Ελλάδα

Τσίπρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων

newego_LARGE_t_1101_54640704_type13145

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι το Πάσχα θα έλθει η «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε κατά την εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Μάρτιο και παράλληλα «έδειξε» ως υπεύθυνο της καθυστέρησης της αξιολόγησης το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του στο Star και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί από τον Μάρτιο του 2015 να βρει σημεία συνεννόησης για το προσφυγικό με την Ευρώπη. «Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ε.Ε.». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου.

Μάλιστα, χαρακτήρισε άδικη την κριτική εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Συρία.

Όσον αφορά στις απειλές που δέχεται η Ελλάδα για έξοδο από την ζώνη Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας και θα ήταν πλήγμα για τον τουρισμό. Υπογράμμισε δε, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε και σε μια de facto παραδοχή στα κλειστά σύνορα.

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και το βέτο

«Είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ αντίθετη στη συμμετοχή της Frontex και αποκάλυψε ότι το ευρωπαϊκό όργανο ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεννόηση με την Τουρκία, προκειμένου να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη και να δοθεί μια λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.

«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στην προηγούμενη Σύνοδο επιφυλάχθηκε για ένα βέτο και για αυτό το λόγο τώρα όλοι δείχνουν επικριτικά την Αυστρία και όχι την Ελλάδα. Όπως είπε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα κάνει ξεκάθαρο προς τους ευρωπαίους ηγέτες πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη της τον ανθρωπισμό για όλη την Ευρώπη.

Για την Αυστρία

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν βρίσκεται σε «δύσκολη θέση» λόγω της ραγδαίας αύξησης της ακροδεξιάς στην χώρα. Επίσης κατηγόρησε τον καγκελάριο, τον οποίο αποκάλεσε φίλο του, ότι κάνει σπασμωδικές κινήσεις και πως βρίσκεται σε πολιτικό πανικό.

Μήνυμα αλληλεγγύης από Γιούνκερ

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το βράδυ της Δευτέρας δέχτηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θέλησε να μου μεταφέρει μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν τον διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα αυτές τις δύσκολες στιγμές να βοηθηθεί. «Να μην σηκώσει τα βάρη όλης της Ευρώπης» είπε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ερωτηθείς για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο».

«Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Στόχος, να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή με βάση τα δεδομένα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας παράλληλα ότι η απόφαση του υπουργικού θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τη συμφωνία, το ΔΝΤ και την αξιολόγηση

«Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο» δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.

Κάλεσε δε, το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του και να ενημερώσει την κυβέρνηση αν συμφωνεί με το πρόγραμμα. «Αν, όχι να μας το πει» είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «την διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις.

Για την οικονομία

Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κουρέματος καταθέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικότερα από τις προ συμφωνίας εκτιμήσεις.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εξαπέλυσε δε, «πυρά» εναντίον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το PSI, κάνοντας λόγο για «τεράστιες ευθύνες» και καλώντας τον να τις αναλογιστεί «αντί να κάνει δηλώσεις».

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε ότι η «κόκκινη γραμμή» για τη μη μείωση κυρίων συντάξεων παραμένει.

Για την επιστροφή της τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε σίγουρος, λέγοντας πως μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν. Ωστόσο, δήλωσε πως το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση, εννοώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό. Σημειώνει πως με την πρόταση της κυβέρνησης αυτό επιτυχάνεται, αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε μία μείωση συντάξεων στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά όπως είπε αυτό δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.

Για τους αγρότες

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί φοβόντουσαν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως είπε για τις αλλαγές που έκαναν με τους αγρότες, έχει η κυβέρνηση και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Φορολογικό σύστημα

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής θα αφορά για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ, ενώ σημείωσε πως αυτό δεν έχει να κάνει με ταξικό μίσος, όπως τον κατηγορεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάρτιο θα έρθει ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατατεθούν εντός του Μαρτίου, ίσως και μαζί με το ασφαλιστικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού, το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε το περιστατικό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απάντησε άμεσα στην Τουρκία πως δεν θα προσγειωθεί το αεροσκάφος στη χώρα και πως θα αλλάξει δρομολόγιο.

Για το δημοψήφισμα και τον Γ. Βαρουφάκη

Σε ερώτημα για την διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι έκανε πίσω μόνο όταν συνειδητοποίησε ότι παίζεται το μέλλον του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα. «Δεν έχω λόγο να μην παραδέχομαι ότι έγιναν λάθη, γιατί τα λάθη τα χρεώνεται ο πρωθυπουργός» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να αποκαλύψω κάτι που μου είχε πει ο φίλος της Ελλάδας, κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [σ.σ. Μάρτιν Σουλτς] μετά από την ομιλία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν κατάφερα να διχάσω το κοινό. Του λέω κατάφερα και κέρδισα το κοινό σου και αυτός μου απάντησε: ‘Ξέρεις κάτι, οι σοσιαλδημοκράτες η καρδιά τους είναι μαζί σου, το μυαλό τους όμως είναι εναντίον σου’» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε «δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου», δεν δέχομαι λάσπη. Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το «όχι» του δημοψηφίσματος «ναι» υπογράμμισε.

