Ελλάδα

Κρίσιμη μάχη για την ηγεσία στη ΝΔ -Μετά τις 22:00 το αποτέλεσμα

2379495

Με κάποια απρόοπτα, αλλά χωρίς σημαντικά προβλήματα, διεξάγεται από το πρωί ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διεκδικούν την αρχηγία.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 7 το βράδυ, εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή.

350.000 ψηφοφόροι περιμένουν νέο αρχηγό

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι τις 14:00 είχαν ψηφίσει περίπου 225.000 πολίτες, ενώ αναμένεται μέχρι τις 19:00 ο αριθμός να φτάσει τους 350.000 ψηφοφόρους.

Εισβολή σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια

Τη διαδικασία σημάδεψε η αναστάτωση που προκλήθηκε σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου εισέβαλε μία μικρή ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα.

Οι εισβολείς πέταξαν κάτω τις κάλπες, έριξαν μπογιές, έγραψαν το μήνυμα «Ο Τεμπονέρας ζει», προκάλεσαν υλικές ζημιές, φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν. Αργότερα, την ευθύνη για την εισβολή ανέλαβε η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, με ανάρτησή της στο Indymedia.

Μέχρι εκείνη την ώρα, είχαν ψηφίσει στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα 192 άτομα. Μετά από την αναστάτωση, η διαδικασία σταμάτησε προκειμένου να σταλούν από τη Συγγρού καινούριες κάλπες, ψηφοδέλτια και εκλογικές καταστάσεις, ενώ λίγο αργότερα αποκαταστάθηκε η τάξη και συνεχίστηκε η διαδικασία.

2442034 2442031 2442027 2442023 2442022

Μειωμένη προσέλευση

Πάντως, τα επιτελεία δεν περιμένουν να επαναληφθεί η τεράστια κινητοποίηση των ψηφοφόρων, η οποία σημειώθηκε στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης. Κάποια στελέχη αποδίδουν την μικρότερη προσέλευση στο γεγονός ότι τα καταστήματα είναι κλειστά και ο καιρός βροχερός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη ΝΔ, έως τις 12.30 είχαν ψηφίσει 80.000 άτομα, έναντι 104.000 που είχαν προσέλθει στις κάλπες έως εκείνη την ώρα στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έως τις 2 μ.μ. είχαν ψηφίσει 225.000 άτομα.

Ενδεικτικά από τη ΝΔ αναφέρουν ότι στην Κατερίνη την πρώτη Κυριακή είχαν ψηφίσει 2.000 άτομα ενώ έως τώρα σήμερα έχουν προσέλθει 1.130, στη Σάμο από 1.387 του πρώτου γύρου τώρα έχουν ψηφίσει 650, στην Καβάλα από τους 5.400 της πρώτης Κυριακής μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει 2.800 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στο εκλογικό τμήμα του λιμανιού από τους 2.314 ψηφοφόρους του πρώτου γύρου, μέχρι στιγμής σήμερα έχουν ψηφίσει 700 άτομα και στο Βελίδειο από 5.835 άτομα, έχουν προσέλθει έως τώρα 3.000.

Γύρω στις 23:00 το αποτέλεσμα
Η εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ. Μάλιστα, αυτή τη φορά- προκειμένου να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις του πρώτου γύρου εξαιτίας της χρήσης fax, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές θα μπορούν να στείλουν το πρακτικό της ψηφοφορίας και με email.

Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο έχουν οι 404.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών, χωρίς όμως αυτή τη φορά να πληρώνουν αντίτυπο ή να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα μειώσει σημαντικά και την αναμονή στις ουρές.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα έχει ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, όπως και κυρίως το αν ανάμεσά τους θα είναι εκείνοι που στον πρώτο γύρο στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, κλείνοντας, όμως, το μάτι στον κ. Μητσοτάκη.

Μεϊμαράκης: Δεν υπάρχουν ηττημένοι, νικητές είμαστε όλοι

Το μήνυμά του ότι από την εσωκομματική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν ηττημένοι, επανέλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο στο ΕΒΕΑ, ενώ αργότερα θα πάει στο παλιό δημαρχείο του Υμηττού προκειμένου να ψηφίσει.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη γιορτή για τη ΝΔ και τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία μετέχουν όλοι εκείνοι που θέλουν να γυρίσει σελίδα το κόμμα.

«Το μήνυμά τους είναι από αύριο η ΝΔ να χαράξει νέα πορεία, να δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα, κυβερνητικό, και να ξανακατακτήσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής είναι η δημοκρατία, μέσα στη ΝΔ, και νικητές είμαστε όλοι. Ετσι θα βαδίσουμε», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Σε άλλες δηλώσεις του, εξέφρασε αισιοδοξία ότι ΝΔ θα βαδίσει θετικά από αύριο με όποιον πρόεδρο και αν εκλεγεί. «Δεν μας χωρίζει τίποτα. Πολλά μας ενώνουν», τόνισε.

Μητσοτάκης: Ενωμένη και ανανεωμένη η ΝΔ από Δευτέρα

Ενωτικό μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ψήφισε. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε όσους προσέρχονται στην κάλπη, μαζικά όπως ανέφερε, για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, ενώ ζήτησε από όσους δεν έχουν ασκήσει ακόμη το εκλογικό τους δικαίωμα, να το κάνουν. «Τη Δευτέρα η ΝΔ θα είναι ενωμένη και ανανεωμένη. Η κεντροδεξιά παράταξη θα μπορέσει σύντομα να προτάξει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σαμαράς: Από αύριο η ΝΔ να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα

Μία λιτή δήλωση έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στην Κηφισιά, όπου ψήφισε για τις εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου της ΝΔ.

«Η Νέα Δημοκρατία πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε και από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη Θεσσαλονίκη ψήφισε ο Κώστας Καραμανλής, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τον κόσμο που βρισκόταν στο εκλογικό τμήμα.

karamanlis.10.1
Πλακιωτάκης: Αξιοι και ικανοί και οι δύο υποψήφιοι

Αμφότεροι οι υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ έχουν τη δυνατότητα να αναδιοργανώσουν το κόμμα και να κερδίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη άξιους και ικανούς, ενώ συμπλήρωσε: «Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία ώστε να κάνουμε τη ΝΔ μία μεγάλη, δυνατή, σύγχρονη ευρωπαϊκή δύναμη» πρόσθεσε «Με τη συμμετοχή μας διασφαλίζουμε την πορεία της παράταξης στο μέλλον».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το