Κόσμος

Πολωνικό περιοδικό «έντυσε» με ναζιστικές στολές Μέρκελ, Σουλτς, Γιούνκερ

polonia.12.1.708

Την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πολωνίας αντικατοπτρίζει το εξώφυλλο πολωνικού περιοδικού στο οποίο πέντε Ευρωπαίοι πολιτικοί- ανάμεσά τους η Ανγκελα Μέρκελ- εμφανίζονται με ναζιστικές στολές.

«Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ελέγξουν ξανά την Πολωνία», είναι ο τίτλος του Wprost. Στο εξώφυλλο του δημοφιλούς περιοδικού της χώρας εμφανίζονται ως Ναζί η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Οτινγκερ και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ. Οι πέντε τους είναι σκυμμένοι πάνω από ένα χάρτη, με την εικόνα να θυμίζει τις φωτογραφίες του Αδόλφου Χίτλερ με τους στρατηγούς του.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Φερχόφστατ στη σελίδα του στο Facebook, με τον επικεφαλής της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο να χαρακτηρίζει το εξώφυλλο ως εξοργιστικό. «Η ΕΕ είναι μία κοινότητα αξιών. Είναι καθήκον όλων μας να ανεβάσουμε τη φωνή μας όταν μία κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές και επιτίθεται σε δημοκρατικούς Θεσμούς».

polonia.12.1

Ο Σουλτς και ο Οτινγκερ έχουν εμφανιστεί ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στο κόμμα PiS που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο στην Πολωνία. Από τότε, ενίσχυσε τον κυβερνητικό έλεγχο στο συνταγματικό δικαστήριο, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κρατικά ΜΜΕ.

Ηδη η Κομισιόν, με επιστολή της, έχει ζητήσει από την πολωνική κυβέρνηση να εξηγήσει πώς ο νέος νόμος της για τα ΜΜΕ θα συμβαδίσει με τους νόμους της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου. Ο Σουλτς έχει περιγράψει τις ενέργειες της κυβέρνησης ως «επικίνδυνη ”Πουτινοποίηση” της ευρωπαϊκής πολιτικής», ενώ ο Οτινγκερ πρότεινε η Πολωνία να μπει υπό την εποπτεία του κράτους δικαίου, νομοθεσία σχεδιασμένη έτσι ώστε να αντιμετωπίζει «συστημικές απειλές» ενάντια στις αξίες της ΕΕ.

Αντιδρώντας στην κριτική, η Πολωνία εγκάλεσε τον Γερμανό πρέσβη και προειδοποίησε τις Βρυξέλλες να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το