Ελλάδα

Ενστάσεις για τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων

assets_LARGE_t_420_54617820

Σοβαρές συνταγματικές ενστάσεις διατυπώνουν οι εισαγγελείς για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει να αξιοποιούνται ακόμα και παράνομα αποδεικτικά μέσα (π.χ. προϊόντα υποκλοπών, υπεξαγωγής εγγράφου κ.λπ.) για την εξιχνίαση και δίωξη αδικημάτων οικονομικών και διαφθοράς.

Συμφωνώντας με τις επικριτικές απόψεις που διατύπωσε ήδη η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας υπό τον Β. Αλεξανδρή, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) αναλύει τις νομικές αντιρρήσεις της απέναντι στη νέα διάταξη και στον τρόπο θέσπισής της, υπογραμμίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές είναι μεν προσηλωμένες στην καταπολέμηση της διαφθοράς, όμως «πάντοτε εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Η νομική ανάλυση και κριτική (που στηρίζεται στο Σύνταγμα και στη νομολογία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) αφήνει ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο να καταπέσει προσεχώς η σχετική ρύθμιση ως αντισυνταγματική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε ακυρότητες διαφόρων ποινικών διαδικασιών. «Δεν είναι εμφανές» -τονίζει η ΕΕΕ για τη ρύθμιση- «εάν και πώς συνάδει με την επιταγή του Συντάγματος που απαγορεύει τη χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν κατά παράβαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου των επιστολών, της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας καθώς και της συνταγματικής προστασίας του ασύλου κατοικίας και των προσωπικών δεδομένων».

Η διάταξη
Παράλληλα, επικρίνει το ότι η διάταξη θεσπίστηκε για να εξυπηρετήσει τη διεκπεραίωση εκκρεμών ποινικών υποθέσεων (όπως οι γνωστές λίστες «Μπόργιανς» κ.λπ. με υποκλαπέντα στοιχεία καταθετών σε ξένες τράπεζες κ.ο.κ.), με συνέπεια να υπόκειται εύλογα σε κριτική ότι αποτελεί νομοθετική παρέμβαση για συγκεκριμένη υπόθεση. Ταυτόχρονα η διάταξη δημιουργεί την εντύπωση «εργαλειακής χρησιμοποίησης της δικαιοσύνης» για την επίτευξη ορισμένης πολιτικής ή στόχου, που δεν είναι συμβατή με τους κανόνες καλής νομοθέτησης και σεβασμού των διακριτών ρόλων των πολιτειακών οργάνων». Η ΕΕΕ (πρόεδρος Κ. Τζαβέλλας, αντεισαγγελέας Εφετών) τονίζει ότι η νέα ρύθμιση επαναφέρει το προ 8ετίας νομικό καθεστώς, που άλλαξε σε συμμόρφωση προς το Σύνταγμα και τη νομολογία της Ολομέλειας ΑΠ, που ανέχεται την χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων (υποκλοπής, υπεξαγωγής κ.λπ.) μόνο χάριν προστασίας συνταγματικά υπέρτερων αγαθών, όπως η ανθρώπινη ζωή, για την απόδειξη σοβαρότατων εγκλημάτων που επισύρουν ισόβια κάθειρξη (ή όταν οι παράνομες μαγνητοταινίες, έγγραφα κ.λπ. είναι το μόνο μέσο απόδειξης της αθωότητας).

Η ΕΕΕ επικρίνει επίσης το ότι η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου προωθήθηκε χωρίς δημόσια διαβούλευση, σε άσχετο νομοσχέδιο (σύμφωνο συμβίωσης), μολονότι εκκρεμεί η αναθεώρηση της Ποινικής Δικονομίας, προσθέτοντας ότι δημιουργείται σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου με τις συχνές και ευκαιριακές τροποποιήσεις, που οι δικαστικοί λειτουργοί αδυνατούν να παρακολουθήσουν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το