Τοπικά

Καθορίστηκε ο τρόπος κατανομής χώρων για προεκλογική προβολή

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που δημοσιεύτηκε εντός του Φεβρουαρίου, καθορίστηκε ο τρόπος κατανομής και χρήσης των χώρων που παραχωρούνται από τα δημοτικά συμβούλια στα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων, τους συνδυασμούς υποψήφιων και τις Επιτροπές Υποστήριξης του άρθρου 10 του ν. 4023/2011 (Α΄220), για την προεκλογική προβολή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Όσον αφορά στη διάθεση χώρων προεκλογικής προβολής από τα δημοτικά συμβούλια ενόψει βουλευτικών εκλογών, εκλογών α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωεκλογών ή δημοψηφίσματος, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, παρατάξεων ή των επιτροπών υποστήριξης, συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη, με πρόσκληση του δημάρχου, το αργότερο εντός τριών ημερών για όλες τις διαδικασίες πλην των τοπικών εκλογών που είναι εντός 30 ημερών και του δημοψηφίσματος τεσσάρων ημερών, από την προκήρυξη των εκλογών κι αν υπάρξει ομόφωνη απόφαση, υπογράφεται πρακτικό που είναι υποχρεωτικό για το δημοτικό συμβούλιο.
Αν στη σύσκεψη, δεν παρευρεθούν ή δεν συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα, το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους, αναλογικά και επί ίσοις όροις διάθεση των χώρων προεκλογικής προβολής και λαμβάνοντας υπόψιν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών ή βουλευτικών εκλογών αν πρόκειται για ευρωεκλογές ή πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς που στηρίζονται από κόμματα.
Η προβολή των πολιτικών κομμάτων, των συνασπισμών κομμάτων, των συνδυασμών δημάρχων ή υποψήφιων περιφερειαρχών, των μεμονωμένων υποψήφιων και των Επιτροπών Υποστήριξης στους χώρους που διατίθενται, γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με ίδιες δαπάνες.
Μετά τον καθορισμό των χώρων αυτών από τα δημοτικά συμβούλια ή τον οικείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2 Χ 2 Χ 2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή, επίσης ισχύουν οι όροι της αναλογικής και επί ίσοις όροις διάθεσης.
Στους χώρους που διατίθενται για την προεκλογική προβολή δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών συσκευών, ενώ κατά την προεκλογική περίοδο, τα σταθερά πλαίσια της εμπορικής διαφήμισης που έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους, διατίθενται επίσης αναλογικά και επί ίσοις όροις κι απαγορεύεται η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό, οι δήμοι υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους.
Επιτρέπονται τα slides σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία, ενώ απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Απαγορεύονται , επίσης, η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέϊ, χρώματα κλπ., η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων και σε χώρους που καθορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.2946/2001.
Απαγορεύεται η χρήση διαφημιστικών τρυκ και η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχουν διατεθεί σε άλλους.
Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα αποσύρονται με φροντίδα των χρηστών, εντός οκτώ ημερών από την ημέρα της ψηφοφορίας. Στην περίπτωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αν επαναληφθεί η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή, τότε στην περίπτωση αυτή η έναρξη της προθεσμίας απόσυρσης όλων των ανωτέρω αρχίζει από την ημέρα της δεύτερης ψηφοφορίας, ενώ μετά την πάροδο της προθεσμίας των οκτώ ημερών, οι δήμοι υποχρεούνται να τα απομακρύνουν ή να τα καταστρέψουν, με την ίδια υποχρέωση ως προς τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το