Τοπικά

700 έργα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη Μαγνησία

Την αναθεώρηση προς τα πάνω των τιμολογίων για έργα που έχουν αναλάβει εργολάβοι, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανατιμήσεις των υλικών ζήτησε από την πολιτεία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος βρέθηκε χθες στον Βόλο.
«Βιώνουμε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή. Και σε όλη αυτή την περίοδο που διανύσαμε είτε με τα capital control είτε με τη μείωση της χρηματοδότησης, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντέχουμε και κάνουμε πολλά έργα. Εδώ στη Μαγνησία έχουμε πάνω από 700 έργα με τον προϋπολογισμό τους να αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι έργα που χρηματοδοτούμε, ενισχύουμε και κατασκευάζουμε, χωρίς να αναφερθούμε και στα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούμε» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στην αύξηση των υλικών για την κατασκευή έργων λέγοντας πως «οι εργολάβοι και οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν προβλήματα από τις ανατιμήσεις των υλικών και υπάρχει κίνδυνος για την καθυστέρηση των έργων. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από έναν εξορθολογισμό των παρεμβάσεων. Εμείς έχουμε διαμηνύσει και σε υψηλότερο επίπεδο ότι δεν πρέπει να χαθεί ο ρυθμός παραγωγής των έργων.
Αυτό φάνηκε πανελλαδικά και στην περίπτωση με τα capital controls. Ευτυχώς εμείς εδώ στη Θεσσαλία δεν είχαμε τέτοια προβλήματα εκείνη την περίοδο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς μέσα στην περίοδο των κεφαλαιουχικών περιορισμών εμείς καταφέραμε και υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων που ήταν η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Και τα καταφέραμε γιατί είχαμε μια στρατηγική για να προχωρούμε τις διαδικασίες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα υλικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην άσφαλτο, τα μπετά, τους πλαστικούς σωλήνες και το σίδηρο. Για παράδειγμα προ ακρίβειας ο ένας τόνος ασφάλτου κόστιζε 250-300 ευρώ και τώρα η αντίστοιχη τιμή βρίσκεται στα 680 ευρώ. Πώς να μπορέσουν να καλύψουν αυτό το ανατιμημένο κόστος οι εργολάβοι; Η πολιτεία πρέπει να προβεί στην αναθεώρηση προς τα πάνω των τιμολογίων για τα έργα που ανέλαβαν. Το έκανε σε έναν μικρό βαθμό το υπουργείο υποδομών πριν λίγους μήνες και πρέπει να το επαναλάβει».
Μάλιστα σημείωσε πως οι εκπτώσεις που δίνουν οι εργολάβοι στα έργα, δεν είναι 20% και 30% ή και 40%, όπως μέχρι πρότινος, αλλά μονοψήφια νούμερα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το