Ελλάδα

Στο τραπέζι «plan Β» για τον ΔΕΣΦΑ

DESFA

Εναλλακτικό σχέδιο -plan B- για την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως γνωστόν, η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ αν και έχει συμφωνηθεί με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, τη Socar, εντούτοις βρίσκεται κολλημένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν, λόγω του ότι η εταιρεία δεν είναι ευρωπαϊκή, απαίτησε από τους Αζέρους να διαθέσουν ένα μέρος, το 17%, σε ευρωπαϊκή επιχείρηση. Η διαδικασία λοιπόν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Οικονομίας», η ηγεσία του υπουργείου έχει εντοπίσει στη συμφωνία που έγινε πριν από ενάμιση χρόνο με τους Αζέρους για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την υπέρμετρη αύξηση κατά 50% με 60% των χρεώσεων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ως κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως με τη διαδικασία αυτή η Socar θα έχει έσοδα από την ανάκτηση κεφαλαίου της τάξης των 700 εκατ. ευρώ σε έναν μικρό χρονικό ορίζοντα όταν το τίμημα που καλούνται να δώσουν είναι 400 εκατ. ευρώ.

«Παράλογο»
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί παράλογο αυτό το έσοδο με δεδομένη την επιβάρυνση που θα προκληθεί σε τρίτους που θα επιδιώξουν να φέρουν ποσότητες μέσω του ΕΣΦΑ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Τιμολόγησης του ΕΣΦΑ, θα εξετάσει και τις χρεώσεις αυτές καθώς έχει και την αρμοδιότητα.

Πληροφορίες της «Οικονομίας» θέλουν τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη σε περίπτωση που υπάρξει αντίδραση από τη Socar, αν οι χρεώσεις μειωθούν, να έχει ετοιμάσει plan Β για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Το σχέδιο αυτό, λένε αρμόδιες πηγές, θα είναι παρόμοιο με εκείνο του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, το Δημόσιο θα πάρει πίσω το 51% του ΔΕΣΦΑ και στη συνέχεια το μειοψηφικό πακέτο των μετοχών θα διατεθεί είτε μέσω χρηματιστηρίου είτε σε ιδιώτη επενδυτή. Δεν αποκλείεται να επιλεγούν και οι δύο λύσεις, όπως με τον ΑΔΜΗΕ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το