Τοπικά

4 στις 10 προσλήψεις μερικής απασχόλησης – Απώλειες θέσεων εργασίας στο πρώτο δίμηνο του 2019 στη Μαγνησία 

Με αρνητικά δεδομένα ξεκίνησε η χρονιά στη Μαγνησία, καθώς καταγράφηκε απώλεια 280 θέσεων εργασίας στο πρώτο δίμηνο του 2019. Στο πρώτο δίμηνο η απασχόληση καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων στη Μαγνησία. Ειδικότερα, έγιναν 4.786 προσλήψεις, ενώ αντίστοιχα την ίδια περίοδο οι αποχωρήσεις ήταν 5.056, δηλαδή 280 θέσεις απασχόλησης λιγότερες.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας συνολικά τον Φεβρουάριο έγιναν 8.047 προσλήψεις, ενώ την ίδια ώρα οι οικειοθελείς αποχωρήσεις ήταν 2.663, καταγγέλθηκαν 1.195 συμβάσεις αορίστου χρόνου και 3.208 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Για τον μήνα Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» οι εργοδότες προχώρησαν σε προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας. Το 41,36% των προσλήψεων έγιναν με μερική απασχόληση, το 13,1% με εκ περιτροπής, ενώ το 45,54% έγινε με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.
Όσον αφορά σε ειδικότητες, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν σε υπαλλήλους εστίασης, ακολουθούν οι υπάλληλοι γραφείου και έπονται οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για τους εργαζόμενους που ακόμη απασχολούνται, από τα άτομα που εργάστηκαν μέσα στα τελευταία 8 έτη, το μεγαλύτερο ποσοστό σταμάτησε να εργάζεται επειδή συνταξιοδοτήθηκε (60,2%), ή επειδή η εργασία του ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (12%).
Οι βασικοί λόγοι που δεν αναζητούν εργασία οι μη ενεργοί είναι ότι βρίσκονται σε σύνταξη (37,1%), ή εκπαιδεύονται (24,2%). Το 1,6% των μη ενεργών αναζητεί εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμο να την αναλάβει και το 1,5% δεν αναζητεί εργασία επειδή πιστεύει ότι δεν θα βρει ή δεν γνωρίζει πού θα απευθυνθεί. Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.833.745 και η απασχόληση μειώθηκε 1,6%, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2018 και αυξήθηκε 2,6%, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2017.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολούμενων εργάζονται ως μισθωτοί (66,8%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εμφανίζεται μείωση στην απασχόληση για τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση και αύξηση για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό.
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,2%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 7,1%.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,1%) και οι επαγγελματίες (19,6%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες και η μεγαλύτερη αύξηση στους επαγγελματίες. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (46%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40-47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (26,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (85%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 10,2% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες. Το 2,2% δηλώνει ότι έχει και δεύτερη εργασία, ενώ το 2,1% αναζητεί εργασία αν και εργάζεται.

Με βάση την κατανομή του πλήθους των απασχολούμενων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των απασχολούμενων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης, μειώνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση, ενώ παραμένει σχετικά σταθερό το ποσοστό των απασχολούμενων σε γεωργικά και στοιχειώδη επαγγέλματα και στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το