Τοπικά

227 οι υποβληθείσες αιτήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Εξοικονομώ 2021 ύψους 632 εκατ. ευρώ, με τους ιδιοκτήτες προς το παρόν να μη «σπεύδουν» να ολοκληρώσουν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Όπως προκύπτει από στοιχεία, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, στο σύστημα συνολικά εισήλθαν 27.121 πολίτες.
Από αυτούς, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία οι 7.107, καταχώρισαν τα βασικά στοιχεία 17.812, πρόταση παρεμβάσεων υπέβαλαν 1.719, ενώ πήγαν στο επόμενο στάδιο της αποδοχής ή απόρριψης 483.
Tο τρέχον πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά από τα άλλα, καθώς σε αυτό οι ιδιοκτήτες δεν καλούνται να κάνουν γρήγορα «κλικ» ώστε να επιτύχουν την ένταξή τους. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων, άλλωστε, θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, με το υπουργείο να δέχεται όμως πιέσεις να δοθεί πίστωση χρόνου.

Ακτινογραφία
Τι συνέβη όμως ανά περιοχή; Πρωτιά στις υποβληθείσες αιτήσεις έχει η Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι από το σύστημα προκύπτει να έχουν καταχωρισθεί 629 υπαγωγές. Ακολουθεί η Αχαΐα με 392, τη σκυτάλη παίρνει η Αρτα με 350 αιτήσεις, έπονται τα Ιωάννινα με 341 και την πεντάδα κλείνει η Λάρισα με 313.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας υποβλήθηκαν 227 αιτήσεις (συνολικό κόστος 4.171.163 ευρώ, επιλέξιμος προϋπολογισμός 4.098.651 ευρώ, επιχορήγηση 2.592.482 ευρώ).
Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να αναβαθμιστούν για πρώτη φορά περί τις 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο, με μια πιο δίκαιη διαδικασία, και για αυτόν τον λόγο, θεσπίστηκαν ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας, στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων. Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.
Ως σημαντικότερο κριτήριο για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.
Οι παρεμβάσεις που δίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αναβαθμίζουν σημαντικά την κατοικία ενεργειακά είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά για ζεστά νερά χρήσης και η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομη, όπως Λέβητας Φυσικού Αερίου ή Αντλία Θερμότητας.
Για την επιλογή των παρεμβάσεων, θα χρειαστεί η συμμετοχή ενός έμπειρου ενεργειακού επιθεωρητή.
Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται για αίτηση κάποιος σε κατοικία που την έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή τη νοικιάζει, η επιχορήγηση είναι 40% και δεν εξαρτάται από το εισόδημα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Κατοικίες που επιδοτούνται
Στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχουν 2 διακριτοί τύποι αιτήσεων:
ι. Αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας.
ιι. Αίτηση πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία).
Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:
* Αντικατάσταση κουφωμάτων.
* Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
* Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
* Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
* Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Κριτήρια αξιολόγησης
Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων υπαγωγής θα είναι τα ακόλουθα:
* Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%.
* Εισόδημα/μέλος οικογένειας 14%.
* Βαθμοημέρες θέρμανσης 7%.
* Ενεργειακή κλάση βάσει Α’ ΠΕΑ 5%.
* Παλαιότητα κατασκευής 3%.
* ΑΜΕΑ 7%.
* Μονογονεϊκή οικογένεια 7%.
* Πολύτεκνοι 7%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το