Οικονομία

Για ποιούς θα χτυπήσει φέτος η «καμπάνα» της Εφορίας

assets_LARGE_t_420_54627368

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά μέχρι το τέλος Απριλίου θα υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις από περίπου 6 εκατομμύρια φορολογουμένους, ενώ από τον Μάιο θα τρέχουν οι καταληκτικές ημερομηνίες για την πληρωμή του φόρου για τα περυσινά εισοδήματα.

Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό λόγω των αλλαγών που έγιναν μέσα στο 2015.

Ηδη, στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις μέσα στον Φεβρουάριο και πάντως το αργότερο στις αρχές Μαρτίου. Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου, ενώ η καταβολή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις αλλά σε νέες προθεσμίες. Ειδικότερα η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31Μαΐου 2016, η δεύτερη δόση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ η έκπτωση φόρου για εφάπαξ εξόφληση έχει καταργηθεί.

Η επίσπευση της υποβολής των δηλώσεων και της πληρωμής του φόρου εισοδήματος συνδέεται και με την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για χρονική επιμήκυνση της περιόδου των φορολογικών υποχρεώσεων, έτσι ώστε να μη συμπέσουν στο ίδιο διάστημα ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται μετά τις αλλαγές να αρχίσει να καταβάλλεται στο τέλος του καλοκαιριού.

assets_LARGE_t_420_54627370

Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

• Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Οσοι απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συγκεκριμένα, θα πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες: Θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%.

• Επιχειρήσεις: Θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% από 26% για τα κέρδη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου, αφού ο συντελεστής από 55% αυξάνεται στο 75%.

• Αγρότες: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ανεβαίνει από το 55% στο 75%.

•  Εξομοιώνονται φορολογικά. Στο μεταξύ, το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει οριακές αλλαγές σε σχέση με το περσινό. Αναλυτικότερα: Στη δεξιά στήλη, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό της αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δίπλα από τη φράση «Συζύγου» έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Ετσι τα συγκεκριμένα ζευγάρια εξομοιώνονται φορολογικά με τους έγγαμους, δηλαδή αποκτούν δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών αλλά και λήψης κοινωνικών επιδομάτων.

Παραμένει, στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει, προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Ο κωδικός διατηρείται, αλλά θα είναι ανενεργός. Αυτό σημαίνει ότι ο κωδικός αυτός δεν θα είναι δυνατό να συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης. Ωστόσο, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, αλλά χωρίς να απαιτείται να εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις.

Στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχει προστεθεί ο κωδικός 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν. Προϋπόθεση για να μη φορολογηθούν για τα ανείσπρακτα ενοίκια είναι έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Από τον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν οι κωδικοί είναι ότι μέχρι και την 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το