Τοπικά

30.000 νοσηλευόμενοι στα 25 χρόνια Πνευμονολογικής

Σε πάνω από 35.000 ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ πάνω από 300.000 είναι, όσοι έλαβαν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής.
Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει από χθες στο ξενοδοχείο «Ξενία» στον Βόλο το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο “Ημέρες Πνευμονολογίας 2023”, το οποίο θα διεξαχθεί μέχρι και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Το φετινό πνευμονολογικό συνέδριο που αποτελεί θεσμό για τα τοπικά ιατρικά και πανεπιστημιακά δρώμενα, συνδυάζεται και με το γεγονός πως φέτος συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ίδρυση της πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της η κλινική ήμασταν δύο ειδικοί και δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ η Κλινική είχε έξι κρεβάτια» τόνισε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής και υπεύθυνος διεξαγωγής του συνεδρίου κ. Κώστας Γουργουλιάνης και συμπλήρωσε πως «τώρα η κλινική διαθέτει πέντε ειδικευμένους γιατρούς, επτά ειδικευόμενους, πέντε άλλους γιατρούς από άλλες κλινικές που συνεργάζονται, και υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες και άλλους ερευνητές που συμμετέχουν και προσφέρουν, δηλαδή κοντά στα 40 άτομα».


Ερωτηθείς, τι έχει αλλάξει από τότε στην πνευμονολογία, απάντησε πως «εκείνα τα χρόνια τα περιστατικά αφορούσαν ό,τι σχετιζόταν με νοσήματα από το κάπνισμα και το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν, όμως και τα λοιμώδη νοσήματα, είχαμε τον κορωνοϊό, την γρίπη, επέστρεψε η φυματίωση. Η κλινική διασχίζει την πορεία της έχοντας ήδη περάσει τα δεκαπέντε από τα 25 χρόνια σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και τον κόσμο, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Επίσης διαπιστώνουμε πως έχει ενισχυθεί η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, δηλαδή οι ασθενείς περνούν λιγότερες μέρες στο Νοσοκομείο. Για παράδειγμα παλιότερα για να κάνει κάποιος μια βρογχοσκόπηση, παρέμενε το βράδυ στο Νοσοκομείο, ενώ τώρα αποχωρεί την ίδια μέρα. Επίσης αρκετοί ασθενείς λαμβάνουν αναπνευστήρες και άλλα ιατρικά υλικά και εξοπλισμό στα σπίτια τους».
Η εξέλιξη της Πνευμονολογικής Κλινικής αποτυπώνεται και στη δημιουργία αρκετών τμημάτων, εργαστηρίων και ιατρείων, όπως κατά του καπνίσματος, της φυματίωσης, μελέτες ύπνου, δοκιμασίες άσκησης, ενώ διεξάγονται και αρκετές δράσεις εκτός πανεπιστημιακού νοσοκομείου.
Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία για την εξέλιξη της Πνευμονολογικής ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως ετησίως στην κλινική νοσηλεύονται 1.000-1.500 ασθενείς και πλέον, άρα στα 25 χρόνια, νοσηλεύτηκαν περίπου 30.000 ασθενείς, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία έχουν εξεταστεί περίπου 300.000 άτομα, καθώς ετησίως περνούν από εκεί περίπου 10.000 άτομα.

Υψηλό το επίπεδο των γιατρών

Το επίπεδο των γιατρών στην Πνευμονολογική χαρακτηρίζεται ως υψηλό με τον κ. Γουργουλιάνη να σημειώνει πως «έχουμε την αφρόκρεμα των πανεπιστημίων. Οι καλύτεροι σπουδαστές και απόφοιτοι βρίσκονται σε εμάς. Επίσης έχουμε περισσότερους πλέον που αποφοίτησαν από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ οι πιο πολλοί είναι Θεσσαλοί. Μάλιστα στην ομάδα είναι και παιδιά γονέων που τους είχα φοιτητές πριν αρκετά χρόνια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το