Τοπικά

Και όμως οι μεταβιβάσεις ακινήτων στη Μαγνησία αυξήθηκαν “Θ”

μεταβιβαση
Ως επί το πλείστον πρόκειται για δωρεές και γονικές παροχές, που είχαν ως στόχο τη μείωση της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να γλιτώσουν από το συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ και τις επερχόμενες παρεμβάσεις στη φορολογία κεφαλαίου

Περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν το 2015 σε σύγκριση με το 2014, αλλά και με το 2013 στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο Εφοριών. Η επανεξέταση που προωθεί η Κυβέρνηση του συστήματος μεταβίβασης ακινήτων (αφορολόγητα ποσά, κλίμακα, συντελεστές), προκάλεσε αύξηση των μεταβιβάσεων, κυρίως γονικών παροχών, αποδοχών και δωρεών.

Οι μεταβιβάσεις ήταν περισσότερες κατά το 2015 τόσο στη Δ.Ο.Υ. Βόλου όσο και σ’ αυτή της Ν. Ιωνίας, παρ’ ότι βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη εισοδηματικά περιοχή.
Ως επί το πλείστον πρόκειται για δωρεές και γονικές παροχές, που είχαν ως στόχο τη μείωση της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να γλιτώσουν από το συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ και τις επερχόμενες παρεμβάσεις στη φορολογία κεφαλαίου.
Πάντως τόσο το 2015 όσο και το 2016 είναι δύσκολες χρονιές για την κτηματαγορά, όπως εξάλλου διαφάνηκε και από τα στοιχεία του Υποθηκοφυλακείου Βόλου, που δημοσιοποίησε η «Θ» στις 3 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τα οποία οι μεταγραφές ακινήτων αυξήθηκαν 14% σε σύγκριση με το 2014.
Η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης και δευτερευόντως των capital controls δυσχεραίνουν την ανάκαμψη και σε αυτό το ρυθμό αναμένεται να κινηθεί η αγορά ακινήτων και το 2016.
Με βάση τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Βόλου το 2015 έγιναν 835 μεταβιβάσεις ακινήτων, έναντι 692 το 2014, 663 το 2013, 872 το 2012, και 1.502 το 2011. Σε σύγκριση με το 2011, οπότε η κρίση βρισκόταν ακόμη στα αρχικά της στάδια, η μείωση φθάνει το 44,4%… Σε σύγκριση ωστόσο με το 2014 παρατηρείται αύξηση των μεταβιβάσεων 20%…
Ιδιοκτήτες που αδυνατούν να συντηρήσουν τα ακίνητά τους και να καταβάλουν φόρους και ΕΝΦΙΑ, προτιμούν να τα «ξεφορτωθούν», κληροδοτώντας τα ή πουλώντας τα ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές. Πάντως οι πωλήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις προ κρίσης εποχές, αφού τόσο οι ξένοι απέχουν από την αγορά εξοχικής κατοικίας, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την φορολογία και τα capital controls, απέχουν από τη μίσθωση νέων κτιρίων.
Αντίστοιχα στη Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων έφθασαν πέρυσι τις 590, έναντι 474 το 2014, 430 το 2013, 575 το 2012 και 838 το 2011. Σε σύγκριση με το 2011 η μείωση έφθασε το 29,6%, ωστόσο σε σύγκριση με το 2014 η αύξηση κυμάνθηκε στο 14% περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015, που η κτηματαγορά βρέθηκε στο ναδίρ, ο φόρος μεταβίβασης μειώθηκε στο 3%, για να μπορέσει να σωθεί η οικοδομή, με αποτέλεσμα να συμφέρει να πουλάει κανείς εικονικά το σπίτι στο παιδί του, προκειμένου να πληρώσει φόρο μεταβίβασης 3% στην τιμή που δηλώνεται στο συμβόλαιο, αντί να το δωρίζει και να πληρώνει 10% επί της εξωπραγματικά υψηλής αντικειμενικής αξίας, με την οποία το υπολογίζει η Εφορία.
Η οικοδομική δραστηριότητα και το 2015 παρέμεινε «νεκρή» και ελάχιστα κτίρια, μετρημένα στα δάχτυλα, κατασκευάστηκαν στο Βόλο.
Οι μεταγραφές ακινήτων που έγιναν, με τον Δεκέμβριο να έχει τα σκήπτρα, αφορούσαν κυρίως γονικές παροχές, ενώ αν και οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν στα ύψη, πουλήθηκαν και ακίνητα με αντικειμενικές ακόμη και 300.000-400.000 ευρώ…
Σύμφωνα με στοιχεία του Υποθηκοφυλακείου Βόλου οι μεταγραφές έφθασαν κατά το 2015 τις 1695, έναντι 1488 το 2014 (αύξηση 14%). Αφορούσαν κυρίως γονικές παροχές, πωλητήρια, αποδοχές, δωρεές κ.λπ.
Γονικές παροχές και δωρεές από φέτος αναμένεται να γίνουν ακριβότερες, καθώς πάσης φύσεως εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές που ισχύουν, με το νέο φόρο ακινήτων που θα νομοθετηθεί, θα ψαλιδιστούν ή θα χαθούν…
Σαρωτικές αλλαγές θα έρθουν και στους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές.
Να σημειώσουμε επίσης πως από το 2014 και μετά ουσιαστικά εφαρμόζονται τρεις φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτοί είναι ανάλογα με τον αν η κατοικία που αγοράζεται είναι νεόδμητη ή μεταχειρισμένη, πρώτη ή δευτερεύουσα, ενώ με φόρο επιβαρύνονται και όσοι πουλούν ακίνητα (φόρος υπεραξίας). Από τον τελευταίο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι που πουλούν ακίνητα τα οποία απέκτησαν πριν από το 1995.
Το βέβαιο είναι θα έρθει γενναίο «κούρεμα» σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκπτώσεων, ενώ κάποιες προϋποθέσεις απαλλαγής (π.χ. στεγαστικές ανάγκες) που ισχύουν σήμερα, αναμένεται να «ψαλιδιστούν» σημαντικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το