Οικονομία

Η Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με τον Economist – Οι ετήσιες προβλέψεις

gr_3

Χρονιά ύφεσης θα είναι το 2016 για την Ελλάδα, με το Grexit να συνεχίζει να «πλανάται» πάνω από τη χώρα, όπως ισχυρίζεται το οικονομικό περιοδικό Economist στις ετήσιες προβλέψεις του. O Economist, που κάθε χρόνο δημοσιοποιεί προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί, παρότι, όπως αναφέρει, ότι μπορεί να μεταφερθεί για… αργότερα.

Την ίδια ώρα, το περιοδικό γράφει ότι το 2016 θα είναι έτος ύφεσης για την Ελλάδα, που θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ. «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ –κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα- εισέρχεται στο 2016 με νέα εντολή μετά από τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που ο κόσμος μισεί» λέει το περιοδικό, και συνεχίζει: «Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανένας, ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας, δεν θεωρεί βιώσιμη. To Grexit παραμένει πιθανό αλλά μπορεί να μετατεθεί, οπότε το 2016 θα είναι ένας χρόνος που όλοι θα κοιτούν αλλού, καθώς ο κ. Τσίπρας, οι πιστωτές της Ελλάδας και πολίτες παίρνουν μια ανάσα».

Στο ετήσιό του αφιέρωμα, ο Economist προχωράει σε προβλέψεις για την πολιτικοοικονομική κατάσταση και άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Γερμανία.

ΗΠΑ

Οι εκλογές του Νοεμβρίου 2016 αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των Αμερικανών τη χρονιά που έρχεται. Με τον Μπαράκ Ομπάμα να μην μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας για τρίτη φορά, το οικονομικό περιοδικό εκτιμά ότι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι η Χίλαρι Κλίντον -παρά το γεγονός ότι η καμπάνια της δεν ξεκίνησε θετικά. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο υποψήφιος που θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα είναι μια… έκπληξη αλλά δεν θα έχει το επώνυμο Μπους. Δεν θα είναι, όμως, ούτε ο εκκεντρικός Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά στην οικονομία της χώρας, τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα αλλά δεν θα εκτροχιάσουν τη οικονομία. Οι γενικές επιδόσεις θα είναι καλές, και η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,5%.

Ρωσία

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία αναμένεται να κάνουν κακό στην δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν λόγω της εθνικιστικής θέρμης που γέννησε η πολιτική του στην Ουκρανία. Το περιοδικό τονίζει, ταυτόχρονα, ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι κυρώσεις της Δύσης και ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώσουν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων. Η οικονομία θα κινείται σε ύφεση.

Τουρκία

Περαιτέρω ανάπτυξη θα γνωρίσει η οικονομία της γειτονικής χώρας το 2016, με αύξηση 2,8%. Δεν θα καταφέρει, όμως, να ξεπεράσει τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής άνθισης από το 2010 έως το 2013. Το περιοδικό τονίζει, ταυτόχρονα, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας με μια ισχυρή προεδρία –παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα της Τουρκίας.

Αυστρία

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να διατηρήσουν τον κυβερνητικό τους συνασπισμό μέχρι τις εκλογές του 2018. Το περιοδικό εξηγεί ότι η πρόοδος για τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Αυστρία είναι αργή, όπως και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι, οι επενδύσεις αποθαρρύνονται. Παρόλα αυτά, εάν η ευρωζώνη κινηθεί θετικότερα τότε η οικονομία της Αυστρίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Γαλλία

Σύμφωνα με τον Economist, ο Φρανσουά Ολάντ οδεύει προς βέβαιη εκλογική ήττα το 2017, καθώς έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στην οικονομική στασιμότητα και τη βαθιά αποδοκιμασία της κοινωνίας. Η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με βάση την οποία εξελέγη η κυβέρνησή του το 2015, θα φέρει κάποια αποτελέσματα αλλά δεν θα είναι αρκετά για να ανακόψει τους Ρεπουμπλικάνους. Τελικώς, η μάχη για το ποιος θα κατέβει ως υποψήφιος για την αντιπολίτευση θα δοθεί μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζουπέ.

Γερμανία

Οι συνεργάτες της Άνγκελα Μέρκελ στην ευρωζώνη θέλουν η Γερμανία να ενισχύσει τις επενδύσεις και κεφαλαιουχικές δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί. ‘Ετσι, οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων θα παραμείνουν στο περιθώριο, αν και η εισροή προσφύγων από τη Συρία μπορεί να βοηθήσει. Η Γερμανία θα παραμείνει πιο φιλόξενη για τους μετανάστες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο οι προσφυγικές ροές θα δοκιμάσουν την καλή της θέληση. Το κόμμα της Μέρκελ διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Ιταλία

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ματέο Ρέντσι αντιμετωπίζει αντιδράσεις από τα παγιωμένα συμφέροντα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, θα αποδώσουν καρπούς μέσα στο 2016. Η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας θα είναι οριακή, στο 1%, και αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της ζήτησης από τις γειτονικές χώρες.

Ολλανδία

Η Ολλανδία θα οδηγηθεί σε εκλογές το 2017 αλλά υπάρχει μια πιθανότητα η διαδικασία να γίνει πρόωρα. Η ορθολογική οικονομική διαχείριση έχει συμβάλει στην σταθερή ανάκαμψη της Ολλανδικής οικονομίας, σε αντίθεση με την πολιτική αστάθεια του μεγάλου συνασπισμού που περιλαμβάνει τόσο τη Δεξιά όσο και την Αριστερά.

Πορτογαλία

Ο συνασπισμός Frente κέρδισε στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2015, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε φάση πολιτικής σύγχυσης και προφανώς είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η οικονομία της. Η οικονομία έχει αποκατασταθεί από τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τη ύφεση.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του Μάαστριχτ και η ανάπτυξη θα επιστρέψει στα μέτρια επίπεδα στο 1,8% για το 2016.

Ισπανία

Η Ισπανία έχει συμμορφωθεί με το πνεύμα και το γράμμα των απαιτήσεων των πιστωτών της και βρίσκεται σε ισχυρή ανάκαμψης.

Ελβετία

Η Ελβετία στρέφεται προς την Δεξιά μετά από την εμφάνιση του φιλομεταναστευτικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος. Σκληρότερη αναμένεται να είναι η δημοσιονομική της πολιτική ενώ η κυβέρνηση πιθανώς να σκληρύνει τη στάση της όσον αφορά στους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Μεγάλη Βρετανία

Με τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοκιμάζονται, δεν αποκλείεται να υπάρξει δημοψήφισμα για το Brexit στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017. Το «ναι» στην ΕΕ δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το