Ελλάδα

«Φθηνά» πλασματικά για 200.000 ασφαλισμένους

sintaxi

Tελευταία ευκαιρία για «φθηνή» εξαγορά πλασματικών ετών έχουν 200.000 ασφαλισμένοι που θέλουν να αποφύγουν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Με την εξαγορά οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μπορούν να «κλειδώσουν» δικαίωμα, με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2012 και να επιταχύνουν την έξοδο ακόμα και κατά επτά χρόνια.

Με το νέο συνταξιοδοτικό ελλοχεύει ο κίνδυνος το κόστος για την εξαγορά να διπλασιαστεί και επομένως χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορέσουν να καταβάλουν το απαιτούμενο τίμημα και να «εγκλωβιστούν» μέχρι να φτάσουν το 67o έτος. Σε περίπτωση που το κόστος εξαγοράς συνδεθεί με τις εισφορές και τις αποδοχές και όχι με το κατώτερο ημερομίσθιο (που είναι σήμερα) το κάθε έτος θα «πληρώνεται» ακόμα και με 5.800 ευρώ αντί για 2.000 που είναι σήμερα.

Να σημειωθεί πως ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει από τέσσερα έως επτά έτη στα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου (ΔΕΚΟ-τράπεζες) και ιδιωτικού τομέα. Στο Δημόσιο τα πλασματικά έτη των παιδιών αναγνωρίζονται εξτρά και έτσι συνολικά εξαγοράζονται έως και δώδεκα έτη (για όσους φυσικά έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα).

Τις περισσότερες ευκαιρίες για αναγνώριση πλασματικών ετών έχουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, που μπορούν να αξιοποιήσουν διατάξεις των νόμων 3863, 3865 και 3996. Με το ισχύον καθεστώς για την πλειονότητα των πλασματικών ετών το κόστος είναι 168 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς (π.χ. για τις σπουδές, για τα τέκνα). Ακριβότερα κοστίζει η εξαγορά του στρατού, ωστόσο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα φέτος δικαιούνται έκπτωση 50%.

Αναλυτικά οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που συμφέρει να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη είναι οι εξής:

• Οσοι συμπληρώνουν με τα πλασματικά συνολικά 40 χρόνια δουλειάς και το 62ο έτος της ηλικίας μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη και διασώζονται από τα 67.

• Δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν να συμπληρώσουν 35 έτη το 2011 ή το 2012 και έπιασαν και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

• Ανδρες στο Δημόσιο που φτάνουν τα 25 έτη ασφάλισης τη διετία 2011-2012 και έχουν και την ηλικία συνταξιοδότησης.

• Πατέρες ανηλίκων στο Δημόσιο που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012 και το κατά περίπτωση μειωμένο όριο ηλικίας. Προσοχή, καθώς δεν προβλέπεται μειωμένο όριο για άνδρες με ανήλικα που έπιασαν 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

• Τρίτεκνοι στο Δημόσιο που μπορούν να φτάσουν τα 20 έτη ασφάλισης τη διετία 2011-2012 και το κατά περίπτωση όριο.

• Γυναίκες στο Δημόσιο που φτάνουν την 25ετία μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν πιάσει το κατά περίπτωση όριο.

• Μητέρες ανηλίκων στο Δημόσιο που μπορούν να συμπληρώσουν 25 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν το κατά περίπτωση όριο.

• Τρίτεκνες στο Δημόσιο που φτάνουν τα 20 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και το κατά περίπτωση όριο.

• Ανδρες στο ΙΚΑ που φτάνουν τα 10.500 ένσημα το 2011 ή το 2012 και έπιασαν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

• Ανδρες στο ΙΚΑ που μπορούν να συμπληρώσουν 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα το 2011 ή 2012 και έχουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

• Γυναίκες στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης (100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία) και με συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας μέχρι το τέλος του 2012.

• Γυναίκες στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα το 2011 ή το 2012 και συμπληρωμένο το κατά περίπτωση όριο.

• Γυναίκες στο ΙΚΑ που μπορούν να συμπληρώσουν 10.000 ένσημα το 2011 ή το 2012 και έχουν πιάσει το όριο ηλικίας.

• Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ ή στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που μπορούν με εξαγορά να συμπληρώσουν τουλάχιστον 5.500 μέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν το όριο ηλικίας.

• Ανδρες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που φτάνουν τα 25 έτη ασφάλισης το 2011 ή το 2012 και συμπλήρωσαν εγκαίρως το όριο ηλικίας.

• Γυναίκες στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας τους μέχρι το τέλος του 2012.

• Μητέρες ανηλίκων στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που μπορούν με εξαγορά να συμπληρώσουν τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

• Ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Τ. Νομικών) που μπορούν να συμπληρώσουν 35 έτη ασφάλισης το 2011 ή το 2012 και έχουν το απαιτούμενο όριο.

• Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που συμπληρώνουν 35ετία τη διετία 2011-2012 και έπιασαν το κατά περίπτωση όριο.

