Αθλητισμός

Οι 5 βασικές αλλαγές για τις αδειδοτήσεις

Για τις (πέντε) βασικές αλλαγές του νέου κανονισμού αδειοδοτήσεων ενημέρωσε τον Τύπο ο επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου. Όπως επισήμανε, διαχωρίζεται για πρώτη φορά η ευρωπαϊκή από την εγχώρια άδεια, ενώ αποσυνδέεται η προϋπόθεση αδειοδότησης για τη συμμετοχή των ομάδων στα πλέι οφ.

Επίσης, έγινε αλλαγή σύνθεσης στα δύο δικαιοδοτικά όργανα αδειοδότησης (Π.Ο.Α., Δ.Ο.Α. καθώς το είχε ζητήσει η UEFA (λόγω της περίπτωσης του Πανιωνίου που κατέληξε σε πρόστιμο στην ΕΠΟ), ενώ διαφοροποιήθηκε και ο αριθμός των μελών τους. Εφεξής, η πρωτοβάθμια Επιτροπή Εφέσεων θα στελεχώνεται από πέντε και η δευτεροβάθμια από επτά μέλη, αντίστοιχα. Τα μέλη θα είναι ορκωτοί λογιστές και νομικοί και οι πρόεδροι συνταξιούχοι δικαστικοί.

Από φέτος θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας περίληψη του σκεπτικού των δικαιοδοτικών οργάνων στις περιπτώσεις μη αδειοδότησης κάποιας ΠΑΕ. Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα ξεκινήσει περί τα μέσα Μαΐου και θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 31 του ίδιου μήνα, ενώ ο ίδιος θα πρέπει να εκπαιδεύσει τα μέλη των Επιτροπών.

Ο κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού σε περίπτωση παραβίασης του δείκτη «καθαρής θέσης», καθώς αυτή η αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση της Super League. Το άρθρο 52β που αφορά αυτή την περίπτωση δεν θα ισχύσει φέτος, με τη διοργανώτρια αρχή να έχει ήδη ζητήσει διετή αναστολή του.

Όπως εξήγησε ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για τις αδειοδοτήσεις, τυχούσα παραβίαση του δείκτη από κάποια ΠΑΕ δεν συνεπάγεται ότι δεν θα πάρει άδεια. Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν περιλαμβάνεται στα ελάχιστα κριτήρια της UEFA αλλά αποτελεί προσθήκη της ΕΠΟ, διευκρινίζοντας ότι συμπεριλήφθηκε ως εργαλείο βοήθειας προς τις ΠΑΕ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για δείκτη που καταδεικνύει κίνδυνο και θα πρέπει να σημάνει «συναγερμό» στο σύλλογο για να καλύψει τυχόν έλλειμμά του με όποιο τρόπο μπορέσει (πώληση μεταγραφή, δάνειο από τράπεζα, εγγυητική επιστολή κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι η ποινή που έχει προτείνει η Super League για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν είναι ο υποβιβασμός εν αντιθέσει με την ποινή περιορισμού μεταγραφών που ίσχυε έως πέρυσι. Ως προς τη Football League η αδειοδότηση θα γίνει τον Ιούνιο, αλλά προς το παρόν τα κριτήρια δεν έχουν γίνει γνωστά. Όπως διευκρινίστηκε, πάντως, για να προαχθεί και να συμμετάσχει στη Super League μια ομάδα, θα πρέπει να έχει αδειοδοτηθεί.

Πηγή ΑΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το