Τοπικά

Ο Βολιώτης Κων. Τακούμης με το «Ajamara Journey» στο λιμάνι της γενέτειράς του

?
?

Είναι μόλις 30 χρόνων, ψηλός σαν τον πατέρα του, τον παπά Βάιο, γνωστό στους Βολιώτες δραστήριο μέλος της τοπικής Εκκλησίας. Ο Κωνσταντίνος Τακούμης, ένα από τα τρία παιδιά του παπά Βάιου Τακούμη, υποπλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου «Ajamara Journey», βρέθηκε χθες στη γενέτειρά του, το Βόλο, απ’ όπου ξεκίνησε τα ταξίδια του ως απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων.

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας βρεθήκαμε στο κρουαζιερόπλοιο με σημαία Μάλτας, που κατέπλευσε χθες στο Βόλο με 696 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανούς, Άγγλους, Αυστραλούς και Καναδούς.

Αιτία, ο υποπλοίαρχος του «Ajamara Journey» που είναι βολιωτάκι και φυσικά μια συνέντευξη μαζί του άκρως ενδιαφέρουσα.

Το πλοίο προερχόταν από το Τσανάκαλε της Τουρκίας και το βράδυ απέπλευσε για τη Σκιάθο, όπου και θα βρίσκεται σήμερα.

«Στην Ajamara ξεκίνησα το 2007 ως δόκιμος, το 2008 προήχθην σε ανθυποπλοίαρχο, μετά συνέχισα την καριέρα μου στο Ajamara Quest, τα πρώτα τρία με τέσσερα χρόνια. Κατόπιν υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό ως έφεδρος σημαιοφόρος και μετά επέστρεψα στην Ajamara το 2011 και το 2012 πήρα το δίπλωμα του υποπλοιάρχου και από το 2013 είμαι υποπλοίαρχος στο Journey, που είναι και το τυχερό μου πλοίο, καθώς εδώ είχα την πρώτη μου βάρδια ως υποπλοίαρχος. Το πρώτο μου συμβόλαιο το έκανα στη Celebrity το 2005 ως δόκιμος μαθητευόμενος. Είχα τελειώσει τη Σχολή στη Μηχανιώνα, είχα κάνει και πέντε μήνες σε φορτηγό, αλλά δεν μου άρεσε το φορτηγό και μπήκα στη Celebrity. Καμία σχέση τα κρουαζιερόπλοια με τα φορτηγά. Είναι πιο ενδιαφέροντα πράγματα, είσαι με κόσμο, με τη στολή σου» σημειώνει ο Βολιώτης αξιωματικός.

«Πάνω στο καράβι είμαστε πενήντα εθνικότητες, διαφορετικές κουλτούρες, απ’ όλο τον κόσμο, από Ευρώπη, από Αμερική, από Ασία. Ο καπετάνιος είναι Νορβηγός, το περιβάλλον είναι θετικό, ο ύπαρχος είναι Ιταλός… Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί πρέπει να μιλάμε αγγλικά κάθε μέρα, σωστά, επαγγελματικά, οι σχέσεις μας είναι διπλωματία, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά, η εταιρεία έχει κανονισμούς και όποιος δεν πειθαρχεί, αυτόματα απολύεται, αλλά γενικά στην εταιρεία υπάρχει ένα κλίμα πολύ θετικό, πολύ φιλικό, όλο το πλήρωμα είμαστε φίλοι μεταξύ μας, ποτέ δεν έχω δει κάποιους να μαλώνουν μεταξύ τους» προσθέτει ο κ. Τακούμης, που είναι αρραβωνιασμένος με την Ειρήνη, που ταξιδεύει μαζί του και ζουν στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τον Βολιώτη υποπλοίαρχο έγινε στη γέφυρα του πλοίου, με θέα το λιμάνι, τους γερανούς, αλλά και τα εμπορευματοκιβώτια…

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που πρέπει να αποδείξεις πως είσαι καλύτερος. Όταν ήταν να προαχθώ ως υποπλοίαρχος, κάποιος άλλος προήχθη νωρίτερα από μένα. Η ζωή συνεχίζεται, κοιτάμε μπροστά, χαμογελάμε…» τονίζει ο Κωνσταντίνος Τακούμης, που ελπίζει του χρόνου να «βάλει κουλούρα» με την Ειρήνη.

«Όταν ήμουν 13-14 χρόνων, έπαιρνα το ποδήλατο και ερχόμουνα, καθόμουνα απέναντι στο λιμάνι και χάζευα τα κρουαζιερόπλοια, πώς έκαναν μανούβρες και ευχόμουνα να ήμουν μέσα. Καμιά φορά πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι, γιατί το βρίσκεις μπροστά σου. Το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ, γιατί ήρθαν στο μυαλό μου όλα αυτά. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι με το καράβι αυτό στο Βόλο και μάλιστα ζήτησα να το φέρω εγώ μέσα. Ήμουνα συναισθηματικά φορτισμένος» αναφέρει ο υποπλοίαρχος.

Ο Βόλος μπορεί…

Ο πρόεδρος της Ajamara βρέθηκε επίσης χθες στο Βόλο, μαζί με το διευθυντή της εταιρείας στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν προοπτικές να συνεχιστούν οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων.

«Ο Βόλος μπορεί να αναπτύξει την κρουαζιέρα πολύ, γιατί έχει μεγάλη ιστορία, τον Ιάσονα, την Αργοναυτική Εκστρατεία, αρκετά μουσεία. Πρέπει όμως να οργανώσει καλύτερα το λιμάνι στη διαχείριση, γιατί ο ντόκος αυτός που μας φιλοξενεί σήμερα, δεν αντιπροσωπεύει το Βόλο. Το κρουαζιερόπλοιο πρέπει να «πιάνει» στον κεντρικό ντόκο, να βλέπει το Πήλιο. Θα ήθελα να «πέσουμε δίπλα» στην Αργώ» τονίζει ο Βολιώτης υποπλοίαρχος. «Είμαστε διάσημοι ως Μετέωρα, όχι ως Βόλος, ως Πήλιο. Οι γείτονές μας οι Τούρκοι, που έχουν πολλά ιστορικά κομμάτια δικά μας, τα έχουν αναπτύξει στο μέγιστο και μας αντιγράφουν σε όλα και τα παρουσιάζουν ως δικά τους. Στο Μπόντρουμ νομίζεις πως είσαι στη Μύκονο, ενώ στο Τσανάκαλε έχουν αξιοποιήσει το μύθο της Τροίας». «Δεν είμαστε η Βενετία, το Ντουμπρόβνικ, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσουμε. Βασιζόμαστε στην ιστορία μας, στη φυσική ομορφιά, έχουμε την ελευθερία, την ηρεμία. Δεν έχουμε μόνον ήλιο και τζατζίκι».

Ο Βολιώτης υποπλοίαρχος κάνει και μια κριτική στο capital control, σημειώνοντας πως βύθισαν την κίνηση και μείωσαν τις αφίξεις. «Γονάτισαν τον τουρισμό και ουσιαστικά τον διέλυσαν. Τον έριξαν όχι 50%, αλλά παραπάνω» καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το