριξη των κατοίκων της Σκοπέλου τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την ίδια την Περιφέρεια. Με αφορμή τη συνάντηση Αγοραστού-Αποστόλου όλες οι παρατάξεις έθεσαν κυρίως τη φορολόγηση των αγροτών, αλλά και ειδικότερα του τσίπουρου, ζητώντας την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εκ μέρους της Περιφέρειας για την προστασία των παραγωγών. Αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα συντάξει σχετικό ψήφισμα και θα το αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία.

Όσον αφορά στην Κάρλα, ο σύμβουλος του «Δρόμου της Ανατροπής» κ. Γιώργος Σταμπουλής αναρωτήθηκε «αν η Περιφέρεια γνωρίζει για την τοξικότητα των νερών της λίμνης και γιατί επιτρέπει το ψάρεμα στην περιοχή, καθώς και για την καθυστέρηση τροφοδότησής της».

Ανταπαντώντας ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με πιστοποιημένο εργαστήριο προχωρεί σε συχνούς ελέγχους του νερού, αν και όλοι γνωρίζουν ότι το νερό της Κάρλας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί – στην παρούσα φάση – για υδροδότηση και φυσικά ότι απαγορεύεται το ψάρεμα. Όσον αφορά στην εργολαβία της Κάρλας, από τότε που την ανέλαβε η Περιφέρεια οι ρυθμοί εργασιών έχουν επιταχυνθεί και φθάσαμε σε ποσοστό 85%. Ψάξτε αλλού να βρείτε γιατί δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα η Κάρλα και θα χρειαστεί να μεταφερθεί το έργο ως «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)» τόνισε ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος προς τον κ. Σταμπουλή, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αναζητεί πολιτικές ετερότητες για να εφευρίσκει εχθρούς και να έχει λόγο ύπαρξης».

Όσον αφορά στα έργα του ΕΣΠΑ που καθυστερούν να ολοκληρωθούν, ο κ. Σταμπουλής (ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αναρωτήθηκε «μήπως ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο του Πανεπιστημίου στο Βόλο έχει κι άλλα έργα της Περιφέρειας και δεν δίνει την απαραίτητη βαρύτητα στο Πανεπιστήμιο». Η τοποθέτησή του εκνεύρισε τον Κ. Αγοραστό, ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους: «Η ανικανότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η δική σας προσωπικά δεν έχει όρια. Είναι γνωστή η δειλία σας να μην αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και κακώς υπερασπίζεστε το Πανεπιστήμιο, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες του έχουν καθυστερήσεις σημαντικά με τις μελέτες. Δυστυχώς η ιδεολογία όταν γίνεται εξουσία χάνει την αίγλη της. Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει μία ακόμη εργολαβία για την Περιφέρεια, την οποία έχει ολοκληρώσει. Αντί λοιπόν να τον πιέσετε εσείς, τον αναζητούμε και τον πιέζουμε – ως Περιφέρεια – εμείς».

Η επίθεση Αγοραστού στον κ. Σταμπουλή προκάλεσε την αντίδραση της κ. Διώτη, η οποία ζήτησε να μην στοχοποιούνται οι σύμβουλοι, επειδή ασκούν αντιπολίτευση.

Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά για το φράγμα της Μεσοχώρας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το