Κόσμος

Ανησυχητική «επανεμφάνιση» μελών της RAF στη Γερμανία

raf

Μπορεί οι Μπάαντερ και Μάινχοφ να είναι νεκροί από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όμως οι σκιές της διαβόητης ομάδας τους πλανώνται ακόμη στη Γερμανία.

Οπλισμένοι με εκτοξευτές ρουκετών και Καλάσνικοφ, τρεις 50άρηδες πρώην μέλη της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) επέστρεψαν αυτές τις ημέρες με θόρυβο στη δημοσιότητα καθώς η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συμμετείχαν σε δύο αποτυχημένες επιθέσεις σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς χρημάτων έξω από σουπερμάρκετ κοντά στη Βρέμη και στo Βόλφσμπουργκ, στα βόρεια της χώρας.

Και στις δύο σκηνές του εγκλήματος βρέθηκαν ίχνη DNA των τριών πρώην μελών:της 57χρονης Ντανιέλα Κλέτε, του 58χρονου Φόλκερ Στάουμπ και του 47χρονου Μπούρκχαρντ Γκάρβιγκ.

Η πρώτη απόπειρα ληστείας έγινε στις 6 Ιουνίου 2015, σε χώρο στάθμευσης σουπερμάρκετ σε προάστιο της Βρέμης. Δύο μασκοφόροι έκλεισαν τον δρόμο σε φορτηγάκι εταιρείας ασφαλείας που μετέφερε χρήματα και απείλησαν τους επιβαίνοντες με Καλάσνικοφ. Τρίτος συνεργός οδηγούσε ένα άλλο αυτοκίνητο οπλισμένος με εκτοξευτή ρουκετών.

Τα τρία πρώην μέλη της RAF που καταζητούνται από τις γερμανικές Αρχές όπως ήταν τη δεκαετία του ’70 και όπως πιθανόν μοιάζουν σήμερα.

Παρά τους πυροβολισμούς, ο οδηγός του βαν κατάφερε να πατήσει γκάζι και να ξεφύγει. Παρόμοια επίθεση τον Δεκέμβριο του 2015 έξω από άλλο κατάστημα της ίδιας αλυσίδας σουπερμάρκετ, στο Βόλφ-σμπουργκ, κατέληξε σε αποτυχία.

Η αστυνομία καταζητεί τους τρεις «παππούδες» της RAF από το 1999, όταν το DNA τους βρέθηκε στη σκηνή μιας επιτυχημένης ληστείας χρημάτων, πάλι κατά τη μεταφορά με φορτηγάκι, στο Ντούιζμπουργκ. Η λεία ήταν της τάξεως του ενός εκατομμυρίου μάρκων και πολλοί φοβήθηκαν τότε ότι τα χρήματα θα πήγαιναν στη στρατολόγηση νέων μελών.

Οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν ότι οι πρόσφατες απόπειρες ληστείας δεν έχουν στόχο την επανεκκίνηση της επανάστασης. Λένε πως τα «απομεινάρια» της RAF μάλλον θέλουν… ένα κομπόδεμα για τα γεράματα.

Με ένα μείγμα μαρξιστικής – λενινιστικής – μαοϊκής ιδεολογίας η RAF ξεκίνησε ένοπλο αγώνα εναντίον του δυτικογερμανικού κατεστημένου το οποίο κατηγορούσε για αυταρχισμό και στενούς δεσμούς με το Τρίτο Ράιχ. Οι ακροαριστεροί αντάρτες πόλεων ήταν πίσω από σειρά επιθέσεων, δολοφονιών, απαγωγών και ληστειών τραπεζών σε μια αιματηρή δράση που έφτασε στο αποκορύφωμά της το φθινόπωρο του 1977.

Η ηγετική ομάδα, ο Αντρέας Μπάαντερ, η φίλη του Γκούντρουν Ενσλιν και η δημοσιογράφος Ουλρίκε Μάινχοφ άφησαν την τελευταία τους πνοή πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το