Τοπικά

Ημερίδα θεολόγων στα νέα προγράμματα σπουδών

imerida

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες της ημερίδας με θέμα “Τα νέα Προγράμματα Σπουδών (Δημοτικού -Γυμνασίου-Λυκείου) στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Στο φιλόξενο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Κων/νου και Ελένης με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Θεολόγων εκπαιδευτικών του νομού μας , την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου , κατόπιν του σύντομου χαιρετισμού από τη νεοεκλεγείσα Διοικούσα Επιτροπή και την ανάγνωση των θέσεων της ΠΕΘ για τα νέα Π.Σ. από τη Γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής κ. Κολοκοτρώνη Αικατερίνη, το λόγο έλαβε η Σχολική Σύμβουλος θεολόγων κα Σταλίκα Φωτεινή , η οποία κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του μαθήματος ,ανέλυσε τα νέα προγράμματα σπουδών όσον αφορά τη στοχοθεσία τους ,τον τρόπο διδασκαλίας τους, και τόνισε ιδιαιτέρως τη σπουδαιότητα του πολλαπλού ρόλου του θεολόγου εκπαιδευτικού.

Ακολούθως ο Σεβασμιωτάτος λαμβάνοντας τον λόγο, μας μετέφερε την ανησυχία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας αλλά και τη δική του, όσον αφορά την αναγκαία παρουσία του μαθήματος στα σχολεία ως υποχρεωτικό, με Χριστιανικό προσανατολισμό παρά το θρησκειολογικό περιεχόμενό του. Τόνισε επίσης την αποφυγή πολιτικοποίησης και ιδεολογικοποίησης του θέματος, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις συναδέλφων , απορίες γύρω από εύλογα τεχνικά θέματα διδασκαλίας τους , επισημάνθηκαν κάποια σημεία των Π.Σ. αμφιλεγόμενης σκοποθεσίας και περιεχομένου για τους μαθητές , ενώ αρκετοί διαφώνησαν και κάθετα στο περιεχόμενο και στον τρόπο που παρουσιάζεται.

Επίσης τέθηκε και το θέμα της διδασκαλίας του τόσο πολυποίκιλου και σύνθετου θρησκειολογικού περιεχομένου, αν θα είναι εφικτό και διαχειρίσιμο παιδαγωγικά στις τάξεις του Δημοτικού και επισημάνθηκε ότι ίσως προκύπτει η ανάγκη διορισμού θεολόγων στην Πρωτοβάθμια για την επαρκή και αναλυτική διαδασκαλία του.

Το θέμα πάντως παραμένει ανοικτό , υπάρχει έντονος προβληματισμός στη θεολογική κοινότητα και γενικότερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των συζητήσεων της επιτροπής διαλόγου με το Ι.Ε.Π που θα διαμορφώσουν και την οριστική μορφή των προγραμμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το