Τοπικά

776 ωφελούμενοι από το 2005 στη Μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου

Η σημαντική συμβολή των φροντιστών στους ωφελούμενους με άνοια 365 ημέρες τον χρόνο, αλλά και η στήριξη που και οι ίδιοι οι φροντιστές θα πρέπει να λαμβάνουν, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση με θέμα «Φροντίζοντας αυτούς που φροντίζουν», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Βόλο από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου.

Η κ. Μάγδα Σουσουρή, επ. υπεύθυνη – κοινωνική λειτουργός στη Μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου, ανέφερε ότι «η 17η Μαρτίου έχει οριστεί από τις εταιρείες Αλτσχάιμερ ως ημέρα φροντιστή. Δεν πρόκειται για μία ημέρα, αλλά πρόκειται για 365. Η συγκεκριμένη ημέρα έχει καθιερωθεί ως φόρος τιμής και αναγνώρισης του δύσκολου ρόλου κι έργου των φροντιστών ασθενών.
Η νόσος Alzheimer είναι χρόνια νευροεκφυλιστική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη γνωσιακή λειτουργία και οδηγεί σε μείωση ενός αριθμού λειτουργιών, όπως μνήμη, ομιλία, κρίση, λήψη αποφάσεων, προσανατολισμός, γνώση. Έτσι λοιπόν, αφού δεν υπάρχουν σωστές γνωστικές λειτουργίες, περιορίζεται η καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς, όπου μακροπρόθεσμα αυτό οδηγεί στην ανάγκη φροντίδας του».
Η κ. Σουσουρή, διευκρίνισε ότι στη μονάδα του Βόλου παρέχεται πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, όπου συντονιστής των ομάδων είναι ψυχολόγος. Ο στόχος όπως είπε «είναι η ψυχολογική επιβάρυνση του φροντιστή, που μπορεί να οφείλεται στην κατάσταση του ασθενούς – αντικειμενικοί λόγοι – αλλά και στην υποκειμενική κατάσταση του φροντιστή».

Από το 2005 μέχρι σήμερα η μονάδα του Βόλου, έχει εξυπηρετήσει 776 ωφελούμενους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ. Σουσουρή, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι φροντιστές των ωφελουμένων, συμμετείχαν στις ομάδες. «Όσο κι αν τους φαίνεται μοναχικό αυτό το ταξίδι, δικός μας στόχος είναι να γίνουμε συνοδοιπόροι τους παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη και υποστήριξη μέσω επαγγελματιών υγείας» τόνισε και πρόσθεσε ότι η συμβουλευτική παρέχεται όλο τον χρόνο. Όπως είπε, «ζητάω βοήθεια, ενημερώνομαι, με νοιάζομαι και με φροντίζω. Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό για κάποιους, αλλά όταν ένας φροντιστής είναι κουρασμένος, δεν θα προσφέρει καλές υπηρεσίες στον ασθενή».
Οι φροντιστές, μπορεί να προέρχονται είτε από το άμεσο είτε από το έμμεσο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ ρόλο παίζει το γνωστικό επίπεδο, το εισόδημα, ακόμη και το φύλο του φροντιστή. Σύμφωνα με την ίδια, οι περισσότεροι φροντιστές είναι γυναίκες και συνήθως παιδιά ασθενών που θέλουν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς πλέον είναι επίσης γυναίκες, με το όριο ηλικίας να μειώνεται όσο περνάνε τα χρόνια.

«Το πιο σημαντικό για εμάς, είναι να έρθουμε σε άμεση επαφή με τον φροντιστή, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να μη νιώθει ενοχές και να του περάσουμε το μήνυμα να νιώθει σημαντικός για τον ωφελούμενο, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό» δήλωσε η κ. Σουσουρή.
Επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση υπήρχε διερμηνεία στη νοηματική και το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν και σε κώδικα braille, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα προσβασιμότητας σε όλους χωρίς διακρίσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το