Τοπικά

4.000 συνταξιούχοι στη Μαγνησία καλούνται να πληρώσουν από 200 έως 2.000 ευρώ για φόρους από αναδρομικά

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ καλούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο συνταξιούχοι από τη Μαγνησία, που έλαβαν μέσα στις γιορτές και πριν λήξει το 2019, ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία είχαν λάβει αναδρομικά από συντάξεις το 2013, τα οποία ωστόσο δεν είχαν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις, που είχαν υποβάλει το 2014.
Με τον φόβο της παραγραφής των φόρων που οφείλονται, η ΑΑΔΕ απέστειλε πριν λήξει το 2019 ειδοποιητήρια στους 4.000 περίπου συνταξιούχους στη Μαγνησία, που έπρεπε να είχαν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις και δεν το είχαν πράξει.
Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Ν. Πουμάνα, από τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, οι υπόχρεοι να πληρώσουν συνταξιούχοι, υπολογίζεται πως πρέπει να καταβάλουν στο Δημόσιο από 200 μέχρι 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο, για αναδρομικές αποδοχές που είχαν εισπράξει το 2013 και έπρεπε να δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις το 2014.
Τα ποσά αυτά πρέπει να τα καταβάλουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020.
Σύμφωνα με εφοριακό, κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από τους υπόχρεους καλείται να πληρώσει φόρο 1.310 ευρώ. Ανάμεσά τους, όμως, υπάρχουν και αρκετοί που καλούνται να καταβάλουν φόρο ύψους ακόμα και 40.000 ευρώ ο καθένας…

Μεταξύ αυτών που δεν υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις, φέρονται να είναι συνταξιούχοι εφοριακοί (και μάλιστα προϊστάμενοι), δικαστικοί και βουλευτές. Ειδικά για αυτές τις τρεις κατηγορίες ο πρόσθετος φόρος φθάνει από 5.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ.
Από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά οι εφορίες βεβαίωναν μαζικά φόρους, με βάση τα στοιχεία που είχαν αποστείλει τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και άλλοι οργανισμοί για τα αναδρομικά που κατέβαλαν σε συνταξιούχους. Τα εκκαθαριστικά έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet και οι τελευταίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τον φόρο, που επιχείρησαν να αποφύγουν τα προηγούμενα χρόνια. Και όπως είναι φυσικό, οι περισσότεροι εξ αυτών που δεν δήλωσαν τα αναδρομικά, θα κάνουν χρήση της νέας ευεργετικής πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε έως και 24 δόσεις. Μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του φόρου και εφόσον οι υπόχρεοι δεν σπεύσουν να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης, κινδυνεύουν κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών ή της ακίνητης περιουσίας τους, εφόσον διαθέτουν.
Αναφορικά με την πλατφόρμα για την νέα ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία από 24 ως 48 δόσεις, ο κ. Πουμάνας δήλωσε, μιλώντας χθες στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα, ότι θα καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή περίπου δύο μήνες (Μάρτιο μάλλον θα ανοίξει), καθώς θα γίνει προσπάθεια να περιληφθούν στις ρυθμίσεις και οι οφειλές του 2019, ακόμη και της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του Ιανουαρίου του 2020.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα είναι 30 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων για τις έκτακτες οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 48 δόσεις, θα καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Η πρώτη δόση της ρύθμισης θα καταβάλλεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Σημειώνεται πως αύριο λήγει η παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το