Πολιτισμός

4ο Γυμνάσιο Βόλου: Παραμύθια μαθητών με μηνύματα από την πανδημία

 

Βιβλίο με 13 παραμύθια που έγραψαν μαθητές στην περίοδο της καραντίνας, με τον ανατρεπτικό τίτλο «Ο ιός που ένωσε τους ανθρώπους» εκδόθηκε από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου.
Με αυτήν την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία οι 13 μαθητές της Γ’ Τάξης προσπαθούν να αναδείξουν την αξία της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς τα έσοδα από τη διάθεση των αντιτύπων είτε είναι χρήματα είτε τρόφιμα, θα τα διαθέσουν σε άπορες οικογένειες του σχολείου, αλλά και σε ιδρύματα.
Για να μπορέσουν να εκδώσουν ακόμη περισσότερα αντίτυπα χρειάζονται και τη στήριξη χορηγών.
Εμπνεύστρια της όλης προσπάθειας ήταν η φιλόλογος του 4ου Γυμνασίου Βόλου κ. Ιουλία Χαλαστάρα που τόνισε πως «στην περίοδο της καραντίνας, έδωσα στους μαθητές για να γράψουν ένα κείμενο με τίτλο «Ο ιός που ένωσε τους ανθρώπους». Και σκέφτηκα αυτό τον τίτλο θέλοντας να τους μεταφέρω την ιδέα πως, όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό στη ζωή μας, θα πρέπει εμείς να προσπαθούμε να βρίσκουμε μέσα μας εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να το αντιμετωπίσουμε. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε και δεξιότητες που ίσως δεν ξέραμε ότι υπάρχουν. Γιατί πρέπει να βλέπουμε με θετικό τρόπο τη ζωή. Τα παιδιά έγραψαν τα παραμύθια και σε δεύτερη φάση σκεφτήκαμε να ενώσουμε όλα αυτά τα παραμύθια σε ένα βιβλίο το οποίο στη συνέχεια σκοπεύουμε να το προωθήσουμε, ώστε μέσα από τη συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων να στηριχτούν τοπικά ιδρύματα και οικογένειες του σχολείου μας που δοκιμάζονται οικονομικά. Ήδη εκδόθηκαν κάποια αντίτυπα και αναζητούμε χορηγό για να εκδώσουμε ακόμη περισσότερα».

Οι 13 «παραμυθάδες»

Οι μαθητές που έγραψαν παραμύθι, είναι οι εξής: Νίκος Κακαζιάνης, Στάθης Κουλοφωτιάς, Χριστίνα Κουλοφωτιά, Φρόσω Κυριαζή, Ευτυχία Λαδιά, Ζωή Μαρμαγγιόλη, Ιωάννα Νικολάου, Νικόλ Πασχούδη, Δημήτρης Πρώιας, Χάρης Τσατσαρώνης, Αγγελική Τσιουβάκα, ενώ υπάρχουν και δύο μαθητές που εμφανίζονται στο βιβλίο ως ανώνυμοι.
Την εικονογράφηση του βιβλίου ανέλαβε η μαθήτρια Ιωάννα Κουτσούκη που τόνισε πως «μετά την καραντίνα οι έφηβοι ήταν πιο ενωμένοι στις παρέες τους και έστω και με μάσκες ήθελαν να βρίσκονται μαζί έξω».
Η Αγγελική Τσιουβάκα είπε πως «με το βιβλίο αυτό θα έχουμε ένα αναμνηστικό από την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ κάνουμε πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς».
Από την πλευρά της η Ιωάννα Νικολάου είπε πως «ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία να συνεργαστούμε όλοι οι μαθητές για την έκδοση του βιβλίου και να δείξουμε στις επόμενες γενιές πώς περνούσαμε στην περίοδο της καραντίνας».
Ο Νίκος Κακαζιάνης σημείωσε πως «με το βιβλίο αυτό θα θυμόμαστε όλες τις καταστάσεις που βιώνουμε μέσα στην πανδημία».
Η Νικόλ Πασχούδη είπε πως «για το παραμύθι που έγραψε, εμπνεύστηκε από τον Μικρό Πρίγκηπα που έρχεται στη γη και βλέπει όλους τους ανθρώπους με μάσκα. Το μήνυμα είναι πως ένας ιός δεν μπορεί να χωρίσει τους ανθρώπους και ότι όλοι πρέπει να μείνουν ενωμένοι».
Παίρνοντας τον λόγο η Ζωή Μαρμαγγιόλη μας είπε ότι εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι λόγω υποχρεώσεων ήταν αποκομμένοι και με τον ιό ενώθηκαν ξανά, αφού βρέθηκαν οι οικογένειες στα σπίτια.
Ο Στάθης Κουλοφωτιάς επισήμανε πως «με την καραντίνα δόθηκε η δυνατότητα σε μια οικογένεια να ενωθεί ξανά. Από μια άσχημη κατάσταση μπορεί να προκύψει μια έμμεση θετική επίδραση».
Η Ευφροσύνη Κυριαζή σημείωσε πως οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ δυνατές σχέσεις μεταξύ τους ούτε ενδιαφέρονται για τον πλανήτη. Με τον ιό, όμως, αναγκάστηκαν να συνυπάρξουν περισσότερο και να ενδιαφερθούν και για τους γύρω τους».
Η Χριστίνα Κουλοφωτιά στο παραμύθι της αναφέρθηκε σε μια πόλη που βρίσκει τον τρόπο να καταστρέψει τον ιό που έχει τη μορφή ενός τέρατος.
Ο Χάρης Τσατσαρώνης εξέφρασε την ελπίδα ο κόσμος να αγοράσει το βιβλίο, ώστε να βοηθηθούν οικονομικά μαθητές του σχολείου.
Το βιβλίο υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του 4ο Γυμνασίου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το