Τοπικά

Διαζύγια «εξπρές» στη Λάρισα για… φοροαποφυγή

diazigio

Στην αρχή ήταν η οικονομική κρίση που από μόνη της επέφερε έναν γερό κλονισμό στη βάση της ελληνικής οικογένειας, δημιουργώντας ένα κύμα διαζυγίων ανά την επικράτεια, καθώς τα έσοδα άρχισαν να περιορίζονται αισθητά.

Όμως στη συνέχεια ήρθε και το κύμα της μεγάλης φορολόγησης που έκανε πολλούς να αναζητούν οικονομικές ανάσες, με λιγότερη φορολόγηση αλλά και τη λήψη επιδομάτων που αποτελούν πραγματική ανάσα σε δύσκολούς μήνες.

Νομικοί κύκλοι της Λάρισας ανέφεραν στην «Ε» πως πολλά χρόνια μετά τους «λευκούς» γάμους ήρθαν και τα λευκά διαζύγια για λόγους φορολόγησης και επιδομάτων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας υπάρχει ένας αριθμός ζευγαριών που καταφεύγουν στη λύση της εικονικής διάζευξης η οποία βέβαια τα τελευταία χρόνια γίνεται πλέον με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του συναινετικού διαζυγίου.

Τι κερδίζουν όμως τα ζευγάρια που επιλέγουν μια τέτοια περίπτωση; Γι’ αυτό συζητήσαμε υποθετικά –καθώς ποτέ κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται τυπικά αλλά μόνο καταγράφεται ουσιαστικά και βάση ανεπίσημων πληροφοριών- με τον φοροτεχνικό κ. Νίκο Νάτσιο που είναι και αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λάρισας και μας απάντησε πως αν γίνεται κάτι τέτοιο συμβαίνει για την ξεχωριστή φορολογική δήλωση αλλά και ευεργετήματα προστασίας της μονογονεϊκής οικογένειας σε κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΚΟ.

Όπως για παράδειγμα «το επίδομα της πρόνοιας που μπορεί να αποκτήσει ο ένας εκ των δύο δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, ή να μπορεί να μπει το παιδί σε μια φοιτητική εστία, ενώ υπάρχει και η περίπτωση της υποτροφίας από κρατικό ή κοινωφελές ίδρυμα» τονίζει ο κ. Νάτσιος ή ακόμα και το δέλεαρ «της ένταξης στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Επί της ουσίας με τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις: «Μπορούν να διεκδικήσουν επίδομα θέρμανσης και οι δύο για παράδειγμα ο ένας για το σπίτι στη Λάρισα και ο άλλος για το σπίτι στο χωριό. Επίσης υπάρχει και το ζήτημα του επιδόματος των παιδιών καθώς εξαρτάται άμεσα από το οικογενειακό εισόδημα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων λόγω του οικογενειακού εισοδήματος απορρίπτεται, όμως αν εξεταστούν με ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις τότε ίσως ο ένας εκ των δύο μπορέσει να το πάρει» καταλήγει ο κ. Νάτσιος.

ΔΙΑΖΥΓΙΑ… ΕΞΠΡΕΣ

Και αν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες έχουν ωθήσει κάποια ζευγάρια να οδηγηθούν σε ουσιαστικό ή τυπικό χωρισμό τους οι νέες απαιτούμενες διαδικασίες μέσω του συναινετικού διαζυγίου, επιτάχυναν – και ουσιαστικά διευκόλυναν- την κατάσταση.

Η τελευταία διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου κατέστησε αναγκαία μόνο μία συζήτηση στο ακροατήριο για την έκδοσή του και όχι δύο συζητήσεις, οι οποίες να απέχουν τουλάχιστον έξι μήνες η δεύτερη από την πρώτη, όπως ίσχυε πριν την ψήφιση του πιο πρόσφατου σχετικού Νόμου. Έτσι εκδίδεται σε ελάχιστους μήνες και εξαιρετικά λιγότερο δαπανηρή από την κατ’ αντιδικία διαδικασία έκδοσης διαζυγίου, αλλά κυρίως επειδή ακριβώς στηρίζεται στην κοινή συμφωνία των συζύγων για τον χωρισμό τους, περιορίζει τις έριδες μεταξύ των συζύγων, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως όταν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις ενός συναινετικού διαζυγίου τώρα επιγραμματικά αυτές είναι: η κοινή συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, η οποία εκφράζεται με την κοινή βούληση των συζύγων περί μη διατήρησης της συζυγικής κοινωνίας και η εξάμηνη τουλάχιστον διάρκεια του γάμου αντί για ένα χρόνο, όπως ίσχυε προγενέστερα.

Αν τώρα κάποιοι θέλουν να ξαναπαντρευτούν πρέπει απλά να προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά τελεσιδικίας του διαζυγίου, δηλαδή να αποδείξουν ότι είναι ελεύθεροι καθώς και βεβαίωση “πνευματικής λύσης” του γάμου από τη Μητρόπολη αν επιθυμούν θρησκευτικό γάμο και προέρχονται επίσης από θρησκευτικό.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το