Ελλάδα

Πιέσεις των δανειστών για τις συντάξεις χηρείας

sintaxeis

Όριο ηλικίας στα 57 για τις συντάξεις χηρείας ζητούν οι δανειστές. Το κουαρτέτο βάζει στο… μάτι και τις συντάξεις λόγω θανάτου, που δίνονται σήμερα στους επιζώντες συζύγους χωρίς όριο ηλικίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του κειμένου της συμφωνίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν ζήτημα περιορισμού των μελλοντικών συντάξεων χηρείας μέσω θέσπισης ορίου ηλικίας για την απονομή τους. Η κυβέρνηση συζητά την εισαγωγή της επίμαχης διάταξης στο επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για ρύθμιση που κινείται εντός των… τειχών του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η διάταξη αναμένεται να προβλέπει πως οι συντάξεις χηρείας θα απονέμονται δια βίου μόνον όταν ο επιζών σύζυγος είναι 57 χρονών και άνω. Αν είναι μικρότερος από 57, θα δικαιούται να εισπράττει τη σύνταξη χηρείας για τρία χρόνια.

Μέχρι την ενηλικίωση
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις μητέρες (ή πατέρες) ανηλίκων, που θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή μέχρι τα παιδιά να γίνουν 24 εφόσον σπουδάζουν. Από τις αλλαγές δεν θα επηρεαστούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις χηρείας, αλλά οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για θανόντες από την ψήφιση του νόμου και μετά. Σήμερα από τους 402.353 συνταξιούχους χηρείας το 19,3% είναι κάτω των 56 ετών. Η χήρα (ή χήρος) δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος.

Εφόσον ο επιζών εργάζεται η συνταξιοδοτείται, το ποσό μειώνεται κατά 50%, μετά την πρώτη 3ετία και μέχρι τα 65. Από τα 65 το 70% του δικαιούμενου ποσού απομειώνεται κατά 30%. Αν και οι δυο σύζυγοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ο επιζών επιλέξει να λάβει τη σύνταξη του θανόντος, τότε τα χρόνια που θα διανύσει από τότε και στο εξής δεν προσμετρώνται ως συντάξιμα για τη δική του σύνταξη.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το