Ελλάδα

Λυγίζουν τους πρόσφυγες αρρώστιες και κακουχίες

assets_LARGE_t_420_54642979_type13145

Αυξημένη νοσηρότητα και βρεφική θνησιμότητα. Τραυματισμοί, εξάντληση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πολυανθεκτική φυματίωση και πολιτισμικό σοκ… Είναι το επιπλέον φορτίο που έχουν οι πρόσφυγες, μαζί με τον ξεριζωμό και την αναζήτηση μιας νέας ζωής.

Οι εθελοντές και οι γιατροί του συστήματος Υγείας έχουν έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες: μουσουλμάνοι που δεν θέλουν ιατρική φροντίδα από γυναίκα και γυναίκες που δεν θέλουν βοήθεια από γιατρούς στον τοκετό.
Ολα τα προβλήματα υγείας εντείνονται από την ταλαιπωρία του ταξιδιού, ειδικά σε γυναίκες και παιδιά. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο από πλευράς Δημόσιας Υγείας και οι πρόσφυγες είναι νέοι και υγιείς», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Για το είδος της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται, είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του Τζανέτου Αντύπα, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Praksis»:
H έγκυος
«Είχαμε στην Ειδομένη μία έγκυο από τη Συρία, η οποία πάσχει από τοξόπλασμα. Της είχαν χορηγήσει συγκεκριμένη αγωγή γιατροί στη χώρα προέλευσής της, αλλά το φάρμακο τελείωσε. Το αναζητήσαμε και το χορηγήσαμε εκ νέου, προκειμένου να μην αποβάλει».

assets_LARGE_t_420_54642980_type13145

Σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο, οι γιατροί που βρίσκονται στους καταυλισμούς των συνόρων βλέπουν τακτικά εμπύρετα περιστατικά και ιώσεις που οφείλονται σε ιούς της εποχής. Πολλοί πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από την κακουχία του ταξιδιού, και δερματολογικά μη μεταδιδόμενα νοσήματα, που οφείλονται στην αδυναμία να κάνουν μπάνιο.
Από την εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, προκύπτει ότι το 80% των προβλημάτων υγείας των προσφύγων προκαλούνται από την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Το 35% αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, το 14% μικροτραυματισμούς, το 11% δερματολογικά προβλήματα και το 10% γυναικολογικά.
Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνουν ότι τα προβλήματα υγείας των προσφύγων είναι παρόμοια με εκείνα του γενικού πληθυσμού. Μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει ψυχολογικές διαταραχές, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εξάρτηση σε ουσίες, αλκοολισμό, διατροφικές διαταραχές.
Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα των νεοαφιχθέντων είναι μικροτραυματισμοί, εγκαύματα, παθήσεις του πεπτικού, καρδιαγγειακά συμβάματα, επιπλοκές της εγκυμοσύνης και σχετιζόμενες με τον τοκετό επιπλοκές, διαβήτη και υπέρταση. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα που σχετίζονται με τη φροντίδα των νεογέννητων και την υγεία των παιδιών τους. Εχουν, επίσης, παθήσεις ή επιπλοκές στο αναπαραγωγικό τους σύστημα, ενώ πολλές έχουν πέσει θύματα βίας. Στον πληθυσμό των προσφύγων, η βρεφική θνησιμότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρο – οισοφαγικές παθήσεις, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης, της μη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής και της μη πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας.

assets_LARGE_t_420_54642981_type13145

Η πιο μεγάλη απειλή
Η εμπειρία των υγειονομικών στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δείχνει ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας των προσφύγων είναι η φυματίωση. Ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων τονίζουν πως η πολυανθεκτική φυματίωση είναι η μεγαλύτερη απειλή.
Η συγκεκριμένη λοίμωξη ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου και είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα. Λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση απαιτεί οργανωμένο υγειονομικό έλεγχο και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
Βελτιώνονται οι συνθήκες υγιεινής
Το θέμα της υγειονομικής τους κάλυψης εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), του ΕΚΑΒ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην αρωγή των προσφύγων.
Ο κ. Μπασκόζος σχολίασε ότι το φορτίο που καλείται να σηκώσει η χώρα μας είναι πολύ μεγάλο. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου είπε ότι 100 πρόσφυγες έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία της Αττικής και πως διατίθεται ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. Σε κάθε καταυλισμό υπάρχει συντονιστής για την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

assets_LARGE_t_420_54642982_type13145

Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται πως ο πληθυσμός που έχει μεγαλύτερη ανάγκη υγειονομικής κάλυψης είναι τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το 36% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας.

Στοιχεία της «Praksis» δείχνουν ότι 12.000 πρόσφυγες διέμεναν χθες στην Ειδομένη, 3.000 άτομα στα Διαβατά, 2.500 άτομα στο Χέρσο (το ένα τρίτο είναι παιδιά) και 2.508 άτομα στη Νέα Καβάλα (1.500 παιδιά).

Εγκύκλιος
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απέστειλε χθες εγκύκλιο, με την οποία ζητείται η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση επαρκών συνθηκών υγιεινής στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλες περιοχές. Οι χώροι προσωρινής εγκατάστασης πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η επάρκεια πόσιμου νερού είτε μέσω δικτύου, εάν υπάρχει η δυνατότητα, είτε ως εμφιαλωμένου είτε με βυτία. Σε κάθε περίπτωση όμως η ποιότητα του νερού θα πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του νομοθετικού πλαισίου που το διέπει.

Ζητεί, επίσης, να υπάρχει φροντίδα για υγιεινά αποχωρητήρια. Με δεδομένο ότι η αποχέτευση αποτελεί στην πράξη συνέχεια της ύδρευσης, έχει τον ίδιο βασικό σκοπό, δηλαδή να προστατεύσει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Προβλέπεται, δε, και υπεύθυνος καθαριότητας.

Κρίσιμη θεωρείται η συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, τα οποία συμβάλλουν στην επιτάχυνση διεξαγωγής αερόβιων και αναερόβιων διεργασιών, όπως αύξηση του μολυσματικού φορτίου και μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Από το υπουργείο ζητείται η διαμόρφωση κοινόχρηστων λουτρών ατομικής καθαριότητας και πλύσης του ιματισμού. Επισημαίνεται, δε, η ανάγκη ελέγχου των τροφίμων που διατίθενται για τους πρόσφυγες από κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων. Ο έλεγχος αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης, στον τρόπο διανομής και κυρίως την ποιότητα κατά τον χρόνο διανομής.

Ελεγχοι θα γίνονται και σε όλα τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών, στις παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, προϊόντων σοκολάτας και παγωτού, στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Τραγωδία με βρέφος

Σε παθολογικά αίτια αποδίδεται ο θάνατος ενός αγοριού 14 μηνών από τη Συρία, που άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, όπου είχε μεταφερθεί από το hotspot της Μόριας.

Το άτυχο βρέφος με τους γονείς του είχε φτάσει το πρωί της Τετάρτης με λέμβο από τα τουρκικά παράλια και καταγράφηκε στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ήδη άρρωστο όταν έφτασε εκεί, με δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στην κοιλιά και κυανό χρώμα. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, κατέληξε παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Οπως είπε στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής Λέσβου, Θόδωρος Νούσιας, η αιτία του θανάτου δεν έχει σχέση με κρύο και πιθανή υποθερμία, αλλά οφείλεται σε παθολογικά αίτια, που θα προσδιοριστούν με ακρίβεια από τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Στη Λέσβο βρίσκονταν χθες ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες. Αλλοι 1.500 ήταν στη Χίο και 700 στη Σάμο.

Πηγή www.ethnos.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το