Άρθρα

2022 η χρονιά της δυναμικής επιστροφής των μηχανικών

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
πολιτικού μηχανικού – κατασκευαστή
PPK CONSTRUCTIONS

Αποχαιρετώντας το 2021 συμπληρώνονται δέκα γεμάτα χρόνια δύσκολης οικονομικής πορείας της χώρας. Μπορούμε να θυμηθούμε στις αρχές του 2011, όταν η οικονομική κρίση βάθαινε όλο και περισσότερο για την Ελλάδα, μία από τις πιο άσχημες συνέπειες ήταν και η μετανάστευση νέων επιστημόνων, όπως των μηχανικών.
Πάρα πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν την Ελλάδα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Αλλά και, όσοι έμειναν εδώ, έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες συνθήκες με την κατάρρευση της κτηματαγοράς.
Τα γεγονότα τα γνωρίζουμε και μόνο, όσοι ασχολούνται με την κτηματαγορά, μπορούν να περιγράψουν και να νιώσουν τον Γολγοθά που έζησαν για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις και τις εργασίες τους.
Δέκα χρόνια μετά και έχοντας υποδεχτεί πλέον το 2022 οι προοπτικές είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες δέκα χρόνια πριν.
Παρά την πανδημία, η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Νέες πολυκατοικίες ανεγείρονται, σπίτια ανακαινίζονται, νέα κτίρια κατασκευάζονται. Η αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών το 2021 σε σχέση με το 2020 εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 30%.
Συγχρόνως πολλά ιδιωτικά και δημόσια έργα, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, υλοποιούνται τανώντας το εθνικό ΑΕΠ. Το Ελληνικό είναι το πιο γνωστό έργο, αλλά υπάρχουν και άλλα έργα, που χρηματοδοτούνται από δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους.
Το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ θα αποτελέσουν δύο σημαντικές πηγές χρηματοδότησης στον κλάδο των έργων και των κατασκευών.
Συγχρόνως τα προγράμματα «Εξοικονομώ» αναθερμαίνουν την κτηματαγορά δίνοντας μια περιβαλλοντική διάσταση στο αστικό περιβάλλον.
Τέλος ο τουρισμός προδίδει νέα ώθηση στην εξοχική κατοικία, στην ανέγερση νέων καταλυμάτων και στον πολλαπλασιασμό των κατοικιών που θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Τα προαναφερθέντα δεν είναι ευχολόγια, εκτιμήσεις ή προσδοκίες, αλλά η ίδια η πραγματικότητα.
Το τοπίο έχει αλλάξει και σηματοδοτεί την προσφορά θέσεων εργασίας στους μηχανικούς. Δημιουργούνται ευκαιρίες τόσο για τους μηχανικούς του εξωτερικού, ώστε να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη όσο και αυτούς που παρέμειναν στη χώρα να ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο.
Το 2022 είναι πιθανό να είναι έτος αναφοράς για τον κλάδο των ακινήτων, καθώς παρατηρείται αύξηση στην κινητικότητα των κεφαλαίων και σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Colliers, «Global Investor Outlook».
Για το 2022 αναμένονται σημαντικές τοποθετήσεις στο real estate σε διεθνές επίπεδο εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα με ξένα κεφάλαια να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.
Η ταχεία επιτάχυνση στον αριθμό των συναλλαγών που έκλεισαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να διατηρηθεί και το 2022.
Όλα αυτά προδιαγράφουν πως το 2022 θα είναι η χρονιά της δυναμικής επιστροφής των μηχανικών, θα είναι η χρονιά που ο κλάδος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συμπαρασύροντας σε ένα κύκλο εργασιών και άλλα πολλά επαγγέλματα που εξαρτώνται από την οικοδομή και τα κατασκευαστικά έργα.
Παράλληλα οι μηχανικοί συμβάλλουν στην ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το κτηματολόγιο, αλλά και άλλων παρεμβάσεων, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που θα απλοποιούν διαδικασίες και λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Επιλέγουμε στο παρόν μας άρθρο αυτό τον αισιόδοξο αλλά και ρεαλιστικό τόνο για να υποδεχτούμε το νέο έτος και να στείλουμε τις ευχές μας σε όλο τον κόσμο για μια ευτυχισμένη και δημιουργική περίοδο, με υγεία και ελπίδα.
Καλή χρονιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το