Για τα σενάρια εκλογών ή οικουμενικής
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα για την οποία ο ίδιος μιλά δεν παζαρεύεται με “ομερτά” σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Σε ότι αφορά δε διάφορα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης είπε ότι κατανοεί τον κ. Β. Λεβέντη να προτείνει κάτι ανάλογο, αλλά δεν κατανοεί την στάση της κ. Φ. Γεννηματά, η οποία ηγείται του μόνου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που “πηγαίνει αγκαζέ με την Δεξιά”.

Υπογράμμισε ότι ο λαός αποφάσισε πολύ πρόσφατα και εξέλεξε κυβέρνηση και τόνισε ότι η συνεχής συζήτηση γύρω από το ζήτημα εκλογών ή οικουμενικής τον ωθεί στην σκέψη ότι κάποιοι “εύχονται τα χειρότερα για την χώρα προκειμένου να βρεθούν στην εξουσία”.

“Θα το πληρώσουν” τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο λαός θέλει σταθερότητα, αλλά και να δοθεί ευκαιρία σε μια κυβέρνηση που είναι διαφορετική από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια να κριθούν στο τέλος της θητείας της.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην συνάντησή του με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΝΔ, διαφώνησαν σε πολλά θέματα, ωστόσο συμφώνησαν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην αναθεώρηση του Συντάγματος με ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης ρήτρας στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας που να προνοεί για την σταθερότητα της διακυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κάποιοι πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις σύντομα και πρόσθεσε “η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα τρισήμισυ χρόνια θητείας, ας μας αφήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να δοκιμαστούμε τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όσο και στην ‘μπουνάτσα'”.

Είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να συμβάλλει στην αλλαγή σελίδας σε ότι αφορά την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, να προχωρήσει μαζί με την κυβέρνηση στην εκλογή των μελών του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση των καναλιών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε να φύγουν οι αρμοδιότητες από τον υπουργό και να πάνε στην Βουλή.

Πρόσθεσε ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση “φάνηκε να το σκέπτεται”, μετά “έστησε γραμμή άμυνας” για να μην εκλεγούν τα μέλη του ΕΣΡ, κάλυψε την προηγούμενη κυβέρνηση στα θέματα του Σ. Παπασταύρου και την λίστας Μπόργιανς, ενώ δεν συνεχάρη ούτε την ΕΛΑΣ για το “κύκλωμα των εκβιαστών”.

“Θα δείτε αποκαλύψεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα” ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ στην παρατήρηση ότι εις “εκ του κυκλώματος” είχε φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ, είπε “να καταδικάσουμε την ΕΡΤ για την αστοχία, αλλά ας απαντηθεί ποιοί και πως διοχέτευαν κρατικό χρήμα, τι ακριβώς διαφήμιζε η ΕΥΔΑΠ;”

“Ο κ. Μητσοτάκης τα καλύπτει αυτά” πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών ως “μεγάλη τομή”, τονίζοντας ότι θεσπίζονται κανόνες για να είναι τα κανάλια βιώσιμα. Επανέλαβε, ότι έπρεπε να σπάσει η διαπλοκή μεταξύ πολιτικών κομμάτων που εξασφάλιζαν μέσω παρεμβάσεων σε τράπεζες την δανειοδότηση επιχειρήσεων Τύπου με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους από τα ΜΜΕ αυτά.

Για την βιωσιμότητα των καναλιών

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαφημιστική πίτα είναι τόση, ώστε “να μπορούν να την μοιραστούν 4 κανάλια”. Ερωτηθείς “γιατί να μην το ρυθμίσει αυτό η αγορά;” απάντησε θέτοντας το ερώτημα “γιατί επί 25 χρόνια δεν κατάφερε να αυτορυθμιστεί η αγορά;” Επίσης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ερώτημα αν στην υπόλοιπη Ευρώπη που υπάρχουν κανόνες ανάλογοι “με εξαίρεση την Ιταλία λόγω του φαινομένου του ‘μπερλουσκονισμού'” είναι τόσο αδαείς. Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης των Καναλιών επί του θέματος είπε ότι “πηγή της ήταν το site liberal.gr”, ενώ τα στοιχεία της κυβέρνησης προέρχονται από αρμόδια και επίσημη πηγή της ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι βασικός άξονας του νόμου είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, ότι θα υπάρξει συζήτηση επ’ αυτού με την ΕΣΗΕΑ, ενώ μια σκέψη είναι να έχουν προτεραιότητα οι νυν εργαζόμενοι στα κανάλια. Αναφορικά με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, ο πρωθυπουργός είπε “ας περιμένουμε την γνωμάτευση των συνταγματολόγων”.

Ως προς τις ρυθμίσεις στο Διαδίκτυο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιχείρησης ελέγχου της ενημέρωσης, είπε ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσθεσε ότι επιχειρείται η θέσπιση κανόνων, ώστε να μην υπάρξουν ξανά “φαινόμενα εκβιαστών”. Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προωθηθεί σχετική νομοθέτηση, ώστε να θεσπιστεί barcode στα σημεία πώλησης Τύπου.