Πέντε παγίδες στις εξαγορές ετών

Πέντε σημεία «SOS» πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι που προσανατολίζονται στην αναγνώριση πλασματικών ετών. Συγκεκριμένα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

• Με 35ετία κατοχυρώνεται δικαίωμα τη διετία 2011-2012, ωστόσο για την οριστική «έξοδο» απαιτούνται από ένα έως δύο επιπλέον έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, αν η 35ετία συμπληρώθηκε το 2011, σύνταξη καταβάλλεται με 36 έτη και το κατά περίπτωση όριο. Αν συμπληρώθηκε το 2012 απαιτούνται 37 έτη και η ηλικία συνταξιοδότησης. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ενιαίες στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα Ταμεία.

• Ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά φτάνει έως και τα πέντε έτη. Ειδικότερα διαμορφώνεται στον έναν χρόνο για το πρώτο παιδί, στα δύο έτη για το δεύτερο παιδί και στα άλλα δύο έτη για το τρίτο παιδί.

• Στο Δημόσιο ο πλασματικός χρόνος των τέκνων για να εξαγοραστεί απαιτούνται 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας. Για την αναγνώριση των υπόλοιπων πλασματικών ετών πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης.

• Στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία ο πλασματικός χρόνος των παιδιών δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση των μητέρων ανηλίκων ή ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών και χήρων πατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών.

• Στο ΙΚΑ και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12ετία.

Ποιες είναι οι κατηγορίες με δωρεάν εξαγορά

Χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ μπορούν οι ασφαλισμένοι να αναγνωρίσουν έως και δύο πλασματικά έτη και να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν είναι τα εξής:

1. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό. Η αναγνώριση γίνεται με αίτηση κατά την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης και όχι νωρίτερα. Προσοχή:

• Εφόσον ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως 200 ημέρες. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η επιδότηση να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.

• Ειδική ρύθμιση υπάρχει για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010. Στην περίπτωση αυτή η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου.

2. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθένειας από τον ασφαλιστικό φορέα (π.χ. η περίοδος ύστερα από εργατικό ατύχημα). Σημειώνεται πως:

• Εφόσον ο ασφαλισμένος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως 200 ημέρες.

Στην περίπτωση αυτή η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.

• Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010 η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι 200 ημέρες.

3. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Για τον χρόνο κύησης και λοχείας παρέχεται αυτή η δυνατότητα σε όλες τις μητέρες εργαζόμενες που επιδοτήθηκαν την εν λόγω περίοδο.

Ασφάλιση στο ΙΚΑ και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών
Κατηγορία
Χρόνος
Παρατηρήσεις
Στρατιωτική θητεία
Ολος ο χρόνος υπηρεσίας (30 ημέρες / μήνα στο ΙΚΑ)
Εξαγορά 20% επί των συντάξιμων αποδοχών (όχι κάτω από 168€/ μήνα)
Εκπτωση 30% για θεμελίωση από 2011 έως 2012
Περαιτέρω έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή
Εκπτωση 50% για θεμελίωση από το 2015 και μετά
Γονική άδεια ανατροφής
Ολος ο χρόνος άδειας
Εξαγορά
Το ποσοστό εισφοράς που αναλογεί σε εργοδότη και εργαζόμενο για μηνιαίες αποδοχές ίσες με το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης
Επιδότηση ασθένειας
Εως 300 ημέρες
Χωρίς εξαγορά
Τακτική ανεργία ΟΑΕΔ
Εως 300 ημέρες
Χωρίς εξαγορά
Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών
Εως 2 έτη
Εξαγορά
Εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα κατά τον χρόνο υποβολή της αίτησης
Χρόνος σπουδών
Πρόγραμμα σπουδών σχολής
Εξαγορά με 168€/μήνα
Κενά ασφάλισης
Ολος ο χρόνος
Εξαγορά με 168€/μήνα
Χρόνος κύησης – λοχείας
Ολος ο χρόνος
Χωρίς εξαγορά
Χρόνος απεργίας
Ολος ο χρόνος
Εξαγορά
Εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα (όπου ασφαλιζόταν ο εργαζόμενος κατά την πραγματοποίηση της απεργίας) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
Ασφάλιση στο Δημόσιο
Κατηγορία
Χρόνος
Παρατηρήσεις
Στρατιωτική θητεία
Ολος ο χρόνος υπηρεσίας
Εξαγορά
6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών
Γονική άδεια ανατροφής
Ολος ο χρόνος άδειας
Εξαγορά
6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών
Εκπαιδευτική άδεια
Εως 2 έτη
Εξαγορά
6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών
Χρόνος σπουδών
Πρόγραμμα σπουδών σχολής
Εξαγορά
6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών
Πλασματικός χρόνος τέκνων
Μέχρι 5 έτη (ένα έτος για το πρώτο παιδί δύο έτη για το δεύτερο παιδί και δύο έτη για το τρίτο παιδί)
Εξαγορά
6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το