Ελλάδα

Στην Αττική τα πρώτα 400 διαμερίσματα για πρόσφυγες

assets_LARGE_t_420_54636906_type13145

“Eνεση” ρευστότητας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Αττικής συνιστά το πρόγραμμα «Relocation Scheme and Emergency Response» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βάσει του οποίου μισθώνονται διαμερίσματα αλλά και μονοκατοικίες προκειμένου να κατοικήσουν προσωρινά πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας.

Από τον Μάρτιο, ξεκινά η στέγαση των προσφύγων σε 400 περίπου κατοικίες που έχουν βρεθεί στην Αθήνα, ενώ σταδιακά το Πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Ρόδος αλλά και η Αλεξανδρούπολη.
Τους χώρους θα νοικιάζουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, έναντι αντιτίμου που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει έως και 400 ευρώ και θα φιλοξενούνται μόνο πιστοποιημένοι πρόσφυγες (και όχι λαθρομετανάστες), οι οποίοι περιμένουν να εγκριθεί το αίτημά τους ώστε να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Από Συρία, Ιράκ, Ερυθραία και Υεμένη
Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία και την Υεμένη, που αναμένουν το «πράσινο φως» ακόμη και δύο μήνες, προτού φύγουν για τη χώρα προορισμού τους. Γι’ αυτό το διάστημα, οι άνθρωποι αυτοί θα μένουν στα διαμερίσματα που θα διατεθούν και θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με έπιπλα και είδη πρώτης ανάγκης. Στη συνέχεια θα αναχωρούν για την Ευρώπη και τη θέση τους θα παίρνουν άλλες οικογένειες ή ομάδες μεταναστών. Ωστόσο υπάρχει και άλλη μια ομάδα προσφύγων οι οποίοι ζητούν άσυλο γιατί σκοπεύουν να μείνουν στην Ελλάδα και θα φιλοξενούνται κι εκείνοι στα σπίτια του Προγράμματος. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να περιμένουν ακόμη και έξι μήνες μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους, καθώς από τις 10.000 αιτήσεις για άσυλο που γίνονται κάθε χρόνο, μόλις οι 1.200 εγκρίνονται από τις ελληνικές αρχές.

«Συνολικά το Πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», επισημαίνει η κ. Στέλλα Νάνου, μέλος του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Οι άνθρωποι αυτοί, που τώρα μένουν σε ξενοδοχεία, θα μετακομίσουν σύντομα στα πρώτα διαμερίσματα που έχουν βρεθεί ήδη και ετοιμάζονται σε διάφορα μέρη της Αττικής. Πέρα από τα προφανή οφέλη που θα έχει για τους πρόσφυγες η κίνηση αυτή, θα τονώσει και την ελληνική οικονομία προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες που έχουν ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους».

Χρηματοδότηση
Καθώς η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη που έχει πληγεί περισσότερο από την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέλαβε την πρωτοβουλία να υποστηρίξει τη χώρα μας, ενισχύοντας την ικανότητα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Υπενθυμίζεται πως το 2015 έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης περισσότεροι από 790.000 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Με απευθείας χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Υπατη Αρμοστεία θα εξασφαλίσει 20.000 θέσεις υποδοχής μέσω προγραμμάτων ενοικίασης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. Οι θέσεις που θα διατεθούν βάσει του εν λόγω προγράμματος αποτελούν σημαντικό μέρος του προγράμματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, και εξασφαλίζουν προσωρινό κατάλυμα στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο που περιμένουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Σωματείο PRAKSIS»
Τα κριτήρια για την επιλογή περιοχής και κατοικίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολόγησαν πρόγραμμα παροχής και 20.000 επιπλέον θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, για αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση από τη χώρα υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. «Ηδη, έχουμε επιλέξει επτά φορείς υλοποίησης (ΜΚΟ) που θα αναλάβουν να βρουν τους χώρους στέγασης των προσφύγων. Παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση με μεγάλους δήμους, όπως ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμβάλουν κι εκείνοι στην υλοποίηση του προγράμματος και στην εξεύρεση των υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων», τονίζει η κ. Νάνου, μέλος του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Ενας από τους φορείς υλοποίησης είναι και το Ανθρωπιστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο PRAKSIS, το οποίο έχει αναρτήσει πρόσκληση στον δικτυακό τόπο, αναζητώντας διαμερίσματα και μονοκατοικίες προς μίσθωση, σε όλη την Αττική. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να μπορούν να φιλοξενούν από τέσσερα έως έξι άτομα, να είναι άνω των 60 τ.μ., σε καλή κατάσταση και να μην εκκρεμούν κληρονομικές εκκρεμότητες. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ειδική ομάδα της PRAKSIS θα διενεργήσει επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση, προκειμένου να εισηγηθεί τη μίσθωση του ακινήτου. «Πρόθεσή μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή διασπορά των ακινήτων που θα φιλοξενούν τους μετανάστες, ώστε να μην υπάρξει γκετοποίηση περιοχών. Τα κριτήρια επιλογής τους είναι αυστηρά και πάντα με γνώμονα τη νομιμότητα, καθώς δεν θέλουμε να υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές των ιδιοκτητών τους σε ΔΕΚΟ, στο TAXIS ή οπουδήποτε αλλού», υπογραμμίζει ο κ. Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της PRAKSIS.

Το Σωματείο αναλαμβάνει να εξοπλίσει τους χώρους στέγασης με τα απαραίτητα έπιπλα και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να γίνουν κατοικήσιμα, ενώ εθελοντές και εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, προκειμένου να φροντίζουν για τις καθημερινές τους ανάγκες. «Υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση των μεταναστών που δεν αφορά μόνο τη στέγαση. Τους προσφέρουμε την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη χώρα εγκατάστασής τους», αναφέρει ο κ. Αντύπας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το