Σε ότι αφορά τις “τέσσερεις μυστικές συναντήσεις του με τον κ. Σ. Ψυχάρη” είπε “μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα πουλήσω την ψυχή μου, θα κριθώ από το τι πράττω”.

“Εμείς δεν χαριστήκαμε, ούτε πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, η δύναμή μου είναι ότι σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, (ευρωεκλογές, δύο εκλογικές μάχες και δημοψήφισμα) δεν ζήτησα καμία χάρη ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς” τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει τα περί “χρυσών εφεδρειών” από το άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα”, ο πρωθυπουργός είπε “(ο κ. Ψυχάρης) ας τα βγάλει όλα στην φόρα, να πάει και στον εισαγγελέα με τον οποίο συναντάται συχνά τελευταία”.

Ερωτηθείς για τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα” και την “αλλαγή γραμμής μετά τις συναντήσεις”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα” ήταν “γιατί πίστευαν ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τους άλλους. Δεν το κάναμε”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δημόσια είχε επισκεφθεί σειρά ΜΜΕ, ενώ σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες συναντήσεις ανέφερε ότι ήταν “επιθυμία του συνομιλητή μου να μην είναι σε δημόσιο χώρο”.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Ψυχάρης “είναι σε πανικό” και ότι έχει ζητήσει εκ νέου συνάντηση την οποία αρνήθηκε.

Αναφορικά δε με την “αλλαγή γραμμής”, είπε ότι μετά τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα”, όταν ο ίδιος μίλησε στην Βουλή για κανόνες, “αυτά έγιναν μπλε και μετά γκρίζα και στο δημοψήφισμα μαύρα”.

Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά των κκ. Ν. Παππά και Χ. Σπίρτζη, και πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση μίλησε για την αδειοδότηση των καναλιών “τα πρωτοσέλιδα έγιναν κατάμαυρα”. “Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαϊων” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τμήμα του τίτλου του άρθρου από την εφημερίδα “Το Βήμα” της περασμένης Κυριακής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο πρωθυπουργός απάντησε:

Για τους μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Επίσης θα προβλέπεται το ακατάσχετο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία και προσπαθεί ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν πάρει μικρά και μεσαία δάνεια από τις τράπεζες.

Για τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές , δυστυχώς δεν διορθώθηκαν προβλήματα όταν έπρεπε να διορθωθούν . Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύντομα και αυτό θα επιδράσει και στον τουρισμό . Η Ελλάδα έχει σταθερότητα σε μια δύσκολη περιοχή.

Οφειλές δημοσίου. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη . Η πρώτη αξιολόγηση θα δώσει τη δυνατότητα να εκταμιευθούν χρήματα και ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για εξυπηρέτηση οφειλών του δημοσίου. Το βασικό όμως είναι να αναπτυχθεί η οικονομία, να παραχθεί πλούτος. Για τα capital controls, μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά.

Για το ασφαλιστικό . Δεν είναι λύση η ιδιωτική ασφάλιση, την στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές στην δημόσια ασφάλιση. Είμαι υπέρμαχος ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι διανεμητικό και να φροντίζει για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό πηγαίνουμε σε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας .

Κατοχικό δάνειο. Αποτελεί πάγια διεκδίκηση της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχει η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου και η διαρκής πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών που προχωρά με συντονισμένα βήματα. Έχει σημασία ο τρόπος διεκδίκησης και εξ όσων γνωρίζω το θέμα τίθεται συνεχώς, το έθεσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια διεκδίκηση από την οποία δεν κάνουμε πίσω.

Κομματικό κράτος. Η κυβέρνηση έφερε νόμο τομή για την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών , που προβλέπει ακόμη και θεσμικό γενικό γραμματέα υπουργείου, μια τομή που έχουν χαιρετήσει όλοι στην Ευρώπη , ενώ η ΝΔ είναι αρνητική. Η ΝΔ είναι πολλούς περισσότερους μετακλητούς από τους σημερινούς υπουργούς και βουλευτές.

Για απόψεις Γιάννη Πανούση που επικαλείται ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ομόφωνες. Από τότε ο Πανούσης έλεγε ότι δεν θα σταματήσει εύκολα η ΄προσφυγική ροή αλλά έντονη διαφοροποίηση αν υπήρχε θα είχε συζητηθεί στο υπουργικό. Αφού κάνει τέτοια κριτική ο Γεωργιάδης που διαφοροποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που έχει στάση ευθύνης), φανερώνει τις δυσκολίες του προέδρου της ΝΔ που από τη μια φορά το κουστούμι του ευρωπαίου και από την άλλη να ταιριάξει με τις ακραίες απόψεις όπως του κ. Γεωργιάδη.

Αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την συμφωνία , ωστόσο η άποψή μας δεν αλλάζει γιατί με την μείωση των αξιών δεν συμφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως έχουμε πιάσει τους στόχους της συμφωνίας .

Για twitter του Ανδρέα Ψυχάρη που ανέφερε ότι το να λέει ο κ. Τσίπρας τι θα γράφουν οι εφημερίδες είναι χιτλερικό: Αυτά αναδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και το μένος, αλλά το να με συγκρίνει με τον Χίτλερ χάνει την όποια αξιοπιστία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το