Τοπικά

Τηλεφωνικές απάτες με πρόσχημα τροχαίο και στη Λάρισα

tilefwniki apati

Απύθμενο αποδεικνύεται το θράσος απατεώνων, που με το πρόσχημα του τροχαίου δυστυχήματος, επιχειρούν τηλεφωνικά να εξαπατήσουν Λαρισαίους γονείς ζητώντας μέχρι και 50.000 ευρώ προκειμένου να «λαδώσουν» εισαγγελικό λειτουργό και να απαλλάξουν το παιδί τους από τη φυλάκιση ή τις επικείμενες ποινικές συνέπειες από το δυστύχημα που προκάλεσε ως οδηγός.

Μόνο προχθές, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, οι δράστες επιχείρησαν να εξαπατήσουν 22 Λαρισαίους σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας.

Οι δράστες, που φαίνεται πως έχουν αποσπάσει – με άγνωστο τρόπο – στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου θύματος, τους αιφνιδιάζουν τηλεφωνώντας στα σπίτια λέγοντας πως ο γιος τους ή η κόρη τους, οδηγώντας προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα κατά το οποίο ένα ανήλικο παιδί… έχασε τη ζωή του.

Δημιουργώντας μάλιστα κλίμα συναισθηματικής φόρτισης, αφού κάποιο μέλλος της σπείρας παριστάνει το παιδί που «κλαίει και οδύρεται» ζητώντας βοήθεια, οι δράστες ζητούν από 50.000 ευρώ, αν και στη συνέχεια «παζαρεύουν» την τιμή, για να «μεσολαβήσουν» είτε στη Δικαιοσύνη – είτε στην ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε ο οδηγός (το παιδί δηλαδή του υποψήφιου θύματος) να «απαλλαγεί» των ευθυνών του δυστυχήματος.

Μόλις προχθές, η ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή τις συλλήψεις άλλων μελών κυκλώματος που λειτουργεί με την ίδια μεθοδολογία, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, αφενός να ενημερώνουν άμεσα την ΕΛ.Α.Σ αφετέρου να επικοινωνούν με τα συγγενικά τους πρόσωπα και να μην πιστεύουν όλους όσοι υπόσχονται… «διαμεσολάβηση» για την «απόκρυψη» τροχαίων δυστυχημάτων.

Μια Λαρισαία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», λιποθύμησε προχθές όταν της τηλεφώνησαν οι δράστες αφού λίγο νωρίτερα η κόρης της όντως θα χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητό της. Άλλος Λαρισαίος, πιο ψύχραιμος, που είχε ενημερωθεί από τα σχετικά δημοσιεύματα για τις απάτες, την ώρα που συνομιλούσε με τους δράστες επικοινώνησε μέσω κινητού τηλεφώνου με την κόρη του που βρισκόταν στο λεωφορείο, με τους δράστες να αντιλαμβάνονται πως… έγιναν αντιληπτοί. Από τις 22 απόπειρες προχθές, ευτυχώς κανείς από τα υποψήφια θύματα, δεν έπεσε στην παγίδα των δραστών που έμειναν άπραγοι αν και μόνο και η ψυχική οδύνη των γονέων αρκούσε.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Οι απατεώνες, συνήθως με απόκρυψη, καλούν τηλεφωνικά σε σπίτια, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι η οικογένεια έχει αγόρι ή κορίτσι και ανάλογα επιχειρηματολογούν ότι δηλαδή, ο γιος ή η κόρη, προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα. Άγνωστο πώς, οι δράστες έχουν νωρίτερα αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων θυμάτων.

Οι δράστες αναφέρουν λοιπόν το δυσάρεστο γεγονός και παράλληλα ακούγεται η φωνή του «παιδιού», να εκλιπαρεί σε βοήθεια. Σε καθεστώς έντονης συναισθηματικής φόρτισης, όπως είναι φυσιολογικό, κάποιοι γονείς αδυνατούν να αναγνωρίσουν αν πρόκειται όντως για το παιδί τους αφού οι δράστες παρεμβαίνουν αμέσως και στο τηλέφωνο τους μιλά ένας «αυτόπτης» μάρτυρας του τροχαίου.

Άλλωστε η συνομιλία γονέα και «παιδιού» – που δεν είναι άλλος παρά κάποιο μέλος της ομάδας των απατεώνων – διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και όλα γίνονται γρήγορα, αφού σημασία για τους δράστες έχει ο αιφνιδιασμός του υποψηφίου θύματος.

Ο απατεώνας, παριστάνοντας τον αυτόπτη μάρτυρα, «βεβαιώνει» ότι έγινε το τροχαίο και αρχίζει τα «παζάρια» με την οικογένεια. Ζητώντας καταρχήν 50.000 ευρώ για να «αποκρύψει» στοιχεία του τροχαίου καθώς «σε λίγο θα έρθει και η αστυνομία», με απώτερο σκοπό να «απαλλαγεί» ο γιος ή η κόρη ως υπαίτιοι του τροχαίου, των επιπτώσεων του νόμου. Λόγω της οικονομικής συγκυρίας βέβαια, θωρείται απίθανο να διατηρεί κάποιος στο σπίτι του 50.000 ευρώ, οπότε οι δράστες δεν έχουν «αντίρρηση» και «παζαρεύουν» το ποσό.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες προσποιούνται τον «αστυνομικό» και πως τηλεφωνούν από κάποιο αστυνομικό τμήμα. Σε κάθε περίπτωση ένας από τους δράστες παριστάνει το παιδί της οικογένειας θύματος, για να γίνουν πειστικοί.

Σε κάποια από τις προχθεσινές περιπτώσεις, γυναίκα «αστυνόμος» προέτρεψε τον Λαρισαίο να μην στενοχωριέται, για το κακό που… βρήκε την κόρη του, που οδηγώντας τραυμάτισε ένα 13χρονο παιδί αλβανικής καταγωγής, που κατέληξε ενώ το μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Η υποτιθέμενη «αστυνόμος» θα προσπαθούσε να «σώσει» την οδηγό αφού «ο δικαστής ήταν γνωστός» με την προϋπόθεση ο πατέρας της «να καταθέσει αμέσως ένα χρηματικό ποσό στον λογαριασμό τραπέζης» που θα του έδιναν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λαρισαίος διατήρησε την ψυχραιμία του και με το κινητό του τηλέφωνο, αναζήτησε παράλληλα την κόρη του η οποία ευτυχώς του απάντησε αμέσως και πως είναι καλά. Με τους δράστες να διακόπτουν τη συνομιλία διαπιστώνοντας ότι η απάτη τους έγινε αντιληπτή.

Υπενθυμίζεται πως δράστες, με το ίδιο πρόσχημα, το περασμένο καλοκαίρι έδρασαν ξανά στη Λάρισα και σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις απέσπασαν σημαντικά χρηματικά ποσά. Πριν μερικές ημέρες επίσης, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τις συλλήψεις 12 Βουλγάρων υπηκόων και άλλων 3 Ελλήνων που δρούσαν με την ίδια μέθοδο ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι τόσοι προκειμένου να συλληφθούν.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το