Ελλάδα

Ενίσχυση επιχειρηματικότητας με 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ

assets_LARGE_t_189761_54632138_type13145

Οι δράσεις αφορούν μικρές, νεοφυείς και τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και άνεργους πτυχιούχους που θα ανοίξουν δική τους δουλειά

Μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού η προκήρυξη των τεσσάρων χρηματοδοτικών δράσεων από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Θα δημοσιευτούν οι αναλυτικοί οδηγοί των προγραμμάτων συνολικού ύψους 137,5 εκατ. ευρώ και θα περιγράφουν τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων των επιδοτήσεων.
Οι τέσσερις δράσεις αφορούν στην ενίσχυση μικρών, νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και άνεργων πτυχιούχων Tριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να στήσουν τις δικές τους δουλειές.
Οι επιδοτήσεις για τις κατηγορίες φτάνουν ακόμη και το 100% των επενδυτικών τους σχεδίων και οι δικαιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από 6.000 έως 100.000 ευρώ. Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα για τα οποία αναμένεται να ανοίξουν οι κύκλοι υποβολής αιτήσεων είναι:
1 «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»
Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και είναι οι εξής:

• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων.

• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ).

• Υλικά / Κατασκευές.

• Εφοδιαστική Αλυσίδα.

• Ενέργεια και Περιβάλλον.

• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και Υγεία.

Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες, μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

• ο εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών,

• η απλοποίηση / αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της εισαγωγής ή/και αύξησης της χρήσης ΤΠΕ.

2 «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών»

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Τουρισμού για τον εκσυγχρονισμό τους, την ποιοτική αναβάθμισή τους και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.

Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον Τουρισμό και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μία θέση μισθωτής εργασίας. Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 15.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

• ο εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών,

• οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος.

3 «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991 ή ενώσεις αυτών, οι οποίοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Τα σχέδια που θα ενισχυθούν θα πρέπει να αφορούν στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας:

• Αγροδιατροφή και Ενέργεια.

• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες.

• Εφοδιαστική Αλυσίδα.

• Περιβάλλον.

• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

• Υγεία και Υλικά/Κατασκευές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:

• ο αναγκαίος επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου,

• το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας,

• το κόστος μισθωτής εργασίας έως μίας ετήσιας μονάδας εργασίας.

4 «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ θα αφορά στην ενίσχυση πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες:

Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά.

Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης 100% του συνολικού προϋπολογισμού. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι οι ίδιες με τις αναφερόμενες στο τρίτο πρόγραμμα.

Διαφάνεια – περιορισμός γραφειοκρατίας
Τι αλλάζει στην υποβολή των επενδυτικών προτάσεων

Τέσσερις αλλαγές ως προς τη διαδικασία υποβολής των επενδυτικών προτάσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και την αξιολόγησή τους έχει κάνει ο υφυπουργός Οικονομίας και αρμόδιος για τα κοινοτικά κονδύλια Αλέξης Χαρίτσης. Σκοπός είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η μεγαλύτερη διαφάνεια.

Οι αλλαγές είναι:

• Μείωση του χρόνου και του κόστους υποβολής πρότασης από τους επενδυτές

Η πρόταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μόνον και δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής. Τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μετά την αξιολόγηση και τη βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τα δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια. Αυτό μειώνει κατά πολύ τον χρόνο και το κόστος προετοιμασίας και υποβολής μιας πρότασης.

• Μείωση του χρόνου και του κόστους αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων

Η αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων θα βασιστεί στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη πρόταση. Δεν θα γίνει έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών για όλα τα υποβαλλόμενα σχέδια πριν από την αξιολόγηση. Τώρα τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται και θα ελέγχονται μόνο για τις δυνητικά εντασσόμενες.

Στο παρελθόν πριν από την αξιολόγηση γινόταν έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών για το σύνολο των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων.

• Ουσιαστική αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια

Δεν αποκλείονται από την αξιολόγηση και την πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους σημαντικές επενδύσεις για ελλείψεις δικαιολογητικών ήσσονος σημασίας (π.χ. γιατί ένας υποψήφιος δεν επανυπέβαλε μια υπεύθυνη δήλωση με υπογραφή και σφραγίδα σε όλες τις σελίδες εντός της προθεσμίας των 5 ημερών).

Αξιολογούνται όλες οι υποβαλλόμενες προτάσεις επί της ουσίας. Εισάγονται νέα κριτήρια, ώστε η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου να είναι ουσιαστική βασιζόμενη σε κριτήρια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και λιγότερο υποκειμενικά. Για παράδειγμα, η καινοτομία αξιολογείται με βάση τεκμήρια αξιολόγησης αυτής από εξειδικευμένους φορείς (ύπαρξη πατέντας, βραβεία καινοτομίας, έγκριση ιδέας από θερμοκοιτίδες, φορείς εκκόλαψης κ.ά.).

• Μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την αξιολόγηση

Η αξιολόγηση θα βασιστεί στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη πρόταση. Κάθε πρόταση αξιολογείται από δύο τουλάχιστον αξιολογητές και η επιλογή τους γίνεται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών.

Για πρώτη φορά αξιολογητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο για μια Περιφέρεια αποκλείονται από την κλήρωση για την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια. Δηλαδή οι αξιολογητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αξιολογητών της Περιφέρειας Αττικής θα αποκλείονται κατά την ηλεκτρονική κλήρωση για την επιλογή αξιολογητή από την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής. Με αυτόν τον τρόπο οι προτάσεις της Αττικής θα αξιολογηθούν από τους αξιολογητές της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου κ.ά., όχι όμως της Αττικής.

Οι αξιολογητές δεν θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών, αλλά ούτε και στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά, προκειμένου να αποφευχθεί η αποκάλυψη της ταυτότητας των επενδυτών στους αξιολογητές.

Πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών δεν θα έχει ούτε η Